Un paradox adus de piața imobiliară: elevii dintr-un orășel german învață poloneză la școală
Construirea de poduri, îndeletnicire a romanilor din Antichitate, este, de fapt, esenţa Uniunii Europene. Un exemplu concret e dat de relaţiile dintre Polonia şi Germania, care în ultimul timp, au devenit tot mai încordate. Însă în regiunea comună de graniţă aflată de-a lungul fluviului Oder, locuitorii celor două ţări încep să convieţuiască şi să construiască poduri spre viitor. Urmăriți un reportaj marca „Focus Europa”, un proiect Digi24 şi Deutsche Welle. Emisiunea e difuzată vinerea la ora 23:00 și în reluare sâmbăta de la ora 18:30.
Investigație sub acoperire pe plantațiile din Germania
Panică în Munchen. Un bărbat înarmat a fost împușcat de polițiști
Noi reguli pentru românii care vând sau cumpără locuințe
Cum arată un apartament de 18 mp amenajat ca un mini Versailles
Avionul care trebuia să aducă echipa națională în țară s-a stricat
Protest uriaș față de extrema dreaptă din Germania
Ciolacu i-a dus premierului bavarez o ladă cu mici și l-a invitat în România
Atac cu cuțitul în orașul german Mannheim
Explozie puternică într-un bloc din Germania
Trandafirii din grădina Martei Szuster sunt mândria şi bucuria ei. Acum nouă ani, ea şi familia ei s-au mutat din Polonia în Germania. Şi-au cumpărat casa cu o sumă mică şi, în decursul anilor, au renovat-o şi au extins-o.
„Totul era năpădit de vegetaţie încâlcită, iarba îţi ajungea până la genunchi şi ne era greu să ne croim drum printre buruieni”, povestește Maerta Szuster.
Proprietăți imobiliare mai ieftine în Germania decât în Polonia
Mutarea în Germania a fost o uriaşă oportunitate pentru Marta. Aici, ea administrează propriul serviciu de îngrijire şi mai multe case de vacanţă. În plus, poate avea grijă de copiii ei şi poate lucra de acasă. Familia ei a putut găsi o casă destul de mare doar în Germania. Se aude că proprietăţile sunt mai ieftine în această regiune a Germaniei decât în Polonia învecinată.
„Primesc adesea mesaje de la cunoştinţe sau chiar de la oameni necunoscuţi, întrebându-mă dacă nu ştiu cumva o casă sau o proprietate frumoasă care să fie de vânzare. Proprietăţile imobiliare disponibile sunt tot mai puţine”, spune Marta Szuster.
În Gartz, orăşel german de pe fluviul Oder, unul din opt locuitori e din Polonia. Şi numărul polonezilor creşte.
Şi germanii? Se obişnuiesc cu vecinii lor polonezi care insuflă o nouă viaţă acestui loc?
„Atât timp cât ei nu ne fac niciun rău şi noi nu le facem niciun rău şi ei se asigură că se integrează în societate şi muncesc din greu, cât sunt sociabili şi-şi fac treaba, eu n-am nicio problemă cu ei”, spune o localnică.
Cursuri de poloneză pentru copiii germani
Convieţuirea lor armonioasă a fost însă pusă la încercare când şcoala elementară locală a introdus cursuri de limba poloneză pentru copiii germani. Unii au protestat, însă consiliul local şi conducerea şcolii au reuşit în scurt timp să-i câştige pe critici de partea lor.
„La şcoala noastră învaţă 205 copii. 80 dintre ei sunt polonezi. E limpede deci că şi ei sunt vitali pentru această şcoală”, explică Birgit Venzke, directoarea şcolii elementare din Gartz (Oder).
Deja nouă copii germani urmează veselul curs de poloneză al drei Taczinska.
„Mulţi copii din clasa noastră sunt din Polonia, şi când vorbesc în poloneză...” - spune o fetiță.
„...vrem să putem înţelege ce spun. Şi când ne ducem în Polonia, vrem să fim şi noi în stare să spunem ceva”, completează o altă fetiță.
Germanii se duc peste graniță la cumpărături
Germanii se duc adesea peste graniţă, în Polonia.
Orăşelul polonez Gryfino e mult mai aproape decât oricare oraş german mare. Aici, poate că marfa din magazine nu e scumpă, dar preţul proprietăţilor imobiliare e mare. Din acest motiv, mulţi polonezi aleg să trăiască în Germania. Şi mulţi alţii spun că i-ar urma bucuroşi.
„Nu zic că nu. Poate că într-o bună zi ne vom muta acolo”, spune un tânăr din Gryfino.
Marta Szuster n-a regretat niciodată decizia de a se muta într-o regiune pe care mulţi germani o consideră „capătul lumii”.
„Dimpotrivă. Aici este ÎNCEPUTUL lumii”, spune Marta.
Reporter: De ce?
Marta: „Pentru că e atât de frumos aici! Suntem înconjuraţi de natură şi de oameni drăguţi. Ce ai putea să-ţi doreşti mai mult ?”
Armonie polono-germană
O dată pe an, refugiul lor idilic se umple de zgomot, când festivalul de pe malul german al fluviului Oder însufleţeşte atmosfera cu umorul său rustic, cu distracţia energică şi muzica germana de fanfară. Nici că se poate ceva mai tradiţional! Dar Marta Szuster şi prietenii ei polonezi n-au nimic împotrivă.
„Suntem în Germania, aşa că e perfect în regulă că e ceva tipic german”, spune Marta.
Libertatea europeană de mişcare, aici, în micul orăşel Gartz, a devenit parte din viaţa de zi cu zi.
Citiți și: Slovacii se mută la țară în Austria. E mai convenabil
Editare web: Luana Păvălucă
Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News