De unde vine fericirea danezilor?
Care e secretul fericirii? Depinde unde trăiești. Ani la rând, Danemarca a fost considerată unul dintre cele mai fericite locuri din lume. Țara are, de altfel, și singurul Muzeu al Fericirii. Danezii au suficiente motive să zâmbească: accesul la serviciile de sănătate e gratuit, învățământul nu costă nimic și distracția e luată foarte în serios. Urmăriți un reportaj marca „Focus Europa”, un proiect Digi24 şi Deutsche Welle. Emisiunea e difuzată vinerea la ora 23:30 și în reluare sâmbăta de la ora 19:30.
Topul celor mai fericite orașe din lume
Danemarca vrea să recupereze un obiect neindentificat găsit în apropiere de gazoductul Nord Stream 2
Cum văd războiul copiii ucraineni
Turcia, confruntată cu un exod al medicilor tineri
Șacalii, o problemă în Croația
Spania. Atacul balenelor ucigașe
Cum resimt turcii inflația galopantă
Drama unor părinți ucraineni
Ultimul râu sălbatic
Danezii din Copenhaga participă la un ritual bizar. Christoph are 25 de ani și nu e căsătorit încă. Prietenii l-au legat de un panou de pe stradă.
- Cum te simți?
E botezat cu o porție generoasă de scorțișoară și bere. Distracția e unul dintre motivele pentru care danezii sunt fericiți.
- Așa e tradiția. Merită ce i se întâmplă, spune unul dintre prietenii lui Christoph.
- Și fericirea danezilor de unde vine?
- Nu există un răspuns corect. Pur și simplu ne bucurăm de viață.
Danezii nu prea știu să explice de ce sunt printre națiunile din topul sondajelor de ani de zile. Și alți nordici europeni, precum finlandezii, au scoruri bune.
Desigur, există suișuri și coborâșuri, dar cumva simți o energie deosebită. De aceea oamenii zâmbesc și petrec cât de mult pot - indiferent dacă plouă sau e soare.
Banii aduc fericirea! Doar până la 4.000 de euro
Muzeul Fericirii din Copenhaga încearcă să descifreze secretul acestei stări și mai ales ce-i face în special pe danezi atât de fericiți. Răspunsul devine tot mai evident: la mijloc e o combinație de factori, unii extrem de banali.
„Unul dintre lucrurile diferite aici, spre deosebire de Germania și Berlin, sunt fețele pe care le vedeți pe stradă. Nimeni de aici nu se încruntă vreodată și atunci când oamenii îi zâmbesc casierului din supermarket sau personalului de curățenie, acest lucru are impact asupra societății în ansamblu”, spune Catarina Lachmund, de la Institutul pentru Cercetarea Fericirii.
Muzeul oferă câteva informații surprinzătoare: banii aduc fericirea, însă doar până la 4.000 de euro pe lună. Iată un indiciu important pentru cei aflați în căutarea fericirii.
„Fericirea nu se caută, trebuie doar să o conștientizezi la momentul potrivit”, este de părere un vizitator al Muzeului Fericirii.
În Danemarca, timpul pare mai important decât banii. Aici se obișnuiește să îți iei liber pentru a avea grijă de copii. Nu ai așa mulți șefi la locul de muncă și toată lumea își spune pe numele mic. A lucra eficient e mai important decât a lucra mult.
„Pentru companii, productivitatea este mai importantă decât timpul de lucru”, confirmă Alexander Gamerdinger, de la Institutul pentru Cercetarea Fericirii.
Editor : Luana Pavaluca
Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News