Live

CNN: În ciuda sancțiunilor și restricțiilor, Putin și camarila sa sunt mai bogați ca niciodată, cu ajutorul unui aliat strategic al SUA

Data publicării:
Dictatorul rus, Vladimir Putin. Foto: Profimedia Images

Rusia intră deja în al treilea an de război cu Ucraina, însă finanțele sale nu par să fie prea afectate de un război de agresiune la scară largă, iar banii din vistieria sa sunt la un nivel fără precedent, mai ales după vânzări record de petrol nerafinat în 2023. Conform unei noi analize, Rusia vinde Indiei petrol în cantități uriașe. India, un aliat strategic al SUA care și-a păstra legăturile apropiate cu statul agresor, cumpără petrolul din Rusia, îl rafinează după care îl exportă, la rândul său, pe bani grei în SUA, scrie CNN.

Acest flux de plăți, în ultimă instanță spre beneficiul regimului criminal de la Kremlin, vine în condițiile în care India a crescut achizițiile de petrol din Rusia de 13 ori față de perioada dinaintea războiului din Ucraina, conform unei analize realizate de Centrul pentru Cercetare pe Energie și Aer Curat (CREA), citate de CNN.

Conform analizei citate, India a înlocuit aproape complet clienții occidentali pe piața rusească, în condițiile în care aceștia au renunțat la produsele rusești ca urmare a sancțiunilor.

Deși vânzările din Rusia spre India nu fac obiectul sancțiunilor și sunt pe deplin legitime, o examinare a rutelor de transport arată că acest volum uriaș de vânzări implică așa zisa „flotă fantomă” de petroliere creată special de ruși pentru a încerca să ascundă cine îi sunt partenerii comerciali și să maximizeze profiturile regimului.

CNN mai scrie că are informații despre o parte a acestor operațiuni desfășurată în portul grecesc Gythio, la începutul acestei luni – două petroliere, unul masiv și unul mai mic, aproape lipite unul de altul, fac transferul de petrol între vase cu scopul de a ascunde originile combustibilului și destinația sa finală.

Cele două petroliere au trecuturi „colorate”. Ambele au plecat din Rusia în urmă cu mai multe săptămâni. Unul este deținut de o companie cu sediul în India, acuzată de implicare în acțiuni de încălcare a sancțiunilor. Celălalt a fost deținut de o persoană sancționată individual de SUA, conform firmei de monitorizare Pole Star Global.

„Transferurile se fac, uneori, legal. Există, însă, tactici ilicite pentru a ocoli sancțiunile. Se folosesc multiple operațiuni stratificate pentru a induce în eroare autoritățile față de locul de plecare și de destinație al petrolului și față de cine cumpără și cine vinde”, spune David Tannenbaum, de la Pole Star Global.

Zeci de transferuri similare au loc în fiecare săptămână în Golful Laconian din Grecia, un loc convenabil pe ruta Suez-Asia, conform analiștilor.

La începutul lui februarie, trezoreria americană a impus un nou pachet de sancțiuni față de vasele și companiile suspectate că ajută la transportul petrolului rusesc prin încălcarea sancțiunilor americane, într-o încercare de a opri transportul acestei flote-fantomă.

Schimburi legitime și ilicite

O parte din schimburile indo-ruse sunt deschise și directe. Analiza transporturilor arată 588 de voiaje directe ale petrolierelor rusești spre India, anul trecut.

O parte din acest trafic este mai complex, însă. Pole Star Global a examinat aceeași rută și a descoperit peste 200 de voiaje făcute anul trecut de vase din Rusia care au făcut transferuri de cargo în apele din jurul Greciei, după care s-au deplasat spre India.

Tannenbaum spune că se supectează că principalul motiv pentru aceste rute întortocheate este încercarea de a ocoli plafonarea prețului pe petrolul rusesc impusă de UE și SUA. „Aproape toate vasele” aveau legătură cu SUA sau cu UE, mai spune el. Golful este închis, e în afara rutelor obișnuite, așa că aceste activități pot fi făcute aproape pseudo-anonim, mai spune el.

Flota fantomă îi permite Rusiei să creeze o structură paralelă de transport prin care să evite sancțiunile occidentale, folosind mii de petroliere cu proprietari opaci, dar și rute complexe, greu de urmărit. Compania de analiză Windward estimează că această flotă a crescut cu 1.800 de vase anul trecut.

Impactul achizițiilor Indiei este evident – veniturile Rusiei au creescut la un număr record de 320 de miliarde în 2023 și urmează să continue pe o tendință ascendentă. O treime din acești bani a fost cheltuită pe războiul din Ucraina, conform unor analiști, iar o mare parte din ea va fi folosită și pentru finanțarea conflictului în continuare, anul acesta.

Acești bani îi permit Rusiei să mențină activ un război dur de uzură mult mai mult decât Ucraina, care se străduiește cu greu să reziste în absența ajutorului SUA, blocat de republicanii pro-putiniști din Congres.

Conform unei analize pe datele făcute publice de regimul Putin, economistul Howard Shatz a concluzionat că veniturile și cheltuielile s-au aflat la puncte de vârf în anul 2023. Totuși, Rusia încă nu a putut să-și echilibreze bugetul, un indiciu că războiul impune un cost absolut imens.

„În ciuda saltului veniturilor, deficitul a fost al treilea cel mai mare, depășit doar de 2022 (primul an al invaziei – n. red.) și de 2020 (primul an de pandemie – n. red.)”. „Taxele pe producția internă și pe importuri au rămas mari și colectate eficient, ceea ce înseamnă că regimul continu să folosească taxele obținute de la populație pentru a plăti costurile războiului”, a continuat el.

India a justificat achizițiile de petrol din Rusia spunând că ele sunt menite să păstreze prețurile globale la un nivel acceptabil în condițiile în care nu intră în comeptiție cu Occidentul pentru petrolul din Orientul Mijlociu.

„Dacă începem și noi să cumpărăm din Orient, prețul petrolului nu va mai fi de 75 sau 76 de dolari pe baril, va ajunge la 150”, a declarat ministrul indian al petrolului și gazelor naturale, săptămâna trecută.

India cumpără din Rusia și vinde în Occident

Rolul complex al Indiei în comerțul global cu petrol se reflectă în destinația finală a acestor produse. Majoritatea petrolului rusesc nerafinat este transformat pe coasta de vest a Indiei și exportat, apoi, în SUA și în alte țări care au impus sancțiuni regimului Putin.

Produsele rafinate în afara Rusiei nu sunt acoperite de sancțiuni, o omisiune pe care criticii o consideră o fisură în strategia Occidentului.

O analiză a CREA a estimat că SUA sunt cel mai mare client de produse rafinate de petrol din India, cu achiziții de 1,3 miliarde de dolari între decembrie 2022 (perioada impunerii plafonării prețului) și sfârșitul lui 2023.

Valoarea acestor importuri crește masiv când se adaugă și achizițiile făcute de alte țări occidentale sau aliate SUA – CREA estimează că produse în valoare de 9,1 miliarde de dolari au fost importate de aceste țări în 2023, o creștere de 44% față de anii trecuți.

Regimul criminal de la Kremlin a descoperit inclusiv modalități de a se îmbogăți prin aceste proceduri de rafinare și export. Una dintre rafinăriile indiene care cumpără acest petrol rusesc este în Vadinar și este deținută de o campanie numită Nayara Energy. Ea este deținută în proporție de 49,1% de compania rusească de stat Rosneft.

CREA estimează că SUA a importat în valoare de 63 de milioane de dolari din Vadinar, în 2023. Jumătate din petrolul nerafinat folosit aici e din Rusia.

Editor : Adrian Dumitru

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Digi Sport

EXCLUSIV Început abrupt de emisiune: ”Florin ne-a cutremurat cu o veste”. Dezvăluirea făcută imediat, în direct

Descarcă aplicația Digi Sport

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Rusia a trimis sisteme antiaeriene Tor-M2 în Belarus. „Un exemplu clar al cooperării noastre fructuoase”

General britanic: „Suntem pregătiți să luptăm cu Putin în Europa de Est. Chiar în seara asta”

Gen. Ben Hodges: „Rusia nu poate învinge Ucraina decât dacă noi, cei din Occident, renunțăm”

Avertismentul UE: Un tir cu rachetă intercontinentală în Ucraina ar „marca o escaladare clară” din partea lui Putin

Partenerii noștri