Cum vrea unul dintre cei mai bogați oameni din lume să transforme cea mai mare mahala din India într-un „oraș de clasă mondială”
Când Masoom Ali Shaikh a venit în Mumbai în 1974, terenul unde s-a stabilit el era „doar un pârâu fără drumuri și cu gunoaie peste tot” - acum, Dharavi a devenit una dintre cele mai mari mahalale din Asia. Localnicii se tem că vieților lor sunt amenințate de planurile foarte ambițioase ale unuia dintre cei mai bogați oameni din lume, care vrea să transforme întreaga zonă într-un „oraș de ultimă generație și de clasă mondială”, care va arăta că „secolul XXI aparține Indiei”, relatează CNN.
Dharavi, care a apărut și în filmul Slumdog Millionaire („Vagabondul milionar”) câștigător la Premiile Oscar în 2008, este un labirint haotic plin de mici întreprinderi la toate colțurile, de la brutării, la măcelării și frizerii.
Toate aceste magazine servesc o populație de aproximativ 1 milion de oameni care trăiesc la grămadă în clădiri înghesuite și alei strâmte.
Mulți dintre ei sunt imigranți și artizani care au venit din alte părți ale Indiei ca să își câștige existența în această mahala care se întinde pe o suprafață de 200 de hectare.
Aceste întreprinderi produc venituri anuale de 1 miliard de dolari și sunt o sursă esențială de trai pentru multe familii. Unele dintre ele au trăit în Dharavi de mai multe generații.
Shaikh a venit aici din statul indian Uttar Pradesh și a deschis un atelier de pantofi cu care a reușit să își susțină familia timp de mulți ani, reușind chiar să deschidă un al doilea atelier pentru fiica lui.
Mahalaua se confruntă cu o serie lungă de probleme, inclusiv aglomerație extremă și mizerie. Mulți dintre localnici nu au acces la apă curentă sau toalete curate și suferă de diverse boli.
În unele zone prost aerisite, praful plutește permanent în aer și fumul se răspândește de la atelierele din apropiere.
„Secolul XXI aparține Indiei”
Totul s-ar putea schimba, însă, dacă miliardarul și magnatul infrastructurii Gautam Adani, care l-a detronat pentru scurt timp pe Jeff Bezos de pe locul doi în topul celor mai bogați oameni din lume în 2022, va reuși să își ducă planurile la capăt.
„Un nou capitol de mândrie și intenție a început. Este o șansă istorică pentru noi să creăm un nou Dharavi al demnității, siguranței și incluziunii”, a scris Adani într-un mesaj pe site-ul companiei sale, după ce a câștigat dreptul de a dezvolta zona în 2022.
Adani a promis că va „crea un oraș de ultimă generație și clasă mondială care va reflecta o Indie renăscută, sigură pe sine și în creștere care își găsește un loc nou pe scena globală, întrucât secolul XXI aparține Indiei”.
Reacțiile au fost împărțite: de la locuitorii plini de speranță pregătiți de o schimbare și până la scepticii care au ascultat promisiuni deșarte timp de ani de zile.
Unii sunt total împotriva propunerii - demonstranții au ieșit în stradă să protesteze, îngrijorați că planurile lui Adani le-ar putea pune în pericol casele și afacerile.
„Când se întâmplă redezvoltarea, singurul lucru pe care îl doresc este să fiu relocat în același loc”, a spus Shaikh în timp ce lucra la pantofi în atelierul său.
„Dacă vor fi aruncat în altă zonă, voi pierde toată afacerea mea și mijloacele de trai. Vânzătorii și cumpărătorii mei nu vor știi unde m-am mutat, ceea ce ar dăuna afacerii mele.”
Cu toate că primii locuitori ai mahalalei au venit la finalul secolului al XIX-lea, Dharavi a rămas nedezvoltat și haotic timp de mulți ani. Abia în anii '70, guvernul a început să aducă îmbunătățiri: drumuri esențiale, canalizare și conducte de apă, punând la dispoziția localnicilor robinete, toalete și electricitate.
95% din locuitorii mahalalei nu au acte de proprietate
Proiectul lui Adani ar urma să dureze șapte ani. Adani Enterprises alimentează deja cu electricitate Mumbaiul. În jur de 1 milion de oameni vor fi „reabilitați și relocați”.
La finalizarea proiectului, locuitorii ar urma să aibă acces la îngrijiri medicale și facilități de agrement, spații deschise, un spital, o școală și mult mai multe, potrivit promisiunilor făcute de Adani.
Potrivit autorităților, locuitorii de la parter care au trăit în Dharavi dinainte de anul 2000 vor primi o unitate gratis în zonă care va avea cel puțin 32 de metri pătrați.
Locuitorii care trăiesc la etaje superioare sau cei care au trăit acolo în perioada 2000-2011 vor primi o locuință de 28 de metri pătrați aflată la cel mult 10 kilometri de Dharavi și o sumă de 250.000 de rupii (în jur de 3.000 de dolari).
Cei care s-au mutat în Dharavi după 2011 vor primi și ei locuințe în aceeași regiune, dar vor trebui să plătească chirie guvernului.
Mulți dintre locuitori, însă, nu au documentele necesare, ceea ce înseamnă că nu vor fi eligibili pentru opțiunile de relocare oferite de Adani.
Doar în jur de 50.000 de localnici, 5% din populația totală, au documentele necesare, potrivit estimărilor.
Adani desfășoară unele dintre cele mai ambițioase proiecte de infrastructură din India, inclusiv cea mai mare centrală de energie curată din lume.
Editor : Raul Nețoiu
Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News