Live

Comoară cu sute de monede romane de argint din vremea lui Iulius Cezar, descoperită în Toscana. Cui îi aparținea tezaurul

Data publicării:
Arheologii care au analizat cei 175 de denari de argint - echivalentul a zeci de mii de dolari în banii de azi - au sugerat că s-ar putea să fi fost vorba de un soldat roman care a murit pe câmpul de luptă după ce și-a ascuns comoara. Colaj foto: Facebook: Mytrueancestry / Franco Sammartino

O comoară cu 175 de monede de argint care a fost dezgropată într-o pădure din Italia s-ar putea să fi fost ascunsă în timpul unui război civil din ultimii ani ai Republicii Romane, informează Live Science.

Monedele par să provină din anul 82 î.Hr., anul în care generalul roman Lucius Cornelius Sulla a purtat un război sângeros în regiunea Italiei de azi împotriva inamicilor săi, printre care se numărau alți lideri ai Republicii Romane, și care s-a încheiat cu victoria lui Sulla. Generalul a ajuns mai apoi dictator al statului roman.

Arheologii care au analizat cei 175 de denari de argint - echivalentul a zeci de mii de dolari în banii de azi - au sugerat că s-ar putea să fi fost vorba de un soldat roman care a murit pe câmpul de luptă după ce și-a ascuns comoara.

Istoricul Federico Santangelo, profesor de Istorie Antică și Clasică de la Universitatea din Newcastle, Marea Britanie. a spus că monedele ar fi putut aparține unui negustor care voia să își țină comoara la loc sigur într-o perioadă tulbure.

„Nu cred că ar trebui să urmărim cursul acestor bani până la un soldat, cu toate că în principiu ar fi posibil”, a spus Sanangelo.

Istoricul multor monede de acest gen arată că multe au fost îngropate pe timp de război sau revolte. „Un grup de oameni care au trăit pe timp de criză și-au îngropat banii și dintr-un motiv sau altul nu au mai putut să îi recupereze”, a spus Santangelo.

Cercetătorii au descoperit tezaurul cu monede ascunse într-un vas de teracotă în 2021, dar a fost ținut secret până când investigația locului s-a încheiat.

Lorella Alderighi, un arheolog de la biroul provincial al arheologiei, a spus pentru Live Science că monedele au fost descoperite de un membru al grupului de arheologi într-o zonă recent despădurită din Livorno, Toscana.

Monedele de argint, economiile unui soldat care și-a ascuns comoara înainte să plece la luptă

Investigațiile arheologice au arătat că monedele datează din perioada 157 î.Hr - 82 î.Hr.

Regiunea probabil că era plină de păduri, la fel cum este și acum, aflându-se pe o colină mică ce se ridică deasupra unei zone mlăștinoase. Ruinele unei ferme romane au fost găsite la în aproximativ 1 kilometru distanță.

Oricui ar fi aparținut ele, proprietarul lor nu s-a mai întors niciodată după monedele sale prețioase. Alderighi a înaintat ipoteza conform căreia acesta ar fi fost un soldat roman care a trebuit să lupte în conflictele care se desfășurau la acea vreme.

„Aceste monede s-ar putea să fi fost economiile unui soldat care se întorcea acasă în timpul serviciului militar”, a spus Alderighi. „Le-a ascuns pentru că era o sumă utilă” de care poate că avea nevoie să își cumpere o fermă, potrivit arheologului.

Cu câțiva ani înainte ca monedele să fie bătute, regiunea Italiei s-a găsit în Războiul Social dintre Roma și aliații săi italieni, în timp ce în anul 82 î.Hr., Sulla s-a întors din Asia cu legiunile sale pentru a-și înfrunta inamicii de la Roma, după ce atacase deja orașul în 88 î.Hr., fiind declarat inamic public în 87 î.Hr.

„A fost o perioadă istorică foarte agitată”, a spus Alderighi. „Soldații lui Sulla au cucerit teritorii pe măsură ce avansau de la sud spre nord. Dar Italia centrală și Toscana nu au fost cucerite”.

Victoria lui Sulla din 82 î.Hr. a fost urmată 30 de ani mai târziu de un mult mai mare război civil între Iulius Cezar și Gnaeus Pompeius Magnus - Pompei cel Mare - care a ajuns la putere din poziția de adjunct al lui Sulla.

„A devenit foarte clar pentru toată lumea că cine avea să iasă învingător din războiul civil avea să fie - poate nu prin lege, dar cu siguranță în realitate - stăpânul Romei”, a spus Santangello.

Editor : Raul Nețoiu

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Cum a reacţionat Gigi Becali după ce Dan Șucu a preluat Genoa

O exploratoare a fost salvată pentru a doua oară din aceeași peșteră din Italia: operațiunea a durat 75 de ore

Un român a fost arestat în Italia, după ce a atacat un polițist cu un cuțit şi a furat sute de kilograme de măsline

Papa Francisc critică dur băncile italiene: „Când sectorul financiar îi calcă în picioare pe oameni, favorizează inegalităţile”

Partenerii noștri