Live

Comisia Europeană blochează fuziunea Hyundai și Daewoo, care ar fi creat cel mai mare constructor de nave din lume

Data actualizării: Data publicării:
Fuziunea companiilor Hyundai Heavy Industries și Daewoo Shipbuilding & Marine Engineering Co Ltd a fost respinsă de Uniunea Europeană. Foto cu caracter ilustrativ: Profimedia Images

Propunerea de preluare de către Hyunday Heavy Industries a rivalei sale sud-coreene, Daewoo Shipbuilding & Marine Engineering Co. Ltd., care ar fi creat cel mai mare constructor mondial de nave, a fost respinsă, joi, de Comisia Europeană. Executivul UE motivează că tranzacția ar putea afecta concurența la nivel global și ar lăsa puține alternative de furnizare pentru clienți.

În 2019, Hyundai a anunţat acordul cu Daewoo, parţial pentru a face faţă problemelor legate de supracapacitate în sectorul construcţiilor de nave. Compania sud-coreeană, care a solicitat în noiembrie 2019 aprobarea UE pentru această tranzacţie, a informat, joi, că ar putea contesta decizia Comisei şi a criticat faptul că aceasta s-a concentrat pe cotele de piaţă, relatează Reuters, citat de Agerpres.

Ministerul Industriei de la Seul şi-a exprimat regretul privind decizia UE privind tranzacţia, care deja a fost aprobată de China, Singapore şi Kazahstan.

Comisia Europeană consideră că tranzacţia va duce la crearea celui mai mare constructor mondial de nave, cu o cotă combinată de piaţă de cel puţin 60%, ceea ce ar lăsa puţine alternative de furnizare pentru clienţi. Tranzacţia ar reduce concurenţa pe piaţa globală a construcţiilor de nave mari care transportă gaze naturale lichefiate (LNG), apreciază Comisia, care critică firmele pentru că nu au făcut o ofertă oficială pentru remedierea temerilor privind concurenţa.

Cererea de nave mari pentru transportul LNG nu a fost afectată de pandemie iar perspectivele viitoare privind cererea sunt încurajatoare, susţine Comisia Europeană.

„Ţinând cont că nu au fost prezentate soluţii pentru rezolvarea temerilor privind concurenţa, fuziunea ar duce la mai puţini furnizori şi la preţuri mai ridicate pentru navele mari care transportă gaze naturale lichefiate. De aceea am respins fuziunea”, a declarat Margrethe Vestager, comisara europeană pentru Concurenţă.

Este primul vot împotriva unei fuziuni al CE de la blocarea planului Thyssenkrupp şi Tata Steel de formare a unei societăţi mixte în 2019, din cauza temerilor că tranzacţia ar afecta concurenţa şi ar duce la majorarea preţurilor.

Editor : Adrian Dumitru

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

România are cea mai mare inflație din Uniunea Europeană pentru a noua lună la rând

Oligarhul pro-rus Ilan Șor rămâne sub sancțiunile UE. Decizia luată de Curtea de Justiție a Uniunii Europene

Georgienii au ieșit din nou în stradă și promit să reziste până la căderea guvernului care le-a frânt visul european

Meta a fost amendată în UE cu 251 de milioane de euro din cauza piratării a trei milioane de conturi Facebook în 2018

Partenerii noștri