Live

Danemarca, prima țară europeană care renunță aproape complet la purtarea măștii

Data publicării:
Până la 1 septembrie, Danemarca renunță complet la obligativitatea purtării măștii de protecție Foto: Guliver/GettyImages

Danemarca devine prima țara europeană care renunță aproape complet la purtarea măștii de protecție. Cu o excepție: va trebui purtată în transportul în comun, dacă sunt și pasageri fără loc pe scaun. La nivel european, numărul de noi cazuri este în scădere, iar rata vaccinării cu cel puțin o doză a depășit 50 la sută. Marea Britanie, în schimb, a amânat un nou set de măsuri de relaxare, după creșterea numărului de cazuri noi. 

Danemarca a anulat pentru aproape toate spaţiile publice dispoziţiile care vizau purtarea obligatorie a măştilor sanitare, începând de luni. Guvernul de la Copenhaga şi majoritatea partidelor parlamentare s-au pus de acord pentru a elimina aceste reglementări, aflate în vigoare de mai multe luni, iar rezidenţii danezi trebuie de acum înainte să poarte măşti sanitare doar atunci când folosesc transportul public şi doar atunci când nu stau pe scaune.

Masca, eliminată complet până la 1 septembrie

În plus, obligativitatea purtării măştilor sanitare va fi complet eliminată în Danemarca până la 1 septembrie, scrie Agerpres. Restricţiile antiepidemice din această ţară au fost eliminate gradual începând din primăvara anului 2021 şi aproape toate spaţiile publice au fost redeschise, cu excepţia cluburilor de noapte, care îşi vor relua activitatea în septembrie.

Numărul noilor infectări cauzate de virusul SARS-CoV-2 a crescut uşor după relaxarea restricţiilor, însă această creştere nu a fost una dramatică. În ultimele zile, rata de incidenţă a infectărilor a scăzut din nou, doar 222 de cazuri noi fiind înregistrate marți - cel mai scăzut număr raportat după luna februarie - și doar un deces.

Noile măsuri de relaxare au fost luate în Danemarca, cu toate că potrivit celor mai recente cifre comunicate de Centrul European de Prevenire şi Control al Bolilor (ECDC), Danemarca a avut o rată de incidenţă de 215 infecţii la 100.000 de locuitori în ultimele două săptămâni, cea mai ridicată din spaţiul economic european. Rata de vaccinare în Danemarca este însă foarte bună: 54,8 la sută din populația eligibilă a fost vaccinată cu cel puțin o doză.

Situația în alte state, inclusiv în România

Sunt însă state care deși înregistrează date similare atât în privința vaccinării, cât și în privința răspândirii bolii nu au adoptat încă măsuri de relaxare în ceea ce privește renunțarea la masca de protecție. În Germania, spre exemplu, este încă obligatorie purtarea ei în toate spațiile publice închise (la cumpărături, în transportul în comun etc), deși rata de vaccinare cu o doză a ajuns la 54,7 la sută, iar incidența cazurilor noi este de 0,6 la mie.

În Portugalia, unde rata vaccinării cu o doză este de 51 la sută, iar incidența cazurilor noi este de 0,73 la mie, masca este obligatorie în toate spațiile publice.

În România, începând cu jumătatea lunii mai s-a renunțat la obligativitatea purtării măștii de protecție în spațiile publice deschise - cu unele excepții (spațiile care se pot aglomera foarte ușor). Incidența în țara noastră este foarte bună, de 0,12 la mie, în schimb, rata de vaccinare cu o doză a atins doar 29 la sută din populația eligibilă.

Editor : Luana Pavaluca

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Digi Sport

"La 7 ani i-am spus tatălui meu că o să mă mărit cu un fotbalist de la Dinamo". După 20 de ani, i s-a împlinit visul

Descarcă aplicația Digi Sport

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Ucraina are acum mai multe F-16. De ce vor ajunge avioanele Kievului în România

Premierul danez: „Rusia nu ar fi putut susține invazia Ucrainei fără ajutorul Chinei. Beijingul trebuie tras la răspundere” (Politico)

Premierul danez, mesaj pentru Occident: Gata cu discuțiile despre „liniile roșii”. Lăsați Ucraina să lovească Rusia

Cea mai valoroasă colecție de monede din lume va fi scoasă la licitație, după ce a fost ținută ascunsă 100 de ani

Partenerii noștri