Live

Curtea Supremă britanică demolează politica anti-imigranți a lui Rishi Sunak. Schema de deportare în Rwanda rămâne ilegală

Data publicării:
Protestatar la sediul Curții Supreme de Justiție de la Londra, cu o pancartă cu mesajul „Opriți-i pe conservatori”. Foto: Profimedia Images

Principala politică anti-imigraționistă a premierului britanic, Rishi Sunak, a suferit o lovitură fatală, miercuri, după ce Curtea Supremă a Regatului a admis și păstrat hotărârea Curții de Apel prin care planul de deportare a refugiaților în Rwanda era declarat ilegal, relatează The Guardian.

Cinci judecători de la Curtea Supremă au menținut decizia de la apel. Conform acesteia, se consideră că există un risc real ca refugiații deportați în Rwanda să fie evaluați greșit și retrimiși în țările de origine unde ar urma să fie persecutați.

Verdictul subminează serios unul dintre principalele angajamente pe care și le-a luat Rishi Sunak – de a „opri bărcile”. Guvernul britanic a susținut că schema de deportare în Rwanda, care datează de pe vremea fostului premier, Boris Johnson, va fi un element de descurajare principal pentru refugiații care încearcă să obțină azil în Regat, călătorind cu bărci mici pe Canalul Mânecii.

Verdictul vine la o zi după ce ministra de interne demisă, Suella Braverman, una dintre extremistele din Partidul Conservator britanic, a făcut publică o scrisoare în care îl acuză pe Sunak că a încălcat acordul prin care i se cerea să includă în legea britanică clauze de ignorare a contestațiilor pe baza Convenției Europene a Drepturilor Omului.

Braverman spune că Sunak nu are „un plan B credibil” în cazul unui verdict nefavorabil.

O întâlnire a conservatorilor extremiști din Parlamentul de la Londra va avea loc, miercuri. Există indicii că parlamentarii vor cere guvernului să se retragă de la CEDO.

Reacția Rwandei

La câteva minute de la anunțul verdictului, guvernul din Rwanda a transmis într-un comunicat că „are o problemă” cu faptul că este definită ca „țară terță nesigură” de sistemul judiciar din Regat.

„Aceasta este o decizie care ține de sistemul judiciar britanic.

Totuși, avem o problemă cu acest verdict, conform căruia Rwanda nu este o țară terță sigură pentru refugiați și cei care caută azil politic. Rwanda și Regatul Unit au lucrat împreună pentru a asigura integrarea refugiaților relocați în societatea din Rwanda.

Suntem angajați obligațiilor noastre internaționale și am fost recunoscuți de CEDO și de alte instituții internaționale pentru tratamentul nostru exemplar față de refugiați.

Pe parcursul acestei proceduri juridice, ne-am ocupat să livrăm progres pentru rwandezi și am continuat să lucrăm împreună cu partenerii internaționali pentru a rezolva cele mai mari provocări cu care se confruntă Africa și lumea.

Ne luăm responsabilitățile umanitare în serios și vom continua să fim demni de ele”, a transmis guvernul din Rwanda.

Editor : Adrian Dumitru

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Cel puțin opt migranți și-au pierdut viața în largul coastelor Greciei. Ce s-a întâmplat cu nava în care se aflau aceștia

Austria atenționază refugiații sirieni să se pregătească de plecare. Câți oameni au primit notificări

Uniunea Europeană va debloca un miliard de euro pentru refugiații sirieni din Turcia

Marea Britanie anunță un ajutor de zeci de milioane de euro prin care îi sprijină „pe cei mai vulnerabili sirieni”

Partenerii noștri