Live

Cum a inventat generalul Gherasimov o rachetă americană inexistentă, ca să justifice o potențială amenințare asupra Rusiei

Data publicării:
Seful MStM Valeri Gherasimov. Foto: Profimedia

„Un caz ilustrativ al percepției inadecvate a realității de către conducerea militară și politică rusă” este descris de publicația de analiză militară Defense Express, care se uită cu atenție la o declarație oficială a unuia dintre capii Armatei Kremlinului, generalul Valeri Gherasimov.

Printre vorbitorii de la ședința specială de informare pentru atașații militari acreditați la Moscova, care a avut loc la 18 decembrie 2024, principalul invitat a fost șeful Statului Major al forțelor armate ruse Valeri Gherasimov.

În timpul unui discurs relativ generic, plin de justificări în cheia retorică a Kremlinului privind invazia militară a Rusiei în Ucraina, un element interesant a atras atenția: Gherasimov a declarat o presupusă amenințare la adresa Federației Ruse reprezentată de un sistem de rachete occidental numit „Dark Typhon”.

Citește și: Zelenski despre propunerea lui Putin privind „duelul” între racheta Oreșnik și apărarea Ucrainei: „Sunt oameni instabili mental”

Dark Typhon, racheta care nu există

Afirmația referitoare la o rachetă nemaiîntâlnită, aflată deja în dotarea NATO, a fost primită cu păreri mixte chiar și în Rusia.

Mai exact, la un moment dat în discursul său, șeful Statului Major rus a afirmat că a observat o „activitate sporită a țărilor NATO în apropierea frontierelor Rusiei”. Pentru a-și susține afirmația cu dovezi, Gerasimov a menționat ca exemplu presupusa desfășurare a unui sistem de rachete terestre Dark Typhon în Danemarca, despre care a spus că are o rază de acțiune de 2.400 de kilometri.

În realitate, nu se știe ca niciuna dintre țările occidentale să aibă un sistem de rachete cu acest nume, iar Europa, în general, are probleme în ceea ce privește lansarea de rachete tactice, Turcia fiind singurul membru NATO care are o rachetă cu o rază de acțiune de peste 300 de kilometri, după cum se menționează pe blogul Military Balance al IISS.

În acest sens, o explicație logică ar fi că șeful armatei ruse a inventat Dark Typhon combinând numele a două sisteme de rachete existente: racheta hipersonică Dark Eagle și sistemul Typhon.

Dark Eagle este o armă hipersonică terestră dezvoltată pentru armata americană, primul test de lansare reușit având loc chiar în decembrie 2024, după mai mulți ani de încercări nereușite. Fiecare rachetă costă aproximativ 41 de milioane USD.

Typhon este un sistem de rachete cu rază medie de acțiune bazat pe sistemul de lansare verticală Mark 41, poate trage două tipuri de rachete: racheta de croazieră Tomahawk în versiunea terestră și Standard Missile-6 modificată pentru atacuri sol-sol la distanțe de până la 460 km.

Niciunul dintre aceste două sisteme nu este desfășurat în Danemarca sau în altă parte în Europa.

„După ședința de informare de la Moscova, chiar și presa rusă a fost divizată cu privire la modul de a primi o astfel de interpretare arbitrară a evenimentelor de către Statul Major al Forțelor Armate ruse. Unii au evidențiat o deconectare clară de la realitate, în timp ce alții au mers pe firul propagandei. În orice caz, din perspectiva Kremlinului, acest detaliu reflectă nu doar o confuzie accidentală, ci modul în care conducerea rusă percepe realitatea și acțiunile adversarilor săi”, concluzionează Defense Express.

Citește și: Momentul în care Forțele speciale ucrainene resping un atac nord-coreean în regiunea Kursk. Mai mulți morți și răniți


Editor : S.S.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Rețeaua de propagandiști ruși din Londra și legăturile cu promovarea lui Călin Georgescu

Replica dură a lui Zelenski la „provocarea” lui Putin: „Un tâmpit”

Soldații nord-coreeni luptă ca în Primul Război Mondial, spune un expert militar. Ce vrea Putin să demonstreze, de fapt

„Rachetă balistică venind dinspre nord!”. Explozii puternice în Kiev, după un atac rusesc masiv. Cel puțin un mort și mai mulți răniți

Partenerii noștri