Live

Cum au îmbogățit sutele de mii de ruși fugiți din calea războiului țările în care s-au stabilit

Data actualizării: Data publicării:
Sute de mii de oameni au fugit din Rusia după ce aceasta a invadat Ucraina. FOTO: Freepik

Sute de mii de ruși au fugit din țară după ce președintele Vladimir Putin a hotărât să invadeze Ucraina. Armenia, Georgia sau Kârgâzstan au fost statele preferate de academicienii, bancherii și inginerii ruși speriați de consecințele războiului. Iar datele arată că profesioniștii care au părăsit Rusia în prima jumătate de an de la invazie au contribuit substanțial la creșterea economică a țărilor gazdă, depășind estimările Băncii Mondiale.

Primul val de plecări s-a înregistrat imediat după izbucnirea războiului. Aproximativ șase luni mai târziu, odată cu mobilizarea parțială, s-a înregistrat un al doilea mare val de plecări, transmite BusinessInsider.

Chiar dacă Kremlinul respinge aceste cifre, până în octombrie 2022, aproximativ 700.000 de ruși au părăsit țara, potrivit Reuters.

Mulți dintre aceștia s-au stabilit în țările vecine, cu stiluri de viață și culturi similare, locuri în care au putut să își pună pe picioare afaceri noi și să o ia de la capăt, transmite publicația rusă independentă Novaya Gazeta.

PIB-ul din Caucazul de Sud a depășit estimările Băncii Mondiale

PIB-ul din regiunea Caucazului de Sud, care cuprinde Armenia, Azerbaidjan și Georgia, a crescut cu 7% în 2022, arată Banca Mondială - o creștere care a depășit previziunile de 5.6% ale instituției.

PIB-ul Armeniei, supranumită cândva Silicon Valley a Uniunii Sovietice, a înregistrat în 2022 o creștere subită de 12.6%, potrivit Băncii Mondiale, care înaintase  anul trecut o estimare de creștere de 7% pentru această țară.

Suren Parsyan, lector la Universitatea de Stat de Economie din Armenia, a declarat pentru Novaya Gazeta că economia în creștere a Armeniei și cifrele din 2022 se datorează rușilor nou-veniți, în special celor care lucrează în domeniul IT.

Rușii au făcut tranzacții bancare de aproximativ 1.75 de miliarde de dolari în Armenia în 2022, a declarat în ianuarie Martin Galstyan, guvernatorul Băncii Naționale, potrivit News.am din Armenia.

Rușii, mult mai bogați decât localnicii

Între timp, PIB-ul Georgiei a urcat cu 10.1% în 2022, mai arată datele Băncii Mondiale, depășind prognoza de creștere de 8.8%.

Transferurile de bani din Rusia au crescut de cinci ori, de la 411 milioane de dolari în 2021 la 2.11 miliarde de dolari în 2022, potrivit datelor furnizate de Banca Națională a Georgiei.

Chiar și economia Kârgâzstanului a crescut cu 7% în 2022, depășind prognoză de 4%, conform cifrelor Băncii Mondiale.

Turcia, un punct fierbinte pentru rușii care fug de război, a înregistrat o creștere economică de 5.6% în 2022, depășind estimările de 4.7%.

Oleg Itskhoki, profesor de economie la Universitatea din California din Los Angeles, a declarat pentru Novaya Gazeta că creșterea PIB-ului în aceste țări arată că rușii nou-veniți aveau economii serioase și erau mai bogați decât localnicii. 

Cu siguranță imigrația nu a avut doar o contribuție pozitivă asupra economiilor.

Pe de altă parte, numărul mare de ruși care au fugit din calea războiului a contribuit, de asemenea, la creșterea inflației, crescând substanțial prețurile la hoteluri și chirii în Kazahstan și Georgia, potrivit datelor furnizate de Bloomberg în septembrie.

Editor : Andreea Smerea

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Gen. Ben Hodges: „Rusia nu poate învinge Ucraina decât dacă noi, cei din Occident, renunțăm”

Avertismentul UE: Un tir cu rachetă intercontinentală în Ucraina ar „marca o escaladare clară” din partea lui Putin

O bombă rusească de 250 de kilograme a fost lansată din greșeală peste o școală din Belgorod, aproape de granița cu Ucraina

Compania ungară Mol susţine că renunţarea la importurile de petrol rusesc este nerealistă, în pofida eforturilor europene

Partenerii noștri