Live

Coreea de Nord refuză ajutorul umanitar american despre care spune că e „o schemă politică sinistră”

Data actualizării: Data publicării:
Kim Jong Un participă la o reuniune extinsă a celui de-al doilea birou politic al Comitetului Central al partidului la cel de-al 8-lea Congres al Partidul Muncitorilor din Coreea de Nord. Sursă foto: Profimedia Images

Ajutorul umanitar american este o „schemă politică sinistră” pentru a pune presiune pe alte ţări, a declarat un cercetător nord-coreean, după sugestii din partea unor aliaţi ai SUA, precum Coreea de Sud, că vaccinurile împotriva coronavirusului sau alt ajutor ar putea promova cooperarea, relatează luni Reuters.

Ministerul de Externe nord-coreean a publicat criticile legate de ajutorul SUA pe un website oficial duminică, un indiciu clar că reflectă gândirea guvernului, transmite Agerpres. 

Kang Hyon Chol, identificat ca cercetător principal la Asociaţia pentru Promovarea Schimbului Economic şi Tehnologic Internaţional, afiliată ministerului, a listat o serie de exemple din întreaga lume despre care a spus că subliniază o practică americană de a lega ajutorul de obiectivele de politică externă ale Washingtonului sau de presiune asupra problemelor drepturilor omului.

Acest lucru dezvăluie în mod clar că intenţia ulterioară americană de a lega asistenţa umanitară de problema drepturilor omului este de a-şi legitima presiunea asupra statelor suverane şi a-şi atinge schema lor politică sinistră", a scris Kang.

Printre exemplele pe care le-a enumerat este refuzul asistenţei americane pentru guvernul din Afganistan, unde Statele Unite urmează să-şi retragă ultimele trupe în următoarele săptămâni.

În practica reală, multe ţări au suferit amar ca rezultat că şi-au pus prea multe speranţe în ajutorul şi asistenţa umanitară americană", a mai declarat Kang.

Oficiali americani au declarat că susţin ajutorul umanitar către Coreea de Nord, dar că nu se depun eforturi pentru a oferi asistenţă directă.

Coreea de Sud a promis că va oferi vaccinuri împotriva coronavirusului la cerere, iar unii analişti au susţinut că un asemenea ajutor străin ar putea fi o deschidere pentru reluarea discuţiilor diplomatice cu regimul de la Phenian, care a respins cele mai multe oferte de deschidere din partea Seulului şi Washingtonului din 2019.

Ministerul Unificării din Coreea de Sud, care se ocupă de relaţiile cu Coreea de Nord, a notat că articolul nu este o declaraţie oficială şi a spus că va continua să caute modalităţi de cooperare cu Phenianul pentru a asigura sănătatea şi siguranţa în ambele țări ale peninsulei Coreea.

Coreea de Nord nu a dat un semnal public de interes pentru ajutor din Coreea de Sud sau Statele Unite, deşi a acceptat asistenţă limitată din partea Chinei şi Rusiei, mai notează Reuters.

Editor : Marco Badea

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Kim Jong Un acuză SUA că răscoleşte tensiunile. „Ar putea escalada în cel mai distructiv război termo-nuclear”

Cum pot susține serialele sănătatea mintală a oamenilor. „Să vizionezi o «K-drama» poate fi benefic”

Rusia afirmă că a avertizat SUA cu 30 de minute înainte de lansarea rachetei balistice

Gen. Ben Hodges: „Rusia nu poate învinge Ucraina decât dacă noi, cei din Occident, renunțăm”

Partenerii noștri