Live

Condamnare istorică a statului în cel mai sângeros atentat din istoria recentă a Columbiei

Data publicării:
Imagine după atentatul asupra clubului El Nogal.

Statul columbian a fost condamnat miercuri pentru „responsabilitatea sa administrativă" în atentatul împotriva clubului El Nogal, atentat care a avut loc în 7 februarie 2003 la Bogota şi s-a soldat cu 36 de morţi, fiind cel mai sângeros atentat al fostei gherile Forţele Armate Revoluţionare ale Columbiei (FARC), informează joi Agerpres, care citează AFP.


Consiliul de Stat, cea mai înaltă instanţă de justiţie administrativă a ţării, a subliniat într-un comunicat că „morţii şi rănile cauzate de atentatul cu maşină-capcană ce a vizat clubul dezvăluie responsabilitatea administrativă şi patrimonială" a naţiunii.

„Situaţia dificilă de extremă tensiune din timpul acestei perioade şi dificultăţile de ordine publică pe care acest lucru le implica în ţară obligau autorităţile să-şi sporească mijloacele pentru a garanta securitatea şi protecţia populaţiei civile", au adăugat judecătorii.

În consecinţă, magistraţii au ordonat „indemnizarea prejudiciilor morale şi materiale" ale reclamanţilor care au sesizat justiţia şi al căror număr nu a fost precizat, după cum nu a fost precizat nici totalul sumelor acordate.

Statul va trebui, de asemenea, să organizeze o ceremonie publică de reparare a prejudiciilor şi să finanţeze instalarea unei opere de artă la locul atentatului.

Consiliul de Stat a conchis că Parchetul, Agenţia de informaţii DAS, astăzi dispărută, poliţia şi ministerele Apărării, Justiţiei şi de Interne i-au expus pe civili în timpul acestui conflict cu fosta gherilă comunistă.

Tribunalul a amintit că în acel club aveau loc reuniuni ale unor înalţi funcţionari şi că ministrul apărării de la acea epocă, actuala vicepreşedintă Marta Lucia Ramirez, dormea acolo.

În afară de aceasta, Parchetul şi DAS „nu au verificat informaţiile" ce dezvăluiau iminenţa unui atac „de mare amploare" la Bogota şi menţionau El Nogal drept potenţială ţintă.

După un acord de pace semnat la sfârşitul lui 2016 cu guvernul columbian, FARC s-au transformat în partid politic. Fosta gherilă şi-a recunoscut responsabilitatea în atentatul comis în noaptea de 7 februarie 2003, pe care l-a calificat drept „cea mai mare eroare" comisă în timpul acestor 53 de ani de luptă armată.

Conflictul armat din Columbia, care a implicat vreme de circa 50 de ani organizaţii de gherilă, grupări paramilitare, forţe guvernamentale şi traficanţi de droguri, a făcut peste 260.000 de morţi, aproape 83.000 de dispăruţi şi 7,4 milioane de refugiaţi.

 

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Columbia interzice căsătoriile copiilor după 17 ani de campanie. Legea „Sunt fete, nu soții” a fost adoptată

Noi artefacte au fost găsite în „Sfântul Graal al epavelor”, o corabie care s-a scufundat plină cu comori de miliarde de dolari

Bătaie generală în Copa America: jucătorii din Uruguay au urcat în tribune și s-au încăierat cu suporterii Columbiei

Cercetătorii au rezolvat misterul șerpilor uriași sculptați pe stâncile din Amazon

Partenerii noștri