Summitul dintre Donald Trump şi Kim Jong-un s-a încheiat cu un eșec. Explicațiile liderului de la Casa Albă și reacția Phenianului
Summit-ul dintre Trump şi Kim s-a încheiat joi mai devreme decât era prevăzut. Prânzul dintre cei doi lideri a fost anulat, iar conferinţa de presă a preşedintelui american a fost mutată cu două ore mai devreme. Casa Albă a anunțat că nu s-a ajuns la niciun acord.
ACTUALIZARE. O primă reacție din partea Coreei de Nord a venit la ore bune de la declararea eșecului summitului. Coreea de Nord a făcut, în cursul summitului de la Hanoi, o propunere „realistă” în vederea denuclearizării peninsulei, iar în pofida faptului că a fost considerată insuficientă de către Statele Unite, ea nu va fi schimbată în cazul unor noi negocieri, a declarat joi ministrul nord-coreean de Externe, Ri Yong Ho. Mai multe pe această temă, aici.
În conferința de presă, Donald Trump a anunțat oficial că summitul s-a încheiat cu un eșec, neajungând la un acord cu Kim Jong-un. Liderul Casei Albe a spus că discuțiile au eșuat din cauza pretențiilor Coreei de Nord de a-i fi ridicate în întregime sancțiunile. Președintele american a arătat însă că nu s-au făcut suficiente progrese în materie de dezarmare nucleară a Phenianului pentru a fi de acord cu o astfel de cerere. De altfel, principalul subiect de discuție al acestui al doilea summit între Donald Trump și Kim Jong-un a fost ideea ca Phenianul să renunțe de tot la armele sale nuclare. Președintele american a mai spus că nu a convenit cu omologul nord-coreean nicio viitoare întâlnire.
Deocamdată, la Phenian încă nu s-a anunțat nimic și nu sunt reacții din partea liderului nord-coreean, notează BBC.
Donald Trump a deschis Bursa de Valori din New York
Nemulțumiri la USR după decizia Elenei Lasconi de a-i trimite o scrisoare lui Donald Trump
Cum îl descrie Sylvester Stallone pe Donald Trump
Motivul pentru care România vrea ca ridicarea vizelor pentru SUA să fie anunțată înainte ca Trump să-și preia mandatul
Putin l-a felicitat pe Trump „pentru alegerea în funcția de președinte” al SUA
Joe Biden, discurs către națiune după victoria lui Trump
Corespondență Digi24 de la Washington
Alegeri SUA 2024. S-a deschis prima secție de votare
Sumele uriașe cheltuite de candidații la alegerile prezidențiale din SUA
Donald Trump s-a ridicat şi a plecat de la masa negocierilor din cauza pretenţiilor formulate de dictatorul comunist.
„Practic îşi doreau ridicarea tuturor sancţiunilor şi noi nu putem face acest lucru. Erau dispuşi să denuclearizeze o mare parte din zonele pe care noi le dorim (denuclearizate, n.r.), dar noi nu puteam să renunţăm la toate sancţiunile pentru acest lucru. Vom continua să discutăm şi vom vedea, dar a trebuit să ne ridicăm de la negocieri când am auzit această cerere (ridicarea tuturor sancţiunilor, n.r.), a trebuit să plecăm când am auzit asta”, a declarat președintele Donald Trump.
Acest deznodământ nu se profila deloc la începerea negocierilor. Dictatorul comunist era deschis să renunţe la arme nucleare în unele zone.
- Președinte Kim, sunteţi gata de denuclearizare? l-au întrebat jurnaliștii.
- Dacă nu aş fi dispus să fac asta, nu aş fi aici chiar acum, a răspuns Kim Jong-un.
Când uşile s-au închis pentru presă, dictatorul de la Phenian şi-a nuanţat însă poziţia. Acceptă să elimine armele nucleare din Coreea de Nord, dar în zonele care nu îi interesează prea mult pe americani.
„Realitatea vine peste nivelul de ambiție și așteptări. Au apărut zâmbete diplomatice. Suntem încă departe ca poziţiile să fie apropiate. Niște pași au fost grăbiți mai mult, zona tehnică nu a livrat”, a declarat la Digi24 Iulian Chifu, analist de politică externă.
Preşedintele Statelor Unite rămâne însă încrezător.
„Am petrecut aproape toată ziua cu Kim Jong-un, care este un tip de treabă, un caracter deosebit şi cred că relaţia noastră este foarte puternică, dar, de data asta, deşi am avut ceva opţiuni, am decis să nu le dăm curs”, a spus Donald Trump.
Singurul progres adus de aceste două zile de tatonări diplomatice din Vietnam a fost promisiunea preşedintelui din Coreea comunistă, care a fost de acord să nu continue testele nucleare.
ACTUALIZARE. „I-am cerut (lui Kim Jong-un) să facă mai mult, dar nu era pregătit să discute despre asta”, a declarat, la rândul său, secretarul de stat Mike Pompeo.
ACTUALIZARE. „Voiau să ridicăm total sancțiunile. Nu puteam să facem asta”, a declarat Donald Trump în conferința de presă.
Donald Trump spune că Jong-un vrea denuclearizare, dar nu în toate locațiile pe care le-ar vrea americanii, posibilă referire la baza Yongbyon.
Totuși, Donald Trump spune că are încredere în promisiunea liderului nord-coreean că nu va mai face teste nucleare și nu va mai testa rachete cu rază lungă de acțiune.
ACTUALIZARE. „Nu era timpul timpul potrivit să semnăm nimic. Pur și simplu am plecat. Ne-am petrecut aproape toată ziua cu Kim Jong-un”, a anunțat liderul Casei Albe. Președintele a mai spus că relația bilaterală este foarte puternică, însă cu toate acestea s-a decis să nu se dea curs niciunei opțiuni.
Președintele american se declară în continuare optimist.
ACTUALIZARE. A început declarația de presă a lui Donald Trump. Președintele american a început prin a vorbi despre crizele din actualitatea internațională - Venezuela și conflictul India - Pakistan.
ACTUALIZARE. Nu s-a ajuns la niciun acord, nu este programată nicio ceremonie de semnare a vreunui document. Nu vor fi declarații comune. În mod cert, nu este rezultatul la care sperau mulți, cu precădere Seulul. Continuarea discuțiilor în viitor va pune presiune pe Trump, sunt de părere jurnaliștii prezenți la Hanoi. Atmosfera este pesimistă, scrie BBC.
ACTUALIZARE. Bursa din Coreea de Sud s-a prăbușit, în urma acestui anunț.
Secretarul de presă al Casei Albe, Sarah Sanders, a anunţat că după încheierea discuţiilor bilaterale cu liderul coreean Kim Jong-un, Donald Trump se va întoarce la Marriott, fiind anulat astfel prânzul de lucru dintre cei doi lideri, scrie The Guardian. Conferinţa de presă a preşedintelui american a fost reprogramată cu două ore mai devreme.
Trump şi Kim urmau să participe la o ceremonie comună de semnare a unui acord, însă acest lucru pare puţin probabil în acest moment.
Ulterior, secretarul de presă al Casei Albe, Sarah Sanders, a anunţat într-un comunicat că nu s-a ajuns la niciun acord la summit-ul de la Hanoi dintre preşedintele american Donald Trump şi liderul nord-coreean Kim Jong-un.
„Donald Trump şi Kim Jong-un au avut întâlniri foarte bune şi constructive. Cei doi au discutat despre diferite căi de a ajunge la dezarmarea nucleară şi despre concepte economice”, se arată în comunicat. „Nu s-a ajuns la niciun acord în acest moment, însă cele două părţi doresc să se întâlnească în viitor”, mai spune comunicatul.
Potrivit BBC, este posibil ca cei doi lideri să nu se fi înțeles în legătură cu baza nucleară de la Yongbyon. Coreea de Nord condiționează închiderea bazei de ridicarea parțială a sancțiunilor americane, iar Donald Trump pare să nu fi fost de acord.
În orice caz, sunt așteptate răspunsuri la declarația de presă a președintelui american.
Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News