Coronavirusul, mană cerească pentru Vladimir Putin. Liderul rus se folosește de pandemie pentru a își consolida regimul autoritar
Pandemia de coronavirus dă noi oportunități regimului autoritar al lui Vladimir Putin de a își consolida capacitatea de supraveghere asupra proprilor cetățeni. Rusia testează noi tehnologii, pe fondul pandemiei, precum softuri de recunoaștere facială, un internet rus cu circuit închis sau folosirea sistemelor de geolocalizare, relatează CNN.
Activiștii pentru libertatea de expresie din Rusia sunt din ce în ce mai îngrijorați în ultima vreme, în contextul în care regimul de la Moscova se folosește de pandemia de coronavirus pentru a implementa noi modalități de supraveghere a cetățenilor.
Probabil cel mai mediatizat instrument din arsenalul masiv al Moscovei este sistemul de recunoaștere facială. Implementat încă de la începutul acestui an, noul sistem de supraveghere a generat un dezacord nemaivăzut printre ruși, însă pandemia de coronavirus a mai temperat această atitudine.
Săptămâna trecută, Moscova s-a lăudat că a prins și amendat 200 de persoane care au încălcat carantina sau izolarea folosind aceste tehnologii de recunoaștere facială și sistemul său de supraveghere care folosește 170.000 de camere. Conform mass-mediei rusești, cei acuzați că au încălcat regulile au fost afară pentru mai puțin de o jumătate de minut înainte să fie prinși de camerele de supraveghere.
„Vrem chiar mai multe camere, vrem ca niciun colț întunecat sau stradă lăturalnică să rămână nesupravegheat”, a spus Oleg Baranov, șeful poliției de la Moscova, într-o declarație recentă.
Sistemul este folosit, de asemenea, pentru a analiza conturile de pe rețelele sociale ale celor suspectați că sunt infectați cu coronavirus. Primarul din Moscova a descris, în blogul său oficial, felul în care autoritățile municipale au urmărit o femeie din China, suspectată de coronavirus, care a venit din Beijing în februarie. După ce femeia a fost testată iar rezultatul a fost negativ, autoritățile l-au localizat pe șoferul de taxi care a dus-o pe femeie de la aeroport, l-au monitorizat pe prietenul cu care s-a întâlnit lângă locuința sa și a strâns informații asupra 600 de persoane care locuiesc în clădire.
Pe lângă tot acest sistem de supraveghere, Rusia se folosește și de geolocalizare pentru a îi monitoriza pe infectați, iar niciuna dintre informațiile strânse în acest fel nu sunt confidențiale. Conform descrierii din decretul guvernamental, informația strânsă va fi trimisă prin SMS persoanelor care au intrat în contact cu suspectul dar și autorităților locale.
Anul trecut Kremlinul a cochetat chiar cu ideea unui internet rusesc „suveran”, închis complet de restul internetului, pentru a putea monitoriza mai bine activitatea cetățenilor ruși.
Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News