Live

De ce nu a fost arestat Putin în Mongolia. Mesajul guvernului mongol, care a refuzat să execute mandatul CPI

Data publicării:
Vladimir Putin l-a invitat pe președintele mongol Ukhnaagiin Khürelsükh la summitul BRICS care va avea loc în Rusia, în luna octombrie. Sursa foto: Profimedia Images

Vladimir Putin a ajuns luni în Mongolia, iar marți președintele rus s-a întâlnit la Ulaanbaatar cu omologul său mongol Ukhnaa Khurelsukh. Este prima sa deplasare într-o ţară membră a Curţii Penale Internaţionale (CPI), după emiterea unui mandat de arestare pe numele său, pentru crime de război. Guvernul Mongoliei a refuzat să execute mandatul CPI, iar un purtător de cuvânt al Executivului a explicat pentru Politico motivul pentru care încătușarea liderului de la Kremlin este dificilă.

Ne pare pare rău, dar nu foarte rău. Scuze tuturor, mâinile noastre sunt cam legate, transmite Mongolia după eșecul arestării lui Putin, notează Politico. Acesta este, pe scurt, mesajul guvernului Mongoliei, după ce luni nu a executat un mandat internațional de arestare împotriva președintelui rus Vladimir Putin, când acesta a aterizat în țară pentru o vizită oficială.

Într-o declarație făcută marți, un purtător de cuvânt al guvernului mongol a declarat că țara se află într-o poziție de dependență energetică, ceea ce face dificilă încătușarea lui Putin pe mandatul Curții Penale Internaționale (CPI) pentru crimele de război din Ucraina.

Mongolia importă 95% din produsele sale petroliere și peste 20% din electricitate din vecinătatea noastră imediată, care anterior au suferit întreruperi din motive tehnice. Această aprovizionare este esențială pentru a asigura existența noastră și a poporului nostru”, a spus purtătorul de cuvânt.

Mongolia a menținut întotdeauna o politică de neutralitate în toate relațiile sale diplomatice, așa cum se demonstrează în declarațiile noastre înregistrate până în prezent”, a adăugat purtătorul de cuvânt.

Citește și Putin sfidează justiția internațională. Cum a fost primit dictatorul rus în Mongolia: Fanfară și covor roșu în loc de cătușe

Mongolia, o țară cu 3,3 milioane de locuitori, se află într-un loc geografic ciudat, fără ieșire la mare, între superputerile Rusia și China. A mers pe frânghia diplomatică pentru a evita înstrăinarea de vreunul dintre vecinii săi cu care are legături istorice și economice extinse. Invazia pe scară largă a Ucrainei de către Rusia nu a schimbat acest calcul pentru guvernul din Ulaanbaatar, capitala mongolă.

Mongolia este însă membră a CPI, care în luna martie a anului trecut a emis un mandat internațional de arestare împotriva lui Putin pentru crime de război legate de deportarea și transferul copiilor din zonele ocupate ale Ucrainei în Rusia.

Orice membru al CPI trebuie să acționeze în baza mandatelor instanței, dar Mongolia nu a făcut acest lucru. Un expert juridic a declarat anterior pentru Politico că Mongolia va fi probabil urmărită penal pentru inacțiunea sa.

Uniunea Europeană, Ucraina și organizațiile internaționale pentru drepturile omului precum Amnesty International au cerut anterior Mongoliei să își respecte obligațiile.

Heorhii Tykhii, purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe ucrainean, a numit eșecul Mongoliei de a-l aresta pe Putin „o lovitură grea pentru CPI și pentru sistemul internațional de justiție penală”.

Mongolia a permis criminalului acuzat să scape de justiție, împărțind astfel responsabilitatea pentru crimele sale de război. Vom lucra cu parteneri pentru a ne asigura că acest lucru are consecințe pentru Ulaanbaatar”, a adăugat Tykhii.

În timpul vizitei, Putin l-a invitat pe președintele mongol Ukhnaagiin Khürelsükh la summitul BRICS care va avea loc în Rusia, în luna octombrie.

Purtătorul de cuvânt al guvernului Mongoliei a adăugat, de asemenea, că vizita lui Putin este în concordanță cu precedentul istoric al șefilor de stat care sărbătoresc împreună aniversarea victoriei forțelor sovietice și mongole asupra Japoniei în bătălia de la Khalkhin Gol din 1939.

Editor : M.I.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Digi Sport

”România părea că e Andorra”. A văzut tragerea la sorți din Liga Națiunilor și nu s-a abținut: ”Acolo îi e locul”

Descarcă aplicația Digi Sport

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Putin interzice adopțiile de copii ruși în țările care permit tranziția de gen

Ipoteză surprinzătoare a unui analist german: Racheta căzută la Dnipro nu conținea explozibili. „Este o momeală”

Un aliat al lui Donald Trump, declarație tranșantă despre Putin: „Ne înșelăm singuri dacă vom crede că putem negocia cu un tiran”

Cum vrea Putin să atragă noi recruți care să lupte pe frontul din Ucraina. Dictatorul rus a promulgat legea

Partenerii noștri