Live

Coreea de Nord condamnă „dictatura” din Sud, în urma haosului provocat de invocarea legii marțiale

Data publicării:
Dictatorul nord-coreean Kim Jong-un Foto: Profimedia

Coreea de Nord a rupt tăcerea în legătură cu tulburările politice din Coreea de Sud. Presa de la Phenian a descris, fără niciun indiciu aparent de ironie, modul în care președintele sud-coreean a dezlănțuit o „dictatură asupra poporului”, scrie The Guardian.

Comentariul, publicat miercuri de agenția de presă KCNA din Coreea de Nord, a marcat prima dată când regimul a comentat public asupra haosului care a urmat încercării condamnate a președintelui Yoon Suk Yeol, de săptămâna trecută, pentru eliminarea a ceea ce el a descris ca fiind „forțe pro nord-coreene, anti-statale”.

„Marioneta Yoon Suk Yeol, care se confruntase deja cu o criză gravă de guvernare și demitere, a declarat legea marțială în mod neașteptat și a dezlănțuit armele dictaturii fasciste asupra oamenilor”, a transmis KCNA.

Presa a descris acțiunea președintelui sud-coreean drept „nebunească” și a numit țara sa o „națiune gangsteră”.

Coreea de Nord, care a fost condusă de trei generații ale dinastiei Kim de când a fost fondată în 1948, este considerată ca având unul dintre cele mai brutale regimuri din lume.

Descrisă în trecut drept „națiune mafio” și „stat gangster”, Coreea de Nord și-a construit o capacitate formidabilă de război cibernetic despre care se crede că i-a adus regimului 3 miliarde de dolari în 2023, potrivit unui raport ONU publicat în februarie.

Cu excepția elitei politice de la Phenian, nord-coreenii trăiesc în sărăcie și suferă de malnutriție, în timp ce liderul Kim Jong-un cheltuiește sume uriașe pentru dezvoltarea rachetelor balistice și a armelor nucleare.

Unii experți cred că regimul de la Phenian speră să folosească frământările de la sud de granița sa în avantajul său.

„Liderii din Rusia, China și în special Coreea de Nord urmăresc cu bucurie tulburările politice din Coreea de Sud, simțind un avantaj geopolitic”, a declarat Leif-Eric Easley, profesor la Universitatea Ewha din Seul, săptămâna aceasta.

„Regimurile autoritare cred că, dacă reușesc să rămână la putere, pot supraviețui rivalilor democratici care, în cele din urmă, își fac rău singuri, se confruntă cu disfuncționalități și se luptă cu aliații.”

Ordinul lui Yoon, care a durat doar șase ore, înainte de a fi respins în parlament, a aruncat a patra democrație din Asia în cea mai gravă criză din ultimele decenii și a stârnit îngrijorare cu privire la capacitatea sa de a lucra cu partenerii săi din regiune pentru a aborda amenințarea nucleară a Coreei de Nord.

Săptămâna aceasta, Ministerul Apărării din Coreea de Sud a fost nevoit să confirme că Yoon era încă comandantul-șef al armatei țării sale.

Articolul nord-coreean, care a apărut și în Rodong Sinmun, ziarul oficial al partidului de guvernământ al Muncitorilor din Coreea, a menționat că soldați și elicoptere militare au fost dislocate marțea trecută într-o încercare nereușită de a împiedica deputații sud-coreeni să intre în clădirea Adunării Naționale.

S-a referit, de asemenea, la protestele de amploare – adunări care nu ar fi permise niciodată în Nord – care au avut loc în timp ce membrii partidului lui Yoon au boicotat o moțiune a opoziției de demitere a președintelui sâmbătă seara.

Ziarul a publicat fotografii ale protestelor, inclusiv cele cu oameni fluturând bețișoare strălucitoare K-pop și ținând bannere care cer demiterea lui Yoon.

Editor : Ș.R.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Digi Sport

Ce a făcut ”Groparul”, după ce a găsit mesaje de la alt bărbat în telefonul soției sale! Cei doi au o fiică de un an

Descarcă aplicația Digi Sport

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Rusia vrea să trimită Coreei de Nord avioane de luptă, avertizează SUA

Percheziții la biroul președintelui sud-coreean Yoon Suk Yeol. Ancheta deschisă după declararea legii marţiale devine tot mai amplă

Căderea lui Assad amplifică problema din Orientul Mijlociu. Deși are planuri mari acasă, Trump nu poate scăpa de problemele lumii

Preşedintele sud-coreean Yoon Suk Yeol a primit interdicţia de a părăsi ţara

Partenerii noștri