Galerie Foto De ce arme are nevoie Ucraina pentru campania de iarnă. Discuții secrete cu SUA pentru livrarea de sisteme Patriot și avioane F-16
Pe măsură ce trupele ucrainene trec ca prin brânză prin liniile de apărare rusești, Kievul își modifică lista de arme pe care vrea să le primească din Occident, în timp ce soldații săi se pregătesc să își fortifice pozițiile în așteptarea luptelor grele din această iarnă, potrivit Politico.
În capul listei se află noi sisteme de apărare antiaeriană pe fondul temerilor că Vladimir Putin va intensifica atacurile împotriva țintelor civile în timp ce liniile sale de pe front se prăbușesc.
„Ucraina a reușit să prevină majoritatea atacurilor rusești, dar ne putem aștepta la mai multe atacuri cu rachete ale Rusiei împotriva infrastructurii critice ucrainene” în următoarele săptămâni, a spus într-un interviu fostul șef al NATO, Anders Fogh Rasmussen.
Rasmussen se întâlnește săptămâna aceasta cu oficiali americani la Washington. Acesta a venit cu o misiune de la Kiev, acolo unde a lucrat cu consilierul lui Volodimir Zelenski, Andrii Iermak, pentru a dezvolta Pactul de Securitate de la Kiev – un plan care încurajează puterile occidentale să ofere garanții de securitate pe termen lung Ucrainei, inclusiv sprijin constant cu echipamente pentru susținerea efortului de război și reconstruirea industriei de apărare a Ucrainei așa încât Kievul să poată să își producă propriile sale arme în următorii ani.
Sistemele de apărare antiaeriană au lipsit din ajutorul militar în valoare de 625 de milioane de dolari anunțat marți de administrația Biden, care în schimb s-a concentrat mai mult pe sisteme precise de artilerie, lansatoare de rachete și muniție.
Cursa pentru înarmarea Ucrainei înainte ca Putin să lanseze o nouă campanie de atacuri cu rachete
Kievul urmează însă să primească două sisteme de rachete sol-aer NASAMS produse de Raytheon, potrivit oficialilor Departamentului Apărării al SUA. Sistemele sunt capabile să doboare drone, rachete și elicoptere – exact ceea ce Ucraina are nevoie.
Principala îngrijorare este că aceste sisteme, împreună cu alte șase care vor fi contractate și livrate pe viitor, nu vor ajunge la timp. Primele două NASAMS din această toamnă „nu sunt destule pentru apărarea antiaeriană”, a spus un consilier ucrainean. „Nu vorbim de Stinger-e aici. Vorbim de ceva ce are o rază de acțiune medie și lungă”.
Va dura probabil destul de mult ca aceste arme să ajungă în Ucraina. Țările occidentale nu vor să renunțe la propriile lor sisteme avansate de apărare antirachete. În plus, contractarea, fabricarea și instruirea echipajului care le va opera va dura ani de zile.
Administrația Biden a înarmat Ucraina cu sisteme de artilerie și muniție pentru luptele care se dau chiar acum în estul și sudul țării, contractând companii din industria de apărare pentru a produce arme precum NASAMS.
Discuții secrete cu SUA despre înarmarea Ucrainei cu baterii Patriot și avioane de luptă F-16
Strategia americanilor are două obiective: să îndeplinească cerințele Kievului și să asigure un flux de arme constant pentru următorii ani. SUA mai poartă discuții în secret cu Ucraina și cu industria de apărare cu privire la înarmarea armatei ucrainene cu baterii Patriot și avioane de luptă F-16.
Dacă Putin lansează o nouă campanie de atacuri cu rachete împotriva infrastructurii ucrainene, pericolul pentru civili va fi mai mare ca niciodată, potrivit unui oficial al Departamentului Apărării al SUA. „Stocurile rusești de muniție cu precizie se epuizează”, astfel că atacurile vor lovi ținte civile din ce în ce mai des.
Temerile Kievului și Washingtonului s-au adeverit săptămâna trecută când 30 de oameni au murit și alți 100 au fost răniți după ce rachete rusești au lovit un convoi de mașini civile în apropiere de orașul Zaporojie.
Amnesty International a confirmat că vehiculele aprovizionau regiunea cu ajutoare umanitare cu mult în spatele liniei frontului.
Având în vedere teritoriul vast al Ucrainei și sutele de kilomteri pe care se întinde linia frontului, este imposibil să ferești toate regiunile de atacuri cu rachete cu rază lungă de acțiune lansate de submarinele rusești din Marea Neagră sau de bombardierele care zboară în apropiere de granița cu Ucraina.
Germania refuză să trimită tancuri Leopard și arată cu degetul înspre celelalte mari puteri occidentale
Unele dintre echipamentele militare care pot fi livrate destul de repede Ucrainei și în număr mare sunt tancurile germane Leopard, a spus Rasmussen. Cu toate acestea, Germania continuă să refuze să le ofere ucrainenilor, Berlinul invocând lipsa livrărilor de blindate grele din partea celorlalte mari puteri.
Această problemă, precum și livrările sistemelor de apărarea antiaeriană, vor fi discutate săptămâna viitoare la Bruxelles la adunarea miniștrilor de apărare ai statelor NATO, acolo unde va avea loc și întâlnirea celor 50 de națiuni care fac parte din Grupul de Contact pentru Apărarea Ucrainei pentru a discuta următorii pași de urmat cu privire la război și la lunile nesigure și lungi de iarnă ce vor urma.
„Ca european, mi-e rușine cu ceea ce eu consider a fi contribuțiile foarte modeste ale Europei” în sprijinul Ucrainei, a spus Rasmussen. „În timp ce trebuie să recunosc că acestea s-au intensificat în ultimele luni, germanii ar putea face mai mult. Ar trebui să livreze tancuri Leopard și Franța ar putea livra mai multe [sisteme de artilerie] Caesar.”
Rasmussen a spus că planul pe care el și Iermak l-au prezentat lui Zelenski ar urma să reducă presiunea de pe Europa și SUA pentru echiparea armatei ucrainene, odată cu finalizarea reconstrucției industriei din Ucraina.
Rasmussen și-a început turul capitalelor occidentale la Washington unde a vizitat Casa Albă și Capitol Hill, înainte să se meargă în Europa pentru a-și prezenta planul.
„Este important să îi spunem lui Putin că [planul] nu reprezintă doar un an de livrări de armament din Occident și nu vorbim despre desfășurarea trupelor noastre pe pământ ucrainean”, a spus Rasmussen. „Este despre a-i face [pe ucraineni] să se poată apăra singuri” pe termen lung.
Editor : Raul Nețoiu
Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News