Live

Cum și-a făcut rost Danemarca de prima pârtie de schi din țară, cu vedere spre mare

Data actualizării: Data publicării:
Incinerator de deșeuri ale cărui acoperiș a fost transformat în pârtie de schi Foto: captură TV

Schi în Danemarca? Țara e cunoscută pentru relieful plat și coastele nisipoase - mai puțin pentru munții maiestuoși. Danezii fani ai sporturilor de iarnă merg în străinătate pentru ajunge la pârtii. Dar situația s-ar putea schimba curând. În capitala Copenhaga, schiorii și snowboarderii pot coborî pârtiile în timp ce se bucură de o priveliște către mare. Deci, care-i explicația? Descoperiți singuri într-un reportaj marca „Focus Europa”, un proiect Digi24 şi Deutsche Welle. Emisiunea e difuzată vinerea la ora 23:00 și în reluare sâmbăta de la ora 19:30.

Incineratoarele de deșeuri nu sunt de obicei plăcute la vedere. Dar la Copenhaga, acesta devine rapid un loc de atracție. Nu numai că arată bine din estetic, dar angajații o consideră cea mai curată și cea mai eficientă centrală de producere a energiei prin arderea deșeurilor.

Dar cu adevărat spectaculos este acoperișul, utilizat deopotrivă și ca pârtie de schi, și ca traseu de drumeții.

„Nu e vorba doar de schi. Aducem natura în oraș cu o biodiversitate reală. În mijlocul oraşului Copenhaga puteți merge acum la schi, la drumeție și vă puteți conecta cu natura”, spune arhitectul Rasmus Astrup.

Investiție de 80 de milioane de euro într-un acoperiș

Pentru ca pârtia să fie funcțională tot timpul anului, zăpada a fost înlocuită cu plasticul. Iarba crește prin el. Ba chiar a fost zărită și o vulpe.

În Copenhaga, piața imobiliară este dezvoltată complet, așa că nu putea fi lăsa neexploatată o suprafață așa de mare.

Pe lângă cele 400 de milioane de euro alocate noii uzine de incinerare a deșeurilor, danezii au investit încă 80 de milioane în proiectul acoperișului.

 

„Investițiile mari trebuie văzute ca o oportunitate de a obține și mai mult. Astfel, am încercat să îmbinăm utilul cu plăcutul și să armonizăm activitățile de timp liber cu alte activități practice, explică arhitectul David Zahle.

La fel ca în cazul pistelor pentru biciclete, danezii nu se uită la bani când vine vorba de astfel de proiecte. Consideră că dacă locuitorii vor face mai multă mișcare, vor economisi din costurile sistemului de sănătate. Așa că oamenii pot face drumeții fără niciun ban.

Cât costă o oră de schi pe acoperiș

Schiatul se plătește: 365 de euro pentru un abonament anual sau 20 de euro zilnic. Aceste venituri, precum și cele obținute în urma închirierii echipamentului de schi și vânzarea de mâncare și băuturi ar trebui să acopere costurile de întreținere și funcționare.

Schiorii din Copenhaga sunt încântați.

„Este exact ca pârtiile din Austria, Franța sau Italia. Este un pic mai greu, trebuie doar să faci mai mult efort”, spune Trine Mortenson.

„Locuiesc în Norvegia de 13 ani și m-au tot tachinat legat de relieful plat al Danemarcei. Acum le pot spune: Ok, ne construim propriii noștri munți aici. E o idee nebunească, dar nu e extraordinară?” - mărturisește Lasse Hillbror.

E și o extraordinară carte de vizită pentru afacerile daneze. Firma de arhitectură care a realizat construcția a fost solicitată să proiecteze în apropiere de Paris un acoperiș similar amenajat cu pârtii de schi. Danemarca ajută astfel și alte orașe să devină ecologice.

Editare web: Luana Păvălucă

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Franța a dublat producția de obuziere Caesar pentru a accelera livrările pentru Ucraina

Zelenski: Ucraina a primit al doilea lot de avioane de luptă F-16 din Danemarca

Suedia și Danemarca alocă o sumă uriașă pentru a cumpăra vehicule blindate. Câte dintre acestea vor fi donate Ucrainei

Instagram contribuie activ la răspândirea automutilării în rândul adolescenților, potrivit unui studiu danez

Partenerii noștri