Live

Comisia pentru apărare din Bulgaria a aprobat memorandumul cu România privind înfiinţarea unui comandament pentru operaţiuni speciale

Data actualizării: Data publicării:
Foto: Shutterstock

Comisia de apărare a Adunării Naţionale a Bulgariei a votat marţi, cu 10 voturi pentru, 0 voturi împotrivă şi 3 abţineri, în favoarea unui proiect de lege propus de guvern pentru ratificarea unui memorandum de înţelegere între Ministerul Apărării din Bulgaria şi Ministerul Apărării Naţionale din România privind înfiinţarea unui Comandament Regional de Componentă de Operaţii Speciale (HQR-SOCC).

Cele două ţări au semnat memorandumul în timpul summitului NATO de la Washington, D.C., din 10 iulie 2024. „Cartierul general regional poate fi operaţional încă de la începutul anului 2025”, a declarat atunci ministrul interimar al apărării Atanas Zaprianov. Iniţiativa face parte din dezvoltarea sistemului de comandă şi control al NATO şi se va roti între cele două ţări la fiecare doi ani. Zaprianov a declarat că această comandă comună este foarte importantă atât în timp de pace, cât şi în timp de război.

Conform Memorandumului, cartierul general va fi un element de comandă temporar dislocabil şi va fi activat conform procedurilor naţionale ale celor două ţări şi în conformitate cu mecanismele stabilite de Alianţă pentru participarea la operaţiuni aliate sau la activarea planurilor de apărare ale NATO, precum şi pentru participarea la exerciţii şi evenimente de instruire bilaterale şi multilaterale, se arată în expunerea de motive a proiectului de lege.

După ce HQR-SOCC atinge capacitatea operaţională deplină, fiecare dintre ţări va acţiona ca naţiune lider, găzduind comanda timp de un an (sau până la doi ani, în cazul în care circumstanţele o impun) până la rotaţia către noua naţiune lider care atinge capacitatea operaţională deplină. România va fi prima care va prelua comanda HQR-SOCC.

Cartierul general al Comandamentului regional pentru operaţii speciale va putea comanda şi controla forţele multinaţionale pentru operaţii speciale (SOF) şi forţele NATO de sprijinire şi executare a misiunilor.

Editor : Liviu Cojan

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Când ar putea fi gata cablul submarin de mare tensiune prin Marea Neagră care va lega UE de Azerbaidjan. Anunțul președintelui Aliyev

Violonista Diana Jipa și pianistul Ștefan Doniga au devenit primii muzicieni români din istorie care au concertat în Antarctica

Grupul maghiar MVM, cu legături strânse cu Rusia, vrea să achiziționeze pachetul majoritar al E.ON Energie România

Ucraina vrea să deschidă 11 puncte de trecere a frontierei cu România

Partenerii noștri