Live

Comisia de la Veneţia critică restricţiile electorale impuse de R. Moldova persoanelor care au legături cu partide neconstituționale

Data actualizării: Data publicării:
Comisia de la Veneția atrage atenția asupra manipulării procesului electoral. FOTO: Inquam Photos

Cele mai recente modificări legislative adoptate în Republica Moldova, cu privire la lipsa condițiilor necesare de a fi alese a persoanelor care au legătură cu partidele politice declarate neconstituţionale, impun restricţii excesive ale dreptului de a candida, atrage atenţia Comisia de la Veneţia într-un aviz publicat marţi. Organismul consultativ al Consiliului Europei arată că, deşi aceste restricţii pot răspunde scopului legitim de a apăra Constituţia şi integritatea statului, ele nu par a fi pe deplin previzibile şi nici nu respectă în totalitate principiul proporţionalităţii.

În consecinţă, Comisia de la Veneţia face "mai multe recomandări pentru a asigura echilibrul între scopul legitim de protejare a ordinii democratice şi a securităţii naţionale a statului şi necesitatea de a proteja drepturile electorale ale persoanelor", transmite Agerpres.

Ce recomandări face Comisia de la Veneția

Prima recomandare pentru remedierea deficienţelor identificate este ca Republica Moldova "să definească criteriile pentru restricţionarea dreptului de a fi ales într-un mod mai precis şi mai restrâns, în conformitate cu principiile securităţii juridice şi proporţionalităţii, prin eliminarea unei terminologii vagi şi largi". De asemenea, Chişinăul ar trebui "să limiteze acest drept la persoanele ale căror activităţi au pus în pericol Constituţia şi integritatea statului democratic prin acţiunile şi expresiile lor sau care au urmărit scopurile ilegale ale partidelor neconstituţionale".

A doua recomandare este "să solicite autorităţilor să furnizeze dovezi suficiente şi relevante pentru a demonstra că persoanele candidate vizate de restricţie se încadrează în condiţiile şi criteriile stabilite în legislaţie şi că, de preferinţă, acest lucru este stabilit de o instanţă".

Totodată, Comisia de la Veneţia recomandă "să li ofere posibilitatea reală persoanelor fizice de a respinge în faţa organelor electorale prezumţia privind implicarea lor în activităţi care au condus la declararea unui partid politic drept neconstituţional".

Elaborat în comun de Comisia de la Veneţia şi Biroul OSCE pentru Instituţii Democratice şi Drepturile Omului (OSCE/ODIHR), avizul a fost solicitat de preşedintele Parlamentului Republicii Moldova la 27 octombrie, ca urmare a unui alt aviz comun adoptat de Comisia de la Veneţia pe aceeaşi temă.

Parlamentul Republicii Moldova a adoptat noile modificări la 4 octombrie, cu două zile înainte de termenul limită de înregistrare a candidaţilor şi cu o lună înainte de alegerile locale din 5 noiembrie.

Comisia atrage atenția asupra manipulării procesului electoral

Comisia de la Veneţia şi ODIHR reamintesc că "modificarea legislaţiei electorale în timp ce procesele electorale sunt în desfăşurare are de obicei ca scop sau poate părea că are ca scop să manipuleze procesul electoral pentru a favoriza interese partizane, cu excepţia cazului în care ea urmăreşte un interes legitim fundamental predominant, cum ar fi protecţia integrităţii alegerilor".

Avizul salută faptul că "noile modificări reduc durata ineligibilităţii de la cinci la trei ani de la decizia privind neconstituţionalitatea unui partid politic şi introduc o abordare mai individualizată în aplicarea sancţiunilor pe baza comportamentului individual specific, care limitează restricţiile la un grup mai mic de persoane".

"Altă măsură pozitivă este posibilitatea oferită persoanelor vizate de sancţiuni de a solicita o analiză judiciară a deciziei care le privează de dreptul de a candida la alegeri şi de a prezenta dovezi organelor electorale", mai menţionează Comisia de la Veneţia.

Avizul de marţi, precizează Comisia de la Veneţia, a fost elaborat prin Mecanismul de Răspuns Rapid (MRR), în cadrul programului comun al Uniunii Europene şi al Consiliului Europei 'Parteneriat pentru bună guvernanţă', cofinanţat de Uniunea Europeană şi de Consiliul Europei şi implementat de acesta din urmă.

Editor : Andreea Smerea

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Coaliția încearcă să depășească blocajul din negocieri. Ilie Bolojan: „Premierul, propus de PSD”. Deciziile luate azi-dimineață

Miliardarul Elon Musk se implică și în alegerile din Europa. Ce a declarat despre partidul de extremă dreaptă din Germania

Maia Sandu îi cere lui Putin să lase Republica Moldova în pace: Vrem ca moldovenii să decidă și nu banii Kremlinului

Comisia Electorală din UK cere legi mai dure pentru partide, ca răspuns la intenția lui Elon Musk de a finanța partidul lui Farage

Partenerii noștri