Live

Coronavirus. Top 10 cele mai căutate informații pe Google despre Covid-2019

Data publicării:
Foto: Alamy / Profimedia

Cele mai frecvente 10 întrebări adresate de publicul de limbă engleză pe Google despre virusul Covid-19 au fost dezvăluite de un purtător de cuvânt al motorului de căutare, iar Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) şi Serviciul Public de Sănătate (NHS) din Regatul Unit au oferit răspunsurile, scrie Agerpres.

1. Ce este coronavirusul?

OMS explică pe site-ul său: „Coronavirusurile sunt o familie numeroasă de virusuri care se găsesc atât la animale, cât şi la oameni. Unele infectează oameni şi provoacă boli care variază de la răceala comună la afecţiuni mai severe, cum ar fi Sindromul Respirator din Orientul Mijlociu (MERS) şi Sindromul Acut Respirator Sever (SARS)”.

Noua formă de virus apărută în China, cu denumirea comună de „coronavirus”, a fost denumită Covid-19.

2. Care sunt simptomele coronavirusului?

Departamentul de Sănătate Publică din Anglia (PHE) descrie simptomele Covid-19 ca fiind asemănătoare gripei: „Pe baza dovezilor actuale, noul coronavirus (Covid-19) prezintă simptome asemănătoare gripei, precum febră, tuse sau dificultăţi de respiraţie”.

3. Câte persoane au murit din cauza coronavirusului?

Cele mai recente statistici arată că sunt 1.369 de decese după contractarea Covid-19, cu 1.367 de decese în China, unul în Hong Kong şi unul în Filipine.

4. Cum a început epidemia cauzată de noul coronavirus?

La 31 decembrie, biroul OMS din China a aflat de primele cazuri raportate despre un virus necunoscut anterior, în oraşul Wuhan. OMS a precizat: „Este posibil ca o sursă animală dintr-o piaţă de animale vii din China să fie responsabilă pentru unele dintre primele infecţii umane raportate. Sursa animală a 2019-nCoV (denumirea temporară a noului virus - n.a.) nu a fost încă identificată”.

5. Coronavirusul este în Marea Britanie?

Cele mai recente statistici indică nouă cazuri de Covid-19 înregistrate în Marea Britanie.

6. De la cine a început coronavirusul?

Virusul Covid-19 nu poate fi urmărit înapoi în timp până la o singură persoană.

7. Există un remediu pentru coronavirus?

În prezent, nu există vaccin pentru coronavirus. Pacienţii sunt trataţi în spital şi ţinuţi în carantină pentru prevenirea răspândirii virusului.

OMS a notat pe site-ul său: „Până în prezent, nu există niciun medicament specific recomandat pentru a preveni sau trata noul coronavirus. Cu toate acestea, cei infectaţi cu 2019-nCoV ar trebui să primească îngrijiri adecvate pentru ameliorarea şi tratarea simptomelor, iar cei cu semne de boală gravă ar trebui să beneficieze de îngrijire optimă de susţinere. Unele tratamente specifice sunt în curs de investigare şi vor fi testate prin studii clinice. OMS ajută la coordonarea eforturilor de dezvoltare a medicamentelor pentru tratarea nCoV împreună cu o serie de parteneri”.

8. Cum se răspândeşte coronavirusul?

Potrivit NHS, „virusuri similare” Covid-19 sunt răspândite prin picăturile expulzate prin tuse, ceea ce înseamnă că spălarea frecventă a mâinilor cu săpun ar putea fi de ajutor pentru reducerea riscului de infectare.

„Deoarece este o boală nouă, nu ştim exact cum se răspândeşte coronavirusul de la om la om. Virusuri similare se răspândesc prin picăturile (răspândite) prin tuse. Este foarte puţin probabil ca acest coronavirus să se răspândească prin pachete din ţările afectate sau prin alimente”, se arată pe site-ul NHS.

9. Câte persoane au coronavirus?

Cele mai recente statistici indică 60.368 de cazuri de Covid-19 confirmate la nivel mondial.

10. Se transmite coronavirusul pe cale aeriană?

OMS afirmă că transmiterea virusului este „încă în curs de evaluare”, dar se bănuiește că se răspândeşte prin picăturile expulzate prin tuse.

Organizaţia notează pe site-ul său: „Pentru noul coronavirus, trebuie încă să observăm în continuare datele şi să înţelegem cum a fost evaluat modul de transmitere”.

La rândul său, Centrul European de Prevenire şi Control al Bolilor afirmă: „Deşi până acum nu există dovezi privind transmiterea pe cale aeriană, recomandăm o abordare prudentă, din cauza lipsei de studii care să excludă acest mod de transmitere”. 

Editare web: Luana Păvălucă

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Digi Sport

EXCLUSIV Început abrupt de emisiune: ”Florin ne-a cutremurat cu o veste”. Dezvăluirea făcută imediat, în direct

Descarcă aplicația Digi Sport

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Şase răniţi, între care patru copii, într-un atac asupra unui centru de vaccinare din Gaza (OMS)

Coronavirusul SARS-CoV-2 și răspunsul imun înnăscut. Descoperirile care ajută la dezvoltarea unor medicamente mai eficiente

Organizația Mondială a Sănătății anunță pierderea contactului cu personalul său de la ultimul spital funcțional din nordul Fâșiei Gaza

Egiptul a scăpat de „virusul antic” care „i-a chinuit pe faraoni”. Un pas cu adevărat istoric, spune șeful OMS

Partenerii noștri