Live

Criză umanitară în Afganistan. ONU avertizează că peste nouă din 10 familii nu au destulă mâncare

Data actualizării: Data publicării:
Trei familii din patru reduc porţiile sau împrumută alimente şi cumpără mâncare mai ieftină, renunțând la alimente bogate în proteine Sursă foto: Getty Images

Peste nouă din 10 familii din Afganistan nu au destul de mâncare, a atenţionat vineri ONU, cu câteva zile înaintea unei conferinţe menite să încurajeze colectarea celor 606 de milioane de dolari de care Naţiunile Unite au nevoie pentru această ţară până la sfârşitul anului în curs, relatează AFP.

Circa 93% din gospodăriile afgane nu au suficientă mâncare în cele 34 de provincii din ţară, potrivit unei anchete telefonice realizată de Programul Alimentar Mondial (PAM) între 21 august, la o săptămână după căderea Kabulului în mâinile talibanilor, şi 5 septembrie, transmite Agerpres. 

Trei familii din patru reduc porţiile sau împrumută alimente şi cumpără mâncare mai ieftină, renunţând la alimente mai nutritive ca lactatele, carnea sau legumele, a  precizat Anthea Webb, directoare regională adjunctă a PAM pentru Asia-Pacific, prin videoconferinţă din Bangkok, în cadrul unui briefing la birourile ONU de la Geneva.

Situaţia din Afganistan era deja critică din cauza pandemiei şi a secetei, dar greutăţile în ce priveşte accesul la lichidităţi, după instalarea talibanilor, au înrăutăţit şi mai mult situaţia şi au determinat creşterea preţurilor la produsele de primă necesitate.

Citește și: ONU: „Se conturează o catastrofă umanitară în Afganistan. Afganii au nevoie de solidaritatea comunității internaționale”

Proporţia gospodăriilor care au recurs la stratageme extreme pentru a compensa (lipsa hranei) s-a dublat, a subliniat Webb, dând ca exemplu situaţii când părinţii renunţă la mâncare pentru a-şi putea hrăni copiii.

Insecuritatea alimentară era deja foarte răspândită în Afganistan încă de dinainte de 15 august, dată la care talibanii au intrat în Kabul, 81% dintre gospodării afirmând că nu le ajunge mâncarea. Însă acum, de exemplu, familiile care înainte de căderea Kabulului îşi permiteau o dată pe săptămână alimente bogate în proteine, precum lactatele sau carnea, au ajuns în prezent să şi le permită doar o dată la două săptămâni, a indicat responsabila PAM.

Numai PAM are nevoie de 200 de milioane de dolari până la sfârşitul lui 2021 pentru a ajuta 14 milioane de afgani, dintr-o populaţia totală de 38 de milioane de oameni.

Conferinţa ministerială care se va reuni luni la Geneva, în prezenţa secretarului general al ONU, Antonio Guterres, urmează să reunească circa 40 de miniştri din ţările membre, o mică parte dintre ei venind personal, precum şi responsabili ai principalelor agenţii ale ONU active în Afganistan.

Cele 606 milioane de dolari solicitate de ONU cuprind 413 milioane de dolari care nu au fost încă colectate la apelul precedent, restul de 193 de milioane fiind destinate noilor necesităţi ivite după revenirea la putere a talibanilor, potrivit Biroului pentru coordonarea afacerilor umanitare (OCHA).

Citește și: Căderea Afganistanului în mâinile talibanilor. Cum au arătat ultimele două săptămâni de prezență americană în Kabul

Editor : Marco Badea

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Digi Sport

EXCLUSIV Început abrupt de emisiune: ”Florin ne-a cutremurat cu o veste”. Dezvăluirea făcută imediat, în direct

Descarcă aplicația Digi Sport

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

SUA s-au opus, prin veto, adoptării unei rezoluții care cerea încetarea focului în Gaza, prezentată în Consiliul de Securitate al ONU

Un convoi umanitar ONU a fost atacat „cu violență” în Fâșia Gaza. Aproape 100 de camioane care transportau alimente au fost jefuite 

„Efectele climei smulg bucăţi din fiecare economie și distrug vieţi”. Avertisment dur la COP29, înainte de reuniunea liderilor G20

Comitet ONU: Metodele de război folosite de Israel în Fâşia Gaza „corespund caracteristicilor unui genocid”

Partenerii noștri