Live

De ziua Chinei, Xi Jinping spune că reunificarea cu Taiwanul este „inevitabilă”

Data publicării:
Xi Jinping spune că reunificarea cu Taiwanul este „inevitabilă˝. Foto: Profimedia

Preşedintele Xi Jinping declară că „nicio dificultate nu poate opri progresul” Chinei și reafirmă angajamentul Beijingului faţă de obiectivul „reunificării” cu Taiwanul, cu ocazia marcării a 75 de ani de la crearea Republicii Populare Chineze (RPC), care este sărbătorită pe 1 octombrie.

În discursul său, care a fost preluat luni seara de presa de stat, preşedintele Xi Jinping a subliniat că, deşi drumul înainte „nu va fi fără dificultăţi, nimic nu va putea opri progresul” Chinei.

Evenimentul, desfăşurat la Sala Mare a Poporului din Beijing, a reunit aproximativ 3.000 de participanţi, printre care lideri ai Partidului Comunist Chinez, diplomaţi străini şi personalităţi marcante, scrie EFE, potrivit Agerpres.

Preşedintele Xi Jinping a declarat că, de la înfiinţarea sa, pe 1 octombrie 1949, republica populară a trecut prin 75 de ani de „luptă grea” şi a reiterat importanţa „depăşirii incertitudinilor şi riscurilor ce pot apărea în viitor”.

În discursul său, liderul chinez a cerut unitate sub conducerea partidului de guvernământ, reiterând, în acelaşi timp, „opoziţia fermă” faţă de „activităţile separatiste” din Taiwan. El a subliniat că reunificarea este o evoluţie istorică „inevitabilă”, care este „dorită de toţi chinezii”.

Beijingul consideră Taiwanul, o insulă guvernată autonom din 1949, ca parte a teritoriului său şi a reiterat în numeroase rânduri că nu exclude utilizarea forţei pentru a realiza reunificarea.

În acest context, Xi Jinping a cerut întărirea schimburilor economice şi culturale între Beijing şi Taipei.

Duminică, preşedintele Chinei a reafirmat angajamentul ţării sale faţă de stabilitatea globală şi progresul comun în cadrul unei ceremonii în care a acordat medalii în contextul marcării celei de-a 75-a aniversări de la crearea RPC.

Discursul preşedintelui Xi a venit într-un moment de redresare a pieţelor financiare, indici bursieri importanţi din China continentală şi Hong Kong arătând cea mai bună performanţă după mai bine de de un an, după ce, săptămâna trecută, autorităţile au anunţat un pachet de măsuri destinat sprijinirii creşterii economice şi susţinerii unor sectoare aflate în criză, precum cel imobiliar.

Liderul chinez nu s-a referit în discursul său la numeroasele fricţiuni comerciale pe care ţara sa le are cu SUA şi UE.

În pofida celebrării a trei sferturi de secol de existenţă, sărbătorile sunt menţinute la un nivel relativ scăzut anul acesta, deoarece autorităţile chineze organizează de obicei cele mai mari sărbători la aniversările cu cifră rotundă.

Editor : B.P.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Trei morți și 15 răniți după un atac cu cuțitul într-un supermarket Walmart din Shanghai, în China

SUA aprobă un ajutor de 567 de milioane de dolari destinat apărării Taiwanului

China este pe cale să câștige cursa pentru „energia Soarelui”, după ce a făcut investiții uriașe în fuziunea nucleară

Alertă în Taiwan după detectarea lansărilor de rachete în China. „Orice acțiuni amenințătoare vor submina grav stabilitatea regională”

Partenerii noștri