Coreea de Sud, Japonia şi Statele Unite au creat un mecanism de monitorizare a sancţiunilor impuse regimului nord-coreean
Coreea de Sud, Japonia şi Statele Unite au anunţat miercuri crearea unui organism comun care să monitorizeze respectarea sancţiunilor ONU impuse Coreei de Nord, ca urmare a vetoului Rusiei din martie privind reînnoirea mandatului panelului internaţional care se ocupa de acest subiect, informează Agerpres care citează EFE.
Noul organism, numit Echipa Multilaterală de Monitorizare a Sancţiunilor (MSMT), vine la şapte luni după ce Moscova a votat împotriva unei rezoluţii a Consiliului de Securitate al ONU ce viza extinderea mandatului comisiei ONU responsabilă cu monitorizarea implementării sancţiunilor impuse Phenianului.
Această comisie, formată din experţi internaţionali, şi-a încetat activitatea pe 30 aprilie.
La noul organism de monitorizare vor colabora alte opt ţări: Germania, Australia, Canada, Franţa, Italia, Regatul Ţărilor de Jos, Regatul Unit şi Noua Zeelandă.
"Obiectivul noului mecanism este de a contribui la implementarea deplină a sancţiunilor ONU împotriva Republicii Populare Democrate Coreea prin publicarea de informaţii bazate pe investigaţii riguroase privind încălcările sancţiunilor sau încercările de a le încălca" au semnalat, într-un comunicat comun, viceminiştrii de externe sud-coreean, japonez şi american.
Această măsură a fost anunţată în aceeaşi zi în care subsecretarul de stat american Kurt Campbell şi omologii săi din Coreea de Sud şi Japonia, Kim Hong-kyun şi Masataka Okano, se întâlnesc la Seul pentru a aborda cooperarea trilaterală.
Noul organism va menţine o structură similară cu cea a comisiei ONU, potrivit celor trei ţări, care lucrează de luni de zile pe o cale alternativă pentru a garanta în continuare respectarea sancţiunilor impuse regimului de la Phenian.
Mandatul fostei comisii ONU a fost extins anual de la crearea sa în 2009, după cel de-al doilea test nuclear efectuat de Coreea de Nord în luna aprilie a acelui an.
Rusia a blocat reînnoirea mandatului în luna martie, în contextul legăturilor mai strânse cu Coreea de Nord, cooperare care s-a intensificat în domeniul militar şi în alte domenii după invazia Rusiei în Ucraina. China s-a abţinut de la vot.
Coreea de Nord este supusă unor runde succesive de sancţiuni ale Consiliului de Securitate, care îi interzic să importe bunuri sau materiale care ar putea fi utilizate în programele sale nucleare şi de rachete. Cu toate acestea, se suspectează că regimul de la Phenian şi-a procurat materiale şi componente interzise prin metode precum transferurile de la navă la navă şi cu colaborarea sau cu aprobarea Chinei şi a Rusiei.
Editor : S.S.
Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News