Live

Video&Foto Cum folosesc ucrainenii câini-roboți pe front pentru a respinge invazia rusă: „În cele din urmă, salvează vieţi"

Data actualizării: Data publicării:
Câine-robot în Ucraina. Foto: Profimedia Images

Greu de depistat şi agili, câinii-roboţi sunt desfăşuraţi în Ucraina pentru a scuti soldaţii ucraineni de misiuni periculoase, de la recunoaşterea poziţiilor ruse şi până la detectarea minelor. Aceștia ar putea deveni în curând o prezenţă comună pe front.

În timpul unei demonstraţii desfăşurate într-un loc pe care Ucraina l-a ţinut secret, un câine metalic model „BAD One", abia scos din cutie, se ridică, se ghemuieşte, aleargă sau sare conform ordinelor date de operatorul său de pe telecomandă, transmite joi AFP, potrivit Agerpres. 

Derivat dintr-un model disponibil în comerţ, acest robot este disponibil şi într-o versiune mai sofisticată, „BAD Two", care nu a putut fi prezentată din motive de securitate.

Capabil de a desfăşura numeroase misiuni pe front, aceşti câini roboţi se pot dovedi aliaţi preţioşi pentru armata ucraineană care nu dispune de efectivele suficiente pentru a respinge invazia rusă care a început în urmă cu doi ani şi jumătate.

Cu picioarele scurte şi un profil redus şi, prin urmare, greu de detectat, ei pot executa misiuni de recunoaştere ale poziţiilor inamice sau ale interiorului clădirilor din zonele de luptă datorită camerelor termice cu care sunt dotaţi.

„Avem soldaţi (...) trimişi în misiuni de recunoaştere" care sunt „de cele mai multe ori oameni foarte bine pregătiţi, foarte experimentaţi", dar care „sunt expuşi permanent riscurilor", explică operatorul „Iuri" (un pseudonim), care a realizat o demonstraţie în faţa jurnaliştilor AFP.

„Acest câine limitează riscurile pentru soldaţi şi creşte capacităţile operaţionale", adaugă acest specialist de la o companie britanică care dezvoltă soluţii militare. „În cele din urmă, salvează vieţi".

Câinele-robot folosit în demonstraţie funcţionează cu o baterie care îi conferă o autonomie cuprinsă „între două şi trei ore", mai precizează el.

Util pentru detectarea de mine şi de dispozitive explozive improvizate, câinele-robot poate îndeplini şi misiuni de transport muniţii sau medicamente în punctele fierbinţi de pe câmpul de luptă.

„Nu pot spune câţi am desfăşurat, nici, bineînţeles, unde sunt dislocaţi (în Ucraina)", mai spune Iuri, estimând că „războiul din Ucraina a schimbat modul în care se vor desfăşura războaiele în întrega lume".

„Un câine care costă câteva mii de dolari poate prelua o misiune pentru care altfel ai fi cheltuit multă tehnologie, sisteme de comunicaţii şi ai fi avut nevoie de cel puţin trei până la cinci soldaţi", adaugă el.

În cazul în care este imobilizat sau capturat, „câinele" este echipat cu un comutator de urgenţă care şterge toate datele pe care le-a stocat.

Editor : C.S.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Investigație Mediazona: Au fost identificate numele a 84.761 de soldați ruși căzuți pe frontul din Ucraina. „2024, cel mai mortal an”

Mesajele soldaților ruși către cei dragi, înainte să moară. „Există deja un munte de cadavre înalt de doi metri, lângă adăpost”

Rusia va inspecta partea ocupată a regiunii Herson din cauza sinuciderilor în rândul militarilor săi, spun partizanii ucraineni

Ucraina a atacat pentru prima oară trupele ruse doar cu sisteme terestre robotizate, fără soldați

Partenerii noștri