Live

Critici dure pentru OMS: În cazul unei boli noi, poate doar să spere să fie invitată să ancheteze. Acest model nu funcționează

Data publicării:
Tedros Adhanom Ghebreyesus, directorul OMS. Foto: Profimedia Images

Pandemia a expus fragilităţile Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS), o instituţie înzestrată cu mijloace insuficiente şi cu "o putere limitată" în faţa statelor, arată mai mulţi experţi independenţi, într-un raport, informează AFP.

Potrivit raportului, OMS şi China ar fi putut să acţioneze mai repede şi mai ferm pentru a alerta omenirea în ianuarie 2020.

Documentul dezvăluie şi faptul că OMS "nu a fost înzestrată cu mijloace suficiente pentru a îndeplini ceea ce se aşteaptă de la ea" şi că această agenţie din cadrul ONU nu deţine nicio putere de constrângere.

"În cele din urmă, OMS nu are puterea să facă să se respecte ceva, oricare ar fi acel lucru, sau să ancheteze" pe cont propriu "într-o ţară", a declarat Ellen Johnson Sirleaf, într-o conferinţă de presă.

"În cazul apariţiei unei boli noi, singurul lucru pe care OMS poate să îl facă este să ceară să fie invitată (în acea ţară, n.r.) şi să spere că va fi invitată", a adăugat ea.

Grupul independent consideră "frapantă" "puterea limitată" a OMS în cazul apariţiei unor boli, mai ales în ceea ce priveşte "posibilitatea de a implementa pe plan local mijloace de sprijin şi de limitare".

"Apelurile la cooperare sunt insuficiente pentru a se asigura o participare efectivă a statelor (...) cu disciplina, transparenţa, responsabilizarea şi rapiditatea dorite", se afirmă în acelaşi raport.

"Toate statele membre îşi îndreaptă atenţia spre OMS pentru a obţine un leadership, o coordonare şi recomandări, dar nu îi conferă autoritatea, accesul şi finanţarea necesare pentru a reuşi. Este clar că acest model nu funcţionează", a declarat fosta preşedintă a Liberiei, scrie Agerpres.

Grupul de experţi consideră, de asemenea, că sistemul mondial de alertă pandemică nu este adaptat nevoilor actuale.

Într-o majoritate tot mai mare a cazurilor, OMS află despre alerte ce vizează declanşarea unor epidemii prin intermediul reţelelor de socializare sau a informaţiilor apărute în presă, au constatat autorii raportului.

Coprezidat de Helen Clark, fost prim-ministru neozeelandez, şi de Ellen Johnson Sirleaf, o fostă preşedintă a Liberiei, Grupul independent de pregătire şi ripostă în faţa pandemiei a prezentat raportul săi interimar în faţa Consiliului executiv al OMS, care se întruneşte până pe 26 ianuarie.

Concluziile finale ale grupului de experţi independenţi vor fi publicate în luna mai şi vor fi prezentate în faţa adunării generale a ONU.

Editor : Georgiana Marina

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Digi Sport

”România părea că e Andorra”. A văzut tragerea la sorți din Liga Națiunilor și nu s-a abținut: ”Acolo îi e locul”

Descarcă aplicația Digi Sport

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Epidemia de Mpox este în continuare o urgență de sănătate publică, a anunțat OMS

România cheltuiește mai puțini bani pentru educație decât Benin și Zambia, raportat la PIB

Sute de raportări noi de OZN-uri, dezvăluite de Pentagon. 757 de cazuri au fost observate în întreaga lume într-un singur an

Marile companii vând produse alimentare și băuturi mai puțin sănătoase în țările sărace, potrivit unui raport

Partenerii noștri