Live

Conflictul din Caucaz, aproape de a se reaprinde. Premierul armean acuză Azerbaidjanul că a desfășurat trupe pe teritoriul țării sale

Data publicării:
Soldat armean în tranșee, în perioada conflictului din Nagorno-Karabah din 2020. Foto: Guliver/GettyImages

Premierul armean, Nikol Pashinyan, a acuzat trupele armatei azere că au pătruns pe teritoriul țării sale – o nouă accentuare a tensiunilor dintre cele două țări după conflictul armat și violențele de anul trecut, relatează Euronews.

Aceasta este o infiltrare subversivă”, a spus Pashinyan în cadrul unei întâlniri de urgență a consiliului de securitate armean, conform unui comunicat oficial.

Prim-ministrul armean a acuzat Azerbaidjanul că încearcă să asedieze lacul Sev, o zonă care se află pe teritoriul ambelor țări. El a precizat că armaa armeană a răspuns cu „manevrele tactice adecvate”.

Guvernul de la Baku a negat acuzațiile pe care le-a numit „provocatoare- ministrul de externe azer a comunicat că „trupele de frontieră au luat poziții în teritoriu Azer în districtele Lachin și Kalbajar”.

Suntem angajați la relaxarea tensiunilor din regiune și ne dorim măsuri în această direcție”, au mai precizat autoritățile din Azerbaidjan.

Președintele Franței s-a implicat și el în noul schimb de replici dintre cele două țări, cerând Azerbaidjanului să „se retragă imediat”, într-o postare pe Twitter.

Forțele armate azere au pătruns pe teritoriu armean. Trebuie să se retragă imediat. Spun din nou poporului armean – Franța este solidară cu voi și va continua să fie”, a scris Macron.

Administrația de la Washington a precizat, de asemenea, că urmărește cu atenție situația și îndeamnă la dezescaladarea acesteia.

În același timp, ministrul rus de externe, Serghei Lavrov, a spus că a discutat cu omologul său azer despre „deteriorarea situației”.

Tensiunile dintre cele două țări au crescut de-a lungul deceniilor care au urmat prăbușirii Uniunii Sovietice în 1991. Anul trecut, conflictul a escaladat până la violențe și atacuri armate – după 44 de zile de război, 5.000 de morți și zeci de mii strămutați, cele două țări au ajuns la un acord pentru un armistițiu mediat de Rusia, în care Armenia a fost forțată să renunțe la o parte semnificativă de teritoriu.

Editor : Adrian Dumitru

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

„Curajul ei a mișcat lumea întreagă”. Gisele Pelicot, omagiată de președintele Macron și alți politicieni, la finalul procesului

Emmanuel Macron l-a numit premier pe François Bayrou, un vechi politician de centru

Ce va face Polonia după încetarea focului în Ucraina. Donald Tusk, precizări alături de Emmanuel Macron

Macron i-a invitat pe liderii partidelor la discuţii pentru formarea unui nou Guvern. Pe cine a exclus de la întâlnire

Partenerii noștri