Live

Criza alimentară amenință America Latină. Peste 13 milioane de oameni sunt în pericol să nu mai aibă ce mânca

Data publicării:
Peste 13 milioane de oameni sunt în pericol să nu mai aibă ce mânca în America Latină. Foto: Gulliver/ Getty Images

Aflate încă sub șocul pandemiei, America Latină şi Caraibe sunt acum ameninţate de inflație și criză alimentară, drept consecinţe ale războiului din Ucraina, avertizează Programul Alimentar Mondial (PAM). Numărul persoanelor din regiune care sunt în pericol să nu mai aibă ce mânca ar putea crește de la 9,3 la 13,3 milioane.

"Milioane de persoane ar putea fi afectate de sărăcie şi insecuritate alimentară dacă conflictul din Ucraina continuă", a declarat Lola Castro, directoarea biroului PAM pentru America Latină şi Caraibe.

Cel puţin 9,3 milioane de persoane din regiune suferă de insecuritate alimentară şi această cifră ar putea "în cel mai rău caz" să ajungă la 13,3 milioane dacă conflictul continuă, potrivit unui comunicat al agenţiei ONU.

"Preţurile la materiile prime şi energie au crescut (...) Creşterea inflaţiei la produsele alimentare ameninţă regiunea, unde mai multe ţări sunt foarte dependente de importurile de cereale", în special în insulele din Caraibe, explică PAM.

Preţurile pe tona de produse de primă necesitate precum orezul, fasolea neagră, lintea şi uleiul au crescut cu 27% între ianuarie şi aprilie, şi cu 111% între ianuarie 2019 şi aprilie 2022, subliniază agenţia ONU.

Înainte de conflict, Rusia era cel mai mare exportator de grâu din lume, în timp ce Ucraina se situa pe locul al 4-lea şi era pe cale să ocupe locul al 3-lea.

Regiunea America Latină şi Caraibe "este deja afectată de COVID-19, de creşterea preţurilor şi de fenomenele climatice extreme", a declarat Lola Castro.

PAM a lansat un apel internaţional pentru donaţii de peste 315 milioane de dolari pentru a acoperi costurile operaţiunilor sale destinate să ofere ajutor umanitar în regiune pentru următoarele şase luni.

"Numărul persoanelor afectate de insecuritate alimentară este în creştere, iar decalajul dintre nevoile noastre financiare şi resursele disponibile continuă să se adâncească", a subliniat oficialul PAM.

Editor : G.M.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Harta sărăciei în România: Care sunt zonele defavorizate din țară

Ce argumente ar putea folosi Trump ca să îl convingă pe Putin să oprească războiul. Expert: E imposibilă o pace în 24 de ore

„Rachetă balistică venind dinspre nord!”. Explozii puternice în Kiev, după un atac rusesc masiv. Cel puțin un mort și mai mulți răniți

Marea Britanie ar putea trimite trupe în Ucraina pentru a-i instrui pe soldaţii ucraineni, sugerează ministrul apărării

Partenerii noștri