Live

Dame Maggie Smith a murit. Actrița britanică avea 89 de ani

Data actualizării: Data publicării:
Maggie Smith a murit Foto: Getty Images

Actrița Dame Maggie Smith, cunoscută pentru filmele Harry Potter și Downton Abbey, a murit la vârsta de 89 de ani, a anunțat familia sa, potrivit BBC News.

Toby Stephens și Chris Larkin, cei doi fii ai actriței britanice au declarat: „Cu mare tristețe trebuie să anunțăm moartea lui Dame Maggie Smith. Ea a murit în liniște, în spital, în această dimineață devreme, vineri 27 septembrie.

O persoană foarte retrasă, i-a avut alături pe prieteni și familia în ultimele clipe. Ea lasă în urmă doi fii și cinci nepoți iubitori care sunt devastați de pierderea mamei și bunicii lor extraordinare. Am dori să profităm de această ocazie pentru a mulțumi minunatului personal de la Spitalul Chelsea și Westminster pentru îngrijirea și amabilitatea lor neobosită în timpul ultimelor ei zile.

Vă mulțumim pentru toate mesajele amabile și sprijinul acordat și vă rugăm să ne respectați intimitatea în acest moment.”

Câștigătoare a două Oscaruri și cinci premii BAFTA

Maggie Smith s-a născut Margaret Natalie Smith pe 28 decembrie 1934, în Ilford, Anglia. Când avea 4 ani, familia ei, inclusiv frații ei gemeni mai mari, Alistair și Ian, s-au mutat la Oxford, unde tatăl lui Smith lucra ca patolog în domeniul sănătății publice la universitate. Smith a urmat cursurile liceului Oxford High School până la vârsta de 16 ani, când a plecat să studieze actoria la Oxford Playhouse, potrivit huffpost.com.

Roșcată și cu pistrui, Smith și-a început cariera la Playhouse în 1952, transformându-se pentru roluri precum Viola în „A douăsprezecea noapte”. Patru ani mai târziu și-a făcut debutul în film și pe Broadway, apărând ca unul dintre invitații la o petrecere în filmul „Child in the House” și jucând mai multe roluri la Teatrul Ethel Barrymore din New York.

De-a lungul carierei sale de peste 60 de ani, Maggie Smith a jucat în mai mult de 80 de filme și seriale TV și a apărut în zeci de piese de teatru, inclusiv patru pe Broadway. Smith a jucat în filme precum „Othello” (1965), „The Prime of Miss Jean Brodie” (1969), „Clash of the Titans” (1981), „The Secret Garden” (1993), „Gosford Park” (2001), „The Best Exotic Marigold Hotel” (2012) și „The Lady in the Van” (2015). A câștigat un Oscar pentru cea mai bună actriță pentru „Jean Brodie” și un Oscar pentru cea mai bună actriță în rol secundar pentru „California Suite” (1978). De asemenea, ea a câștigat cinci premii BAFTA, patru premii Emmy, trei Globuri de Aur și un premiu Tony.

În ultimii ani, Smith a fost cunoscută pentru interpretarea rolului Violet Crawley din serialul TV și filmele „Downton Abbey”, precum și pentru rolul profesoarei McGonagall din franciza cinematografică „Harry Potter”, al cărei fan infocat a fost și ea însăși.

Editor : B.E.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Digi Sport

Cristi Chivu s-a mutat în România după 15 ani în străinătate și a avut parte de o mare surpriză: ”Nu e a lui”

Descarcă aplicația Digi Sport

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Celebrul star din Harry Potter, Daniel Radcliffe, și actrița Angelina Jolie au câștigat primele lor premii Tony

A murit actorul Michael Gambon, celebru pentru rolul profesorului Dumbledore din seria Harry Potter

J.K. Rowling a fost interzisă în expoziţia Harry Potter de la Muzeul Culturii Pop din Seattle

Daniel Radcliffe, starul din Harry Potter, a devenit tată. Primele imagini cu familia lui

Partenerii noștri