Live

David Cameron nu este de acord cu oprirea livrărilor de arme către Israel: Acest lucru ar întări Hamas

Data publicării:
David Cameron (foto) a declarat că nu susţine o operaţiune israeliană în Rafah în absenţa unui plan de protejare a civililor. Sursa foto: Profimedia Images

Ministrul britanic de Externe a declarat duminică la BBC că oprirea vânzărilor de arme către Israel ar întări Hamas, o declaraţie contradictorie cu punctul de vedere al administraţiei Biden. David Cameron a subliniat că Marea Britanie se află într-o "poziţie complet diferită" de cea a Statelor Unite. 

Israelul a ordonat sâmbătă palestinienilor să plece dintr-o parte şi mai mare a oraşului din sudul Fâşiei Gaza, aflat la graniţă cu Egiptul, ceea ce ar indica intenţia israeliană de a merge mai departe cu planurile pentru un atac terestru la Rafah, în ciuda ameninţării preşedintelui american Joe Biden de a opri furnizarea de arme către Israel, dacă va face acest lucru.

Cameron a declarat că nu susţine o operaţiune în Rafah în absenţa unui plan de protejare a sutelor de mii de civili care se adăpostesc în oraşul din sudul Fâşiei Gaza. Cu toate acestea, Marea Britanie se află într-o "poziţie complet diferită" de cea a Statelor Unite în ceea ce priveşte furnizarea de arme către Israel, a recunoscut el, menţionând că mai puţin de 1% din armele Israelului care provin din Marea Britanie sunt deja controlate printr-un sistem strict de acordare a licenţelor, informează News.ro.

"Am putea, dacă am vrea, să formulăm un fel de mesaj politic şi să spunem că vom face acest pas politic", a declarat el la BBC. "Ultima dată când am fost îndemnat să fac acest lucru (...), doar câteva zile mai târziu a avut loc un atac brutal al Iranului asupra Israelului, inclusiv cu 140 de rachete de croazieră", a adăugat şeful diplomaţiei de la Londra.

Cameron a spus că "un răspuns mai bun" ar fi ca Hamas, care controlează Gaza, să accepte un acord pentru eliberarea ostaticilor.

"Doar a anunţa pur şi simplu astăzi că vom schimba întreaga noastră abordare în ceea ce priveşte exporturile de arme, în loc să le trecem prin procesul nostru atent (de monitorizare), acest lucru ar întări Hamas, ar face mai puţin probabil un acord în ceea ce priveşte ostaticii. Nu cred că ar fi abordarea corectă", a spus David Cameron.

Hamas a atacat sudul Israelului la 7 octombrie, ucigând aproximativ 1.200 de persoane şi luând ostatice peste 250 de persoane, inclusiv cetăţeni britanici, potrivit unui bilanţ israelian. Răspunsul militar ulterior al Israelului în Gaza a ucis aproape 35.000 de palestinieni, potrivit Ministerului Sănătăţii din Gaza.

Gruparea islamistă palestiniană Hamas a anunţat sâmbătă că încă unul dintre ostaticii răpiţi în timpul atacului din 7 octombrie asupra Israelului, care avea cetăţenie britanică, Nadav Popplewell, în vârstă de 51 de ani, a murit ca urmare a unui bombardament israelian. "Încercăm să ne dăm seama ce s-a întâmplat, nu vrem să spunem nimic înainte de a obţine informaţii mai bune", a declarat duminică David Cameron.

Editor : M.I.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Două noi numiri ale lui Donald Trump în diplomație: un miliardar pleacă în Italia și un producător „The Apprentice” în Regatul Unit

Papa Francisc condamnă „cruzimea” raidurilor israeliene soldate cu moartea unor copii în Gaza

O rachetă trasă din Yemen a lovit un parc din Tel Aviv. 30 de răniți, în urma atacului

Administrația Biden pregătește ultimul pachet de ajutor militar dedicat Ucrainei. Ce include acesta

Partenerii noștri