Consiliul de Securitate al ONU a votat rezoluţia care cere oprirea conflictelor armate în timpul pandemiei. Cu o singură excepție
Consiliul de Securitate al ONU a aprobat miercuri în unanimitate o rezoluţie privind încetarea ostilităţilor între ţările aflate în conflict pentru a se înlesni astfel combaterea pandemiei de COVID-19, după mai mult de trei luni de blocaj în această chestiune, transmite agenţia DPA.
Textul, propus de Franţa şi Tunisia, are la bază apelul din 23 martie al secretarului general al ONU, Antonio Guterres, pentru o încetare a focului în conflictele internaţionale pentru ca omenirea să se poată concentra pe lupta împotriva noului coronavirus.
Adoptarea rezoluţiei a fost întârziată de disputa dintre SUA şi China privind rolul Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS). Preşedintele american Donald Trump acuză OMS că a acţionat în favoarea Chinei şi nu dorea ca numele organizaţiei să fie menţionat în rezoluţie, ceea ce însă dorea Beijingul.
Ultima versiune a textului nu mai menţionează OMS, făcând în schimb o referire la ''părţile relevante din sistemul Naţiunilor Unite'' şi la rezoluţia din aprilie a Adunării Generale ce recunoaşte rolul acestei agenţii a ONU în răspunsul global în faţa pandemiei.
Textul votat miercuri cere ''o încetare generală şi imediată a ostilităţilor'' în toate conflictele de pe agenda Consiliului de Securitate şi ''îndeamnă toate părţile în conflictele armate să se angajeze imediat pentru o pauză umanitară de cel puţin 90 de zile consecutive'', cu excepţia combaterii acţiunilor antijihadiste.
Dificultatea ajungerii la un compromis asupra rezoluţiei propuse a adus Consiliului de Securitate critici pentru lipsa de unitate a celor 15 state membre în faţa crizei sanitare, situaţie pe care ministrul german de externe Heiko Maas a descris-o drept o ''dovadă a incapacităţii'' acestui organism.
Redactare Georgiana Marina
Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News