Cum se trăiește în cel mai periculos oraș din lume
Orașul mexican Tijuana, situat la granița de sud a Californiei, a înregistrat în 2019 nu mai puțin de 134 de asasinate la suta de mii de locuitori. Acest trist record îl plasează în fruntea celor mai periculoase orașe din lume. Este un oraș în care prosperă infracționalitatea, traficul de droguri, jocurile de noroc și prostituția.
„Bine ați venit la Tijuana, tequila, sex și marijuana…”. Celebra melodie a lui Manu Chao are în centru chiar modul de viață și reputația sulfuroasă a orașului Tijuana.
Orașul cu peste 1,7 milioane de locuitori, situat în apropiere de granița cu Statele Unite, a exercitat întotdeauna o anume fascinație. Este o sursă de inspirație pentru amatorii de thrillere și asta pentru că Tijuana are de ani de zile de reputația unui oraș periculos.
Fapte care ocolesc legea, trafic de droguri, rețele de prostituție, bande, jocuri de noroc adesea murdare, toate au contribuit la a-l face celebru în materie de ceea ce este mai rău. Iar cele mai noi statistici făcute publice - nu neapărat de către autorități - arată că Tijuana deține tristul record al celor mai multe asasinate comise pe teritoriul unei localități. În această privință, Tijuana a devansat, din păcate, alte orașe mexicane precum Uruapan, Irapuato și Obregon, dar și Caracas, capitala Venezuelei, sau Capetown, în Africa de Sud.
Orașul contrastelor
Tijuana a înregistrat 2.367 de omoruri în 2019, spun cei care vor să atragă atenția asupra violenței urbane din America Latină. Unul dintre ei este José Antonio Ortega Sánchez Ortega, directorul Consiliului cetățenilor pentru securitate publică și justiție, un ONG care susține că cel puțin 34.608 persoane au fost asasinate în cursul anului trecut în Mexic. Este țara care numără 19 dintre cele mai periculoase 50 de orașe din lume, fiind afectate de criminalitatea organizată.
De mai mulți ani, numeroase țări le recomandă cetățenilor să evite călătoriile în zona Tijuana, din cauza lipsei totale de securitate de aici. Este cazul Franței, de pildă, care a plasat Tijuana într-o „zonă roșie”, ceea ce înseamnă că guvernul nu va veni în ajutorul turiștilor care ar îndrăzni să se expună pericolului.
Tijuana, situat în statul Baja California, din nord-vestul Mexicului, atrage însă numeroși tineri, în special din California. Pe de altă parte, servește drept culoar cartelurilor care fac trafic cu droguri și constituie o poartă de acces pentru imigranții clandestini care pătrund în Statele Unite în căutarea unei vieți mai bune și mai sigure. În aceste locuri voia Donald Trump să ridice și să consolideze celebrul său zid de la granița cu Mexicul.
De partea americană a graniței, la San Diego, patrulează poliția călare. Controalele s-au înăsprit de la alegerea lui Donald Trump. Și în partea mexicană a graniței poliția încearcă să vegheze zi și noapte.
Împreună cu Ciudad Juarez, situat mai la est, în dreptul orașului texan El Paso, Tijuana numără cele mai multe asasinate comise de cartelurile drogurilor împtriva tinerilor. De cele mai multe ori este vorba de tinere, care sunt exploatate pentru a-și duce traiul de mizerie de pe o zi pe alta.
Nu trece o săptămână fără să fie găsite cadavre decapitate sau gropi comune în care sunt adunate cadavre ciuruite de gloanțe.
Tijuana este un oraș al contrastelor, cu cazionuri luxoase demne de Las Vegas, unde banii curg râuri, într-o regiune aridă și foarte săracă, devastată de poluare, munți de deșeuri și produse toxice, care afectează sănătatea populației. Tocmai pentru a fugi de o apă și un pământ otrăvite, de o viață mizerabilă și de o criminalitate uriașă, unii mexicani încearcă cu disperare să treacă frontiera americană.
Redactor: Luana Păvălucă
Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News