Live

Comandantul batalionului Azov și-a sunat soția din captivitate: „A fost un apel scurt. Mi-a spus că este OK”

Data actualizării: Data publicării:
Denis Prokopenko, comandantul Batalionului Azov. Sursă: captură Twitter

Soldații ucraineni capturați de forțele ruse după asediul de trei luni a combinatului siderurgic Azovstal sunt ținuți în condiții „satisfăcătoare”, potrivit soției comandantului batalionului, care a vorbit la telefon cu Denis Prokopenko.

Comandantul batalionului Azov a putut să-și sune soția, „un apel scurt” spune Katerina, care a precizat că i s-a spus că prizonierii nu au fost supuși violenței. Nu este clar dacă Prokopenko a fost capabil să vorbească liber în timpul conversației.

„A spus că este „OK” și m-a întrebat cum sunt”, a spus Katerina Prokopenko pentru The Guardian marți. „Am auzit din alte surse că condițiile sunt mai mult sau mai puțin satisfăcătoare.”

Cel puțin 1.000 de luptători ucraineni, inclusiv membri ai batalionului Azov, au fost transferați pe teritoriul controlat de Rusia săptămâna trecută, după ce uzina Azovstal din Mariupol a fost evacuată de forțele ruse.

Batalionul Azov a jucat un rol important în justificarea Rusiei pentru invazia sa, care a fost lansată inițial cu presupusul scop de „denazificare”. Oficialii de la Kiev au sugerat că luptătorii ucraineni ar putea fi recuperați într-un schimb de prizonieri, dar unii oficiali ruși au cerut ca aceștia să fie judecați sau chiar executați pentru acuzații de „terorism”.

Comitetul Internațional al Crucii Roșii, care este implicat în monitorizarea condițiilor pentru prizonierii de război și are o politică de a nu comenta public, nu a făcut nicio declarație.

„Ei sunt hrăniți, li se dă apă. Condițiile îndeplinesc cerințele și nu au fost supuși violenței în această scurtă perioadă”, a spus Katerina Prokopenko. „Ce se va întâmpla în continuare, desigur, nu știm, dar în acest moment există terți – ONU și Crucea Roșie – care controlează situația.”

Majoritatea luptătorilor Azov răniți sunt ținuți într-o închisoare din Olenivka, un sat din Donețk, ocupat de ruși, dar un grup mai mic de luptători grav răniți se află într-un spital din orașul Novoazovsk, tot în Donețk. Prokopenko a spus că, după cunoștințele ei, niciunul dintre luptători nu a fost dus în Rusia.

Propaganda rusă despre război s-a folosit de narativul că membrii batalionunlui Azov sunt neo-naziști.

Azov s-a format ca batalion de voluntari în 2014 pentru a lupta împotriva forțelor susținute de Rusia, iar unii lideri ai săi sunt cunoscuți că au opinii de extremă dreapta. De atunci, a fost integrat în armata ucraineană, iar comandanții Azov spun că luptătorii săi au o serie de opinii politice.

Katerina Prokopenko a lansat o campanie de susținere pentru luptătorii de la Azovstal, printre care se numără și grăniceri sau membri ai serviciilor de securitate ucrainene.

„Scopul este să organizăm apeluri săptămânale cu cei ținuți prizonieri, să dezminți falsurile rusești despre băieții noștri, să ne asigurăm că condițiile lor rămân satisfăcătoare – un pat, medicamente, apă și mâncare și să milităm pentru eliberarea lor rapidă” a spus Katerina.

Editor : R.K.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Zaharova acuză Ucraina că a lansat în mod repetat muniţii cu fosfor alb din drone. Reacția Kievului

Rușii au mai cucerit două localități în estul Ucrainei și se apropie de orașul strategic Kurahove

Oficialii europeni discută despre restricționarea circulației diplomaților ruși în UE

Avertisment al unui grup de analize militare apropiat Kievului: Rușii sunt pe cale să încercuiască trupe ucrainene în Donețk

Partenerii noștri