Coreea de Sud și-a doborât propriul record mondial privind rata infertilității
Coreea de Sud a doborât recordul mondial privind rata infertilității pe care îl stabilise anul trecut, în timp ce autoritățile încearcă din greu să inverseze trendul descendent privind nașterile care se menține de ani de zile, informează CNN.
Rata fertilității în Coreea e Sud, care indică numărul mediu de copii pe care o femeie o să-l aibă în decursul vieții, a scăzut la 0,81 în 2021, cu 0,03% mai puțin decât în 2020, arată datele statistice oficiale.
Spre exemplu, în alte state dezvoltate, precum SUA sau Japonia, rata fertilității în 2021 a fost 1,6, respectiv 1,3 (minim istoric), în timp ce în anumite țări din Africa rata fertilității atinge și la 5 sau 6. Țările din Africa au cele mai mari rate ale fertilității din lume.
Pentru a menține nivelul populației, țările au nevoie de o rată a fertilității de 2,1 - orice valoare peste acest nivel indică o creștere a populației.
Nașterile în Coreea de Sud au început să scadă în 2015, iar 2020 a fost primul an în care numărul deceselor a depășit numărul nașterilor, ducând la scăderea populației. Totodată, femeile din statul asiatic fac copii la vârste mai înaintate. Vârsta medie a femeii sud-coreene care a născut în 2021 a fost de 33,4 ani, cu 0,2 ani mai înaintată decât în 2020.
În același timp, populația din Coreea de Sud îmbătrânește, indicând un declin demografic care îi face pe experți să se teamă că țara nu va mai avea suficienți oameni tineri care să aibă grijă de populația vârstnică, atât prin plata taxelor cât și prin ocuparea locurilor de muncă din domenii precum sănătate sau asistență socială.
În noiembrie 2021, 16,8% din coreeni aveau peste 65 de ani, în timp ce doar 11,8% aveau până în 14 ani.
În Coreea de Sud și Japonia există motive similare pentru scăderea nașterilor - locuri de muncă tot mai solicitante, salarii care își mențin nivelul și costuri ale vieții și locuințe care devin tot mai scumpe.
Autoritățile sud-coreene au lansat o serie de măsură care să crească rata fertilității, cum ar fi dreptul ambilor părinți de a-și lua concediu de creștere a copilului în același timp și prelungind durata plătită a acestuia.
Editor : V.M.
Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News