Live

Daniel Noboa, fiul unui magnat al comerțului cu banane, va fi următorul președinte al Ecuadorului

Data publicării:
Foto: Daniel Noboa / Sursa foto: Profimedia Images

Candidatul de centru-dreapta Daniel Noboa, fiul în vârstă de 35 de ani al unui magnat al afacerilor cu banane, va deveni următorul președinte al Ecuadorului, în urma unor alegeri determinate de îngrijorarea cu privire la creșterea violenței și la înrăutățirea situației de securitate în națiunea latino-americană, transmite CNN.

Peste 10 milioane de oameni au votat la alegerile prezidențiale, iar datele Consiliului Electoral Național din Ecuador (CNE) arată că Noboa a obținut 52,3% din voturi (4.829.130).

Principalul său rival politic, candidatul de stânga și lider în primul tur, Luisa González, a obținut 47,7% din voturi (4.404.014), a spus CNE.

Noboa a fost parlamentar înainte ca președintele în exercițiu Guillermo Lasso să solicite alegeri anticipate

Candidat al partidului Acción Democrática Nacional, el s-a angajat să creeze mai multe oportunități de muncă pentru tineri, să aducă mai multe investiții străine, folosind tehnologia pentru combaterea criminalității și a sugerat mai multe măsuri anticorupție, inclusiv sentințe pentru evaziune fiscală.

Adresându-se presei după aflarea rezultatului, Noboa a mulțumit soției, părinților și lui Dumnezeu pentru că i-au permis să-și slujească țara.

„Le mulțumesc, de asemenea, tuturor acelor oameni care au făcut parte dintr-un proiect politic nou, tânăr, improbabil, un proiect politic al cărui scop a fost să redea zâmbetul țării”, a spus el.

„Începând de mâine, Daniel Noboa, președintele dumneavoastră al republicii, începe să lucreze”

Rivalul său, Luisa González din partidul Movimiento Revolución Ciudadana, o protejată a fostului președinte de stânga Rafael Correa, a candidat cu promisiunea de a spori cheltuielile publice și programele sociale. González a fost favorită în primul tur de scrutin.

Foto: Luisa Gonzalez / Sursa foto: Profimedia Images

Ea i-a recunoscut înfrângerea lui Noboa după ce rezultatul a fost anunțat, spunând că îl va felicita pentru victoria sa.

„Candidatului acum președinte ales, îi oferim sincere felicitări pentru că este o democrație; nu am cerut niciodată să fie incendiat un oraș, nu am ieșit niciodată să strigăm fraudă”, a spus ea.

Securitatea a fost strictă pe tot parcursul votului de duminică, cu zeci de mii de ofițeri de poliție și personal al armatei staționați la secțiile de votare din întreaga țară.

Criminalitatea a rămas subiectul fierbinte al scrutinului din Ecuador, la câteva luni după asasinarea unui alt candidat la președinție, Fernando Villavicencio, care a fost ucis cu câteva zile înainte de scrutinul din primul tur din 20 august.

Uciderea acestuia a devenit un simbol tragic al înrăutățirii situației de securitate a țării, unde organizațiile criminale rivale au organizat spectacole brutale și adesea publice, de violență pe străzile și închisorile țării în lupta lor pentru controlul rutelor traficului de droguri.

Prezență istorică la vot, de 82,33%

Prezența la vot a fost „istorică” de 82,33%, în ciuda preocupărilor inițiale de securitate, a declarat președintele CNE, Diana Atamaint, după încheierea scrutinurilor duminică.

„Transmiterea rezultatelor a fost fluidă și constantă; ecuadorienii au urmărit permanent voturile obţinute de fiecare dintre candidaţi, care sunt rezultatul voinţei populare exprimate la urne”, a spus Atamaint după ce au ieşit rezultatele.

„Am respectat un proces electoral istoric. Țara ne-a dat această misiune și astăzi, îi spunem Ecuadorului și lumii întregi, „sarcina îndeplinită”, astăzi democrația a câștigat, astăzi Ecuadorul a câștigat.”, a mai declarat aceasta.

Înainte ca Ecuador, o națiune de aproape 17 milioane, să fie transformată într-una dintre cele mai periculoase țări din regiune, era cunoscut ca un loc relativ pașnic, cuibărit între doi dintre cei mai mari producători de narcotice din lume, Peru și Columbia.

Noul președinte câștigă un „potir blestemat”

Porturile sale, economia dolarizată și corupția au făcut din această țară un punct cheie de tranzit pentru drogurile care își fac drum spre consumatorii din SUA și Europa. Violența din ce în ce mai mare, împreună cu lipsa perspectivelor economice, i-au forțat pe mulți ecuadorieni să părăsească țara.

„Nu suntem siguri [ce] va pune capăt acestui lucru, deoarece nu putem trăi cu această frică” de a fi omorâți, a declarat proprietarul unei mici afaceri César Ortiz pentru CNN en Español din Quito înainte de sondaj.

Ortiz a spus că speră că noul președinte se va concentra nu doar pe securitate, ci și pe economie, deoarece „sunt atât de mulți șomeri, de aceea criminalitatea [este] abundentă”.

Cine câștigă duminică poate câștiga un potir blestemat, spun analiștii care acoperă regiunea.

„Guvernarea Ecuadorului chiar acum este un iad – această președinție este menită să te elimine din viața politică”, a spus Freeman.

Noul președinte va avea relativ puțin timp să lucreze la o soluție la problemele țării. El va ocupa funcția doar până în 2025, care ar fi fost sfârșitul mandatului lui Lasso – o fereastră scurtă chiar și pentru cel mai experimentat politician, pentru a schimba lucrurile din această țară.

Editor : M.I.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Digi Sport

De nicăieri! A urcat în ring imediat după ”lupta secolului” și i-a spus în față lui Usyk: ”Pentru jaful de data trecută” VIDEO

Descarcă aplicația Digi Sport

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Consens în Coaliție pe calendarul alegerile prezidențiale. Cine se află pe lista scurtă a partidelor

Călin Georgescu i-a cerut lui Iohannis să părăsească funcția: „Este ultimul ceas pentru dumneavoastră”

Elon Musk a comentat anularea alegerilor din România. Ce spune miliardarul despe decizia CCR de reluare a scrutinului

Deputatul PNL Alexandru Muraru: Crin Antonescu este o „propunere serioasă” de candidat la Președinția României

Partenerii noștri