Video Cum a ajuns sistemul de sănătate britanic în criză profundă: „Cunosc angajați care plâng în drum spre casă”
Imaginați-vă că aveți o boală gravă sau suferiți un accident și nu aveți acces la ajutor medical. Pentru mulți oameni din Marea Britanie, această situație este o realitate. Serviciul Național de Sănătate abia face față. Subfinanțarea, birocrația și deficitul de personal au lăsat milioane de britanici fără acces la îngrijirea necesară. Și nu doar bolnavii suferă: criza afectează și cadrele medicale, care se simt neputincioase în acest sistem de sănătate bolnav. Urmăriți un reportaj marca „Focus Europa”, un proiect Digi24 şi Deutsche Welle. Emisiunea e difuzată vinerea la ora 23:30 și în reluare sâmbăta de la ora 19:30.
Focar de râie într-un centru de bătrâni din Dolj.
Consum uriaș de suplimente alimentare și vitamine în rândul românilor
Scene „ca dintr-un film de groază” în Marea Britanie
Poliţia a arestat cinci oameni în urma violențelor din Leeds
Prințesa Kate şi-a făcut prima apariţie publică din acest an
Marea Britanie vrea să reintroducă armata obligatorie
Un pilot al RAF a murit după ce s-a prăbușit cu avionul
Regele Charles și-a reluat activitățile publice
Ce a găsit Corpul de Control la Spitalul Pantelimon
A găsit ficat rinichi și pancreas compatibile, dar nu a avut loc la terapie intensivă
Chiar dacă zâmbește, Lara luptă pentru viața ei. Are nevoie urgentă de un rinichi nou. De preferință, și de un pancreas. Așteaptă de trei ani un transplant.
„În octombrie am găsit un rinichi și pancreas, pe care le puteam primi simultan. Era o situație fericită, erau compatibile. Au făcut tot ce au putut, dar pur și simplu nu au putut găsi un pat liber pentru mine la Terapie Intensivă”, povestește Lara Wahab.
Salvarea era la îndemână. Dar cu serviciul de sănătate la limită, chiar și pacienții ca Lara pot rămâne uneori fără tratamentul necesar.
„Aștepți atât de mult… Este ca și cum ai căuta acul în carul cu fân. Nu ai parte de așa ceva în fiecare zi. Așa că te simți devastat și dezgustat că un moment atât de rar și special a fost ratat din cauza unui coșmar logistic”, mărturisește tânăra.
Habar nu are când se va mai întâlni cu o astfel de ocazie.
90.000 de posturi neocupate în sistemul medical britanic
Sistemul britanic de sănătate este în criză. Înainte de pandemie, patru milioane de oameni așteptau procedurile spitalicești necesare. Acum, numărul lor a ajuns la șase milioane.
Pacienții vin la Spitalul Kingston din Londra pentru tratarea cancerului. Lista de așteptare este lungă. Medicul Sarb Sandhu spune că acest lucru a avut deja consecințe fatale.
„Pacienții care puteau fi vindecați devin nevindecabili, dar pot urma un tratament. Cu toate acestea, vom face tot ce putem. Este foarte trist când se întâmplă asta”, spune medicul Sarb Sandhu, chirurg-șef oncolog.
Medicii și asistentele abia pot ține pasul cu volumul de muncă. Sunt 90.000 de posturi neocupate și nu e suficient personal pentru efectuarea procedurilor necesare. Banii sunt un factor important.
„Se întâmplă din cauza pandemiei”
Sistemul medical din Marea Britanie este finanțat din taxe și impozite. Dar de ani buni, bugetul a fost limitat.
Clare Gerada este medic generalist și conduce Colegiul Regal al Medicilor Generaliști. Astăzi, ea a reușit să-și vadă majoritatea pacienților. Dar unii vor trebui să aștepte.
„Trebuie să spun că se întâmplă din cauza pandemiei. Am avut foarte puțină flexibilitate în sistemul nostru de sănătate. Cu siguranță avem mai puține paturi pe cap de locuitor decât majoritatea țărilor europene. Și, deși sistemul de sănătate a primit fonduri, tot este unul dintre cele mai puțin finanțate în comparație cu colegii noștri europeni, spune Clare Gerada, medic generalist.
Nu doar pacienții suferă din cauza problemelor din sistem. Medicii, asistentele și paramedicii spun că au ajuns la limită.
„Trebuie să alegi între doi oameni care nu respiră”
În Bedford, Ben Hawkins răspunde la apelurile de urgență pentru Serviciul de Ambulanță din estul Angliei. De câteva săptămâni, se chinuiește să-i trimită pe paramedici acolo unde este nevoie de ei.
„Unele secții de urgență sunt pline, iar alte departamente nu au spațiu pentru a-i prelua pe oamenii aduși de ambulanțe. Și asta înseamnă, din păcate, că ambulanțele noastre stau la rând să descarce pacienții. Nu putem prelua rapid alte cazuri, așa că pacienții ne așteaptă”, explică Ben Hawkins.
Întreaga situație reprezintă un mare stres pentru el și pentru echipa lui. Cazurile grave sunt tot mai multe.
„Ajungi în punctul în care trebuie să alegi între doi oameni care nu respiră. Și de fapt noi nu îi cunoaștem pe acești oameni, dar luăm decizii în privința vieții lor. Cunosc angajați care plâng în drum spre casă, care au nevoie de un moment ca să-și revină”, povestește angajatul de la ambulanță.
Cine ține sistemul de sănătate pe linia de plutire
În cele din urmă, responsabilitatea în privința sistemului de sănătate îi revine premierului Boris Johnson. În ultimele săptămâni, el a vizitat mai multe spitale, parțial și pentru a obține atenția presei. Guvernul a majorat contribuțiile la Asigurările Naționale ca să strângă fonduri pentru sistemul de sănătate.
„Trebuie să folosim absolut toate soluțiile pentru a rezolva problemele - investițiile masive pe care le facem, dar și tehnologie nouă și, desigur, investiția în personal”, a declarat Boris Johnson.
Cu toate acestea, guvernul său recunoaște că e posibil ca lucrurile să se înrăutățească înainte de a se îmbunătăți într-un an sau doi.
Între timp, personalul Ambulanței din Bedford face ore suplimentare pentru a compensa lipsurile. Unii paramedici își lasă pagerele pornite atunci când sunt liberi.
„Ne-am chinuit să trimitem o ambulanță acolo, pentru că e foarte departe. Dar vor fi primii la fața locului în caz că cineva are nevoie de ajutor. Acum sunt conectați 47 dintre ei, disponibili pentru a răspunde la apelurile de urgență”, explică Ben Hawkins, angajat al Ambulanței.
La fel ca aici, în Bedford, angajamentul neobosit al oamenilor este cel care ține sistemul de sănătate pe linia de plutire. Cel puțin până acum.
Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News