Live

Cum a obținut Hamas armele pentru atacul împotriva Israelului

Data actualizării: Data publicării:
Membri ai forțelor de rezistență afiliate cu Hamas se afișează cu arme grele pe străzile din nordul Gaza (30 mai 2021). Foto cu caracter ilustrativ: Profimedia Images

Atacul brutal al grupării militante islamiste Hamas asupra Israelului la sfârșitul săptămânii trecute a implicat mii de rachete și proiectile, drone care au aruncat explozibili și nenumărate arme de calibru mic și muniție.

Însă atacul a fost lansat din enclava Gaza, condusă de Hamas, o fâșie de 360 de kilometri pătrați de coastă mediteraneană mărginită pe două laturi de Israel și pe una de Egipt.

Este o zonă săracă, dens populată, cu puține resurse.

Și a fost aproape complet izolată de restul lumii timp de aproape 17 ani, când Hamas a preluat controlul, ceea ce a determinat Israelul și Egiptul să impună un regim de asediu strict asupra teritoriului, care continuă, potrivit CNN.

Israelul menține, de asemenea, o blocadă aeriană și navală față de Gaza, precum și mai multe mijloace de supraveghere.

Ceea ce ridică o întrebare: Cum a reușit Hamas să acumuleze o cantitate atât de mare de armament care i-a permis grupului să organizeze atacuri coordonate care s-au soldat cu peste 1.200 de morți în Israel și mii de răniți, continuând în același timp să lanseze rachete asupra Israelului?

Răspunsul, potrivit experților, este o combinație de viclenie, improvizație, tenacitate și un important finanțator de peste hotare.

Factorul Iran

„Hamas își achiziționează armele prin contrabandă sau prin construcții locale și primește un anumit sprijin militar din partea Iranului”, se arată în World Factbook al CIA.

În timp ce guvernele israelian și american nu au descoperit încă niciun rol direct al Iranului în raidurile de la sfârșitul săptămânii trecute, experții spun că Republica Islamică este de mult timp principalul susținător militar al Hamas, introducând arme în enclavă prin tuneluri transfrontaliere clandestine sau pe ambarcațiuni care au scăpat de blocada din Mediterana.

„Infrastructura de tuneluri a Hamas este încă masivă, în ciuda faptului că Israelul și Egiptul o degradează în mod regulat”, a declarat Bilal Saab, cercetător senior și director al Programului de apărare și securitate la Middle East Institute (MEI) din Washington.

„Hamas a primit arme din Iran, introduse ilegal în Fâșia (Gaza) prin tuneluri. Acest lucru a inclus adesea sisteme cu rază de acțiune mai lungă”, a declarat Daniel Byman, cercetător senior în cadrul Proiectului privind amenințările transnaționale de la Centrul pentru Studii Strategice și Internaționale (CSIS).

„De asemenea, Iranul a expediat către Hamas rachete balistice...mai avansate pe cale maritimă, în componente pentru construcții în Gaza”, a declarat Charles Lister, cercetător senior la MEI.

Dar Iranul a fost și un mentor, spun analiștii.

„Iranul a ajutat, de asemenea, Hamas în ceea ce privește producția autohtonă, permițându-i să-și creeze propriile arsenale”, a declarat Byman de la CSIS.

Un oficial de rang înalt al Hamas care se află în Liban a oferit detalii despre fabricarea de arme de către Hamas, într-un interviu editat pentru canalul de știri în limba arabă RTArabic al Russia Today, publicat duminică pe site-ul lor.

„Avem fabrici locale pentru orice, pentru rachete cu rază de acțiune de 250 km, pentru 160 km, 80 km și 10 km. Avem fabrici pentru mortiere și proiectilele lor. ... Avem fabrici pentru Kalașnikov și gloanțe. Producem gloanțe cu permisiunea rușilor. Le construim în Gaza”, a declarat Ali Baraka, șeful departamentului de relații naționale al Hamas în străinătate.

Reciclare

În ceea ce privește obiectele mai mari, Lister de la MEI a declarat că Corpul Gărzilor Revoluționare Islamice din Iran, o divizie a armatei iraniene care răspunde direct în fața liderului suprem al țării, oferă inginerilor Hamas pregătire în domeniul armelor de aproape două decenii.

„Anii în care au avut acces la sisteme mai avansate au oferit inginerilor Hamas cunoștințele necesare pentru a-și spori semnificativ capacitatea de producție internă”, a declarat Lister.

Iar Teheranul menține la zi instruirea producătorilor de arme ai Hamas, a adăugat acesta.

„Inginerii de rachete și proiectile ai Hamas fac parte din rețeaua regională a Iranului, astfel încât instruirea și schimburile frecvente chiar în Iran fac parte integrantă din eforturile Iranului de a-și profesionaliza forțele proxy din întreaga regiune”, a declarat Lister.

Dar modul în care Hamas își procură materiile prime pentru aceste arme autohtone arată, de asemenea, ingeniozitatea și inventivitatea grupului.

Gaza nu are niciuna dintre industriile grele care ar susține producția de arme în cea mai mare parte a lumii. Potrivit CIA Factbook, principalele sale industrii sunt textilele, prelucrarea alimentelor și mobila.

Dar printre principalele sale exporturi se numără fierul vechi, care poate furniza material pentru fabricarea de arme în rețeaua de tuneluri de sub enclavă.

Iar acel metal provine, în multe cazuri, din luptele distructive anterioare din Gaza, potrivit lui Ahmed Fouad Alkhatib, care a scris despre acest lucru pentru Forumul Fikra al Institutului de la Washington pentru politica Orientului Apropiat în 2021.

Atunci când infrastructura din Gaza a fost distrusă în lovituri aeriene israeliene, ceea ce a rămas - tablă și țevi metalice, armături, cabluri electrice - a ajuns în atelierele de armament ale Hamas, apărând sub formă de tuburi de rachetă sau alte dispozitive explozive, a scris el.

Reciclarea munițiilor neexplodate ale Israelului pentru materialul exploziv și alte părți ale acestora se adaugă la lanțul de aprovizionare al Hamas, a scris Alkhatib.

„Operațiunea IDF a furnizat indirect Hamasului materiale care altfel sunt strict monitorizate sau interzise cu totul în Gaza”, a scris el.

Desigur, toate acestea nu s-au întâmplat peste noapte.

Pentru a lansa atâtea muniții precum a făcut-o sâmbătă, într-o perioadă atât de scurtă, înseamnă că Hamas și-a adunat arsenalul, atât prin contrabandă, cât și prin fabricare, pe termen lung, a declarat Aaron Pilkington, analist al Forțelor Aeriene americane pe probleme din Orientul Mijlociu și doctorand la Universitatea din Denver.

Baraka, oficialul Hamas în Liban, a declarat că gruparea militantă pregătea atacul de doi ani.

El nu a menționat nicio implicare externă în planificarea atacului, spunând în reportajul din presa rusă doar că aliații Hamas „ne sprijină cu arme și bani”. În primul rând, Iranul este cel care ne dă bani și arme”.

De asemenea, analiștii spun că amploarea și scopul raidurilor Hamas asupra Israelului i-au luat pe aceștia - precum și pe serviciile de informații israeliene și ale altor țări - prin surprindere.

„Este important să ne amintim că lansarea unor rachete este de fapt foarte puțin complicată”, a declarat Pilkington.

„Ceea ce este surprinzător...este modul în care ai putea să depozitezi, să muți, să instalezi și să lansezi mii de rachete, totul în timp ce eludezi serviciile de informații israeliene, egiptene, saudite etc. Este greu de înțeles cum ar fi putut militanții palestinieni să facă acest lucru fără...îndrumarea iraniană”.

Editor : A.C.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Digi Sport

”România părea că e Andorra”. A văzut tragerea la sorți din Liga Națiunilor și nu s-a abținut: ”Acolo îi e locul”

Descarcă aplicația Digi Sport

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Rachete nord-coreene „made in USA”. Toate componentele electronice ale rachetelor Phenianului folosite în Ucraina sunt occidentale

Rachete rusești Kornet folosite împotriva blindajelor reactive au fost descoperite în cadrul unei operațiuni critice în sudul Libanului

Ucraina lucrează la noi sisteme de apărare aeriană, anunță Zelenski, după ce Rusia a testat o nouă rachetă

Joe Biden consideră că sunt „scandaloase” mandatele de arestare emise de CPI pe numele lui Netanyahu și Gallant

Partenerii noștri