Comisia Europeană propune măsuri pentru sprijinirea economiei UE în contextul invaziei Ucrainei de către Rusia
Comisia Europeană a transmis spre consultare statelor membre un proiect de propunere de cadru temporar de criză privind ajutoarele de stat pentru sprijinirea economiei UE în contextul invaziei Ucrainei de către Rusia, informează un comunicat al Executivului comunitar.
Proiectul de propunere se bazează pe articolul 107 alineatul (3) litera (b) din TFUE, care permite acordarea de ajutoare pentru remedierea unor perturbări grave ale economiei UE.
„Ucrainenii au întregul nostru sprijin. Ei au nevoie de acest sprijin în vremuri de război. Războiul lui Putin împotriva Ucrainei va afecta şi economia UE, atât în prezent, cât şi în lunile următoare. Suntem, deci, pregătiţi să utilizăm întreaga flexibilitate oferită de instrumentele noastre de ajutor de stat pentru a permite statelor membre să sprijine întreprinderile şi sectoarele grav afectate. Împreună cu statele membre, studiem opţiunile pentru a oferi sprijinul necesar în mod proporţional, garantând, în acelaşi timp, condiţii de concurenţă echitabile pe piaţa unică europeană”, a declarat vicepreşedintele executiv Margrethe Vestager, responsabil cu politica în domeniul concurenţei.
Comisia consultă statele membre pentru a cunoaşte punctele lor de vedere asupra proiectului de cadru temporar de criză privind ajutoarele de stat în scopul de a determina ce măsuri sunt considerate necesare pentru a face faţă crizei actuale. Aceste măsuri ar putea completa posibilitatea oferită de articolul 107 alineatul (2) litera (b) din TFUE ca statele membre să atenueze daunele cauzate direct de agresiunea militară rusă împotriva Ucrainei, inclusiv anumite efecte directe ale sancţiunilor economice sau ale altor măsuri restrictive luate ca răspuns la această agresiune.
În special, proiectul de propunere care face obiectul consultării ar putea permite statelor membre să acorde: sprijin temporar în materie de lichidităţi pentru toate întreprinderile afectate de criza actuală. Acest sprijin ar putea fi acordat sub forma unor garanţii şi a unor împrumuturi subvenţionate; ajutoare pentru acoperirea costurilor suplimentare generate de preţurile excepţional de ridicate ale gazelor şi energiei electrice. Acest sprijin ar putea fi acordat sub orice formă, inclusiv aceea a granturilor limitate, pentru a compensa parţial întreprinderile, în special utilizatorii mari consumatori de energie, pentru creşterea preţurilor la energie.
Comisia va evalua cu prioritate măsurile de sprijin notificate de statele membre în contextul crizei actuale
Ambele tipuri de măsuri ar fi disponibile şi pentru întreprinderile care pot fi considerate ca aflându-se în dificultate deoarece, în circumstanţele actuale, s-ar putea confrunta cu nevoi acute de lichidităţi. Entităţile care fac obiectul sancţiunilor şi entităţile controlate de Rusia ar urma să fie excluse din domeniul de aplicare al acestor măsuri.
Comisia adresează, de asemenea, statelor membre o serie de întrebări atât de natură generală, cât şi mai specifică, de exemplu, în ceea ce priveşte intensităţile şi plafoanele ajutoarelor şi definiţia utilizatorilor mari consumatori de energie, oportunitatea ca acordarea de ajutoare unor astfel de utilizatori să fie supusă unor condiţionalităţi ecologice, oportunitatea luării în considerare şi a altor costuri de producţie care cunosc creşteri de preţuri similare preţurilor la gaze şi energie electrică, precum şi necesitatea de a prevedea alte măsuri pentru anumite sectoare, cum ar fi agricultura, potrivit Agerpres.
Statele membre au acum posibilitatea de a formula observaţii asupra proiectului de propunere al Comisiei şi de a răspunde la aceste întrebări. Comisia va evalua rapid răspunsurile pentru a-şi finaliza poziţia cu privire la un nou cadru temporar şi va evalua cu prioritate măsurile de sprijin notificate de statele membre în contextul crizei actuale.
Editor : Liviu Cojan
Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News