Live

Criza Brexit: Premierul Irlandei de Nord, Arlene Foster, și-a anunțat demisia

Data actualizării: Data publicării:
Arlene Foster. FOTO: Profimedia Images

Premierul unionist al Irlandei de Nord, Arlene Foster, și-a anunțat miercuri demisia în urma tensiunilor apărute în partidul său cu privire la consecințele Brexitului asupra provinciei britanice, potrivit AFP și Reuters.

„În urmă cu puţin timp, l-am sunat pe preşedintele partidului pentru a-l informa că intenţionez să demisionez din funcţia de lider al Partidului Democrat Unionist pe 28 mai şi din cea de premier al Irlandei de Nord la sfârşitul lunii iunie", a declarat Arlene Foster.

„Este important să le ofer delegaţilor de partid spaţiu în următoarele săptămâni pentru a face aranjamentele necesare alegerii unui nou lider. Când va fi ales, voi colabora cu noul lider asupra tranziţiei", a precizat Arlene Foster, potrivit Mediafax.

„Odată ce va fi ales, voi lucra cu noul lider la aranjamentele pentru tranziţie”, a spus aceasta.

Plecarea lui Arlene Foster intervine într-o perioadă dificilă pentru Irlanda de Nord, unde Brexitul a scos din nou la suprafaţă tensiunile comunitare aflate la originea 'Tulburărilor', cele trei decenii de violenţe între catolicii partizani ai reunificării cu Irlanda şi protestanţii favorabili coroanei britanice, potrivit Agerpres.

„M-am străduit să conduc partidul şi Irlanda de Nord departe de diviziuni şi spre un drum mai bun. În Irlanda de Nord sunt oameni cu identitate britanică, alţii sunt irlandezi, alţii nord-irlandezi, alţii sunt o combinaţie între toate trei, iar alţii au identităţi noi sau care continuă să apară. Trebuie să învăţăm cu toţii să fim generoşi unii cu alţii, să convieţuim împreună şi să ne bucurăm împreună de această ţară minunată. Viitorul unionismului şi al Irlandei de Nord nu poate fi găsit în diviziuni, va fi găsit doar în convieţuirea în acest spaţiu pe care suntem cu toţii privilegiaţi să îl numim acasă", a subliniat Arlene Foster.

Arlene Foster, o avocată în vârstă de 50 de ani, adeptă convinsă a uniunii Irlandei de Nord cu coroana britanică, a redevenit prim-ministru în ianuarie 2020, după ce părăsise această funcţie în urma unui scandal legat de gestionarea subvenţiilor pentru energii regenerabile.

În timpul negocierilor pentru Brexit, rolul decisiv al DUP în parlamentul de la Londra, unde asigura o majoritate fragilă guvernului condus de Theresa May, i-a permis să influenţeze discuţiile cu Bruxelles-ul, partidul pronunţându-se pentru o separare clară şi netă de UE. Însă după victoria zdrobitoare a conservatorilor în alegerilor din 2019, care a pus capăt rolului DUP, lidera partidului nu a putut să împiedice instituirea de controale vamale între Irlanda de Nord şi restul Marii Britanii.

Soluţia îi nemulţumeşte pe unionişti, care denunţă crearea unei frontiere în Marea Irlandei, şi a alimentat violenţe în Irlanda de Nord, fără precedent în ultimii ani.

Picătura care a alimentat fronda în DUP a fost decizia lui Arlene Foster de a se abţine de la vot în parlamentul local, în aprilie, în privinţa unei moţiuni care cerea interzicerea terapiilor de conversie a homosexualilor, o atitudine considerată prea timidă de ultraconservatorii din partidul său.

Editor : I.C

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Digi Sport

S-a cerut o măsură radicală, înaintea pronunțării deciziei de un trilion de euro: ”Să oprească tot. Mulți vor muri”

Descarcă aplicația Digi Sport

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Marea Britanie ar putea beneficia de pe urma tarifelor propuse de Trump. Analiști: Deschide ușa pentru un acord comercial bilateral

Brexitul a costat-o pe Marea Britanie 24 de miliarde de lire sterline, plus alte datorii de miliarde de euro

Rusia a recrutat un parlamentar irlandez ca agent de propagandă al Kremlinului. GRU a folosit o „capcană de miere”

Britanicii ar vota pentru revenirea în UE dacă ar avea loc un nou referendum (Sondaj)

Partenerii noștri