Cum a reușit un oraș din Spania să se „izoleze” de epidemia de coronavirus. „Au luat măsurile potrivite și acum vedem rezultatele”
Orașul fortăreață Zahara de la Sierra din sudul Spaniei este obișnuit să se apere inamicii. Maurii și creștinii au luptat pentru el în epoca medievală și a fost cotropit de francezi în 1812. Acum, poziționarea lui la altitudine, deasupra ținutului andaluz, a devenit un atu neprețuit.
Pe 14 martie, Zahara s-a izolat din lumea exterioară, după ce coronavirusul s-a extins periculos în Spania. Primarul, Santiago Galván, în vârstă de 40 de ani, a decis să blocheze toate cele cinci intrări ale orașului. Galván a acționat în ziua în care în Spania a intrat în vigoare starea de urgență, potrivit CNN.
De atunci, țara a înregistrat peste 100.000 de cazuri de infectare și mai mult de 10.000 de decese, potrivit cifrelor Universității Johns Hopkins.
Cu toate acestea, în Zahara, niciunul din cei 1.400 de locuitori nu a fost testat positiv. „Au trecut mai mult de două săptămâni și cred că acesta este un semn bun", a declarat Galván pentru CNN.
Măsurile drastice ale primarului au inclus și sprijinul total pentru cetățenii orașului, în special pentru persoanele în vârstă. Aproape un sfert din locuitori au peste 65 de ani, iar 30 de persoane locuiesc într-un cămin de bătrâni.
Toate orașele și satele din apropiere au înregistrat cazuri de infecții și mai multe decese.
Casele albe și străzile înguste din Zahara urcă pe un deal abrupt, până la fortificațiile medievale și coboară spre un lac de acumulare și livezile de măslini. La o oră de mers cu mașina de Sevilla, Zahara este o destinație turistică populară. Galván spune că, în primele zile, au fost nevoiți să evacueze turiștii francezi și germani care nu erau la curent cu măsurile administrației locale.
Punctul de control de pe un singur drum de acces este păzit de un ofițer de poliție. Doi bărbați cu echipamente de protecție spală mașinile care intră în oraș cu un amestec de clor și apă. A fost improvizat chiar și un sistem pentru dezinfectarea anvelopelor.
„Nu există nicio mașină care să treacă prin punctul de control și care să nu fie dezinfectată", spune Galván. „Am reușit să oferim liniște oamenilor. Ei știu că nimeni străin de localitate nu poate intra”, a mai spus primarul.
În oraș au fost introduse și alte măsuri de prevenire. „În fiecare zi de luni și joi, de la 17:30, un grup de aproximativ 10 persoane ies în stradă pentru a dezinfecta orașul, toate străzile, piețele și exteriorul caselor", spune Galván.
O afacere locală plătește două femei care cumpără alimente și medicamente pentru persoanele vulnerabile și astfel s-a redus numărul de oameni de pe stradă. Femeile lucrează aproximativ 11 ore pe zi, iar comenzile sunt în continuă creștere.
Una din ele, Auxi Rascon, 48 de ani, spune că oamenii au primit foarte bine această inițiativă. „Sunt foarte fericiți pentru că nu sunt nevoiți să iasă, se simt protejați și sunt optimiști”, spune ea. Femeia este, de asemenea, foarte mulțumită de felul în care autoritățile locale gestionează criza. „Au luat măsurile potrivite la momentul potrivit, iar acum vedem rezultatele", a declarat ea, prin telefon, pentru CNN.
Economia a sute de orașe mici din Spania, așa cum este Zahara, este asigurată de întreprinderile administrate de familii și angajații independenți. Așadar, consiliul orășenesc a apelat la fondul său de urgență pentru a acoperi costurile de energie electrică, apă și taxele pentru întreprinderile locale în timpul stării naționale de urgență.
Primarul știe că, până la urmă, Zahara va avea nevoie de ajutor din partea Madridului sau a guvernului regional, în cazul în care starea de urgență se prelungește.
Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News