Live

CNN: De ce se teme China de noua alianță dintre Vladimir Putin și Kim Jong Un

Data publicării:
Legăturile tot mai strânse dintre cei doi dictatori riscă să creeze un nou factor de incertitudine pentru Xi. Foto: Profimedia Images

În timp ce președintele rus Vladimir Putin se plimba cu o mașină de lux Mercedes-Benz prin străzile pline de oameni din Phenian împreună cu gazda sa din Coreea de Nord, Kim Jong Un, cel mai important partener al celor doi lideri autocrați privea îngrijorat de pe margine, de la 800 de kilometri distanță, spectacolul regizat cu ocazia semnării noului parteneriat „revoluționar”, relatează CNN.

Cu cinci ani în urmă, Xi Jinping a primit același tratament din partea lui Kim când a devenit primul lider chinez care vizitează Phenianul din ultimii 14 ani. La acea vreme, cei doi lideri au promis că vor coopera încă și mai strâns, dar limbajul folosit atunci pălește în comparație cu cel folosit pentru anunțarea noului parteneriat „revoluționar”.

Tratatul semnat de Putin și Kim presupune o cooperare care include domeniul politic, comercial, de investiții și de securitate. Rusia și Coreea de Nord au declarat că se angajează să folosească orice măsuri de care dispun pentru a-și oferi asistență militară reciprocă în cazul în care unul dintre state este atacat.

Putin a spus că legăturile dintre Rusia și Coreea de Nord au ajuns la un „nivel nou”. În același timp, Kim a spus că noua „alianță” reprezintă un „moment de cotitură” în relațiile bilaterale.

Noul pact de apărare pe care l-au semnat cele două state înarmate nuclear a alarmat SUA și aliații săi din Asia. Coreea de Sud a anunțat chiar că ia în considerare să trimită echipamente militare în Ucraina.

Putin și Kim s-au plimbat cu limuzina prin Phenian. Foto: Profimedia Images

În schimb, reacția Chinei, principalul sponsor politic și economic al Rusiei, dar și al Coreei de Nord, a fost aproape inexistentă.

Un purtător de cuvânt al ministerul chinez de externe a refuzat să comenteze despre tratat, spunând că este o problemă ce privește doar Rusia și Coreea de Nord.

În spatele reacției oficiale reținute, însă, China privește cu îngrijorare ceea ce se întâmplă dincolo de granița cu Coreea de Nord, potrivit analiștilor.

Legăturile tot mai strânse dintre cei doi lideri autocrați rebeli riscă să creeze un nou factor de incertitudine pentru Xi, care are nevoie de pace și stabilitate în nord-estul Asiei, în timp ce se confruntă cu o serie lungă de provocări pe plan intern, în frunte cu o creștere economică tot mai slabă.

Disperarea Moscovei pentru ajutor militar dă peste cap un echilibru precar

Beijingul se teme că ajutorul Moscovei pentru Phenian, mai ales în privința tehnologiei militare, va încuraja și mai mult regimul lui Kim care a accelerat drastic înarmarea nucleară și programele de dezvoltare a rachetelor, a spus Liu Dongshu, specialist în politicile Chinei de la Universitatea Municipală Hong Kong.

„Când vine vorba de problema Coreei de Nord, China plănuiește să controleze situația și să prevină o intensificare [a tensiunilor], dar nu vrea nici ca Coreea de Nord să se prăbușească complet”, potrivit lui Liu, care susține că Beijingul se teme că acest scenariu le va permite Statelor Unite să își extindă sfera de influență până la granițele ei.

Până acum, interesele Rusiei și Chinei s-au aliniat în privința Coreei de Nord, dar nevoia disperată a Moscovei pentru sprijinul militar care să îi permită să continue războiul din Ucraina riscă să dea peste cap acest echilibru precar.

Rusia a primit peste 10.000 de containere - echivalentul a 260.000 de tone de muniție - din Coreea de Nord din luna septembrie și până în prezent, potrivit unui raport al guvernului american. Rusia și Coreea de Nord au respins acuzațiile.

Rusia a primit peste 260.000 de tone de muniție din Coreea de Nord, potrivit unui raport al guvernului american. Foto: Profimedia Images

„Dacă Putin oferă mai mult sprijin Coreei de Nord în problemele nucleare, inclusiv asistență tehnică, ar deveni mult mai dificil pentru China să controleze situația din Peninsula Coreeană”, a spus Liu.

Pactul de apărare reciprocă semnat de Kim și Putin aduce aminte de un tratat din 1961 între Coreea de Nord și Uniunea Sovietică semnat în timpul Războiului Rece. Acordul a fost înlocuit cu un altul care oferea asigurări de securitate mult mai slabe, după prăbușirea Uniunii Sovietice.

Tratatul de Prietenie, Cooperare și Asistență Reciprocă dintre China și Coreea de Nord, semnat tot în 1961, este singurul tratat de alianță militară pe care China l-a semnat cu vreo altă țară, cu toate că Beijingul nu recunoaște acest lucru și nu a clarificat niciodată dacă ar fi obligată să vină în apărarea Coreei de Nord în caz de război.

China scapă de sub control „Axa răului”

Mesajul politic al noului pact este clar și răspicat: mânate de o ostilitate comună față de SUA și aliații lor, cele două națiuni autocrate caută să submineze și să creeze o alternativă la ordinea mondială condusă din Occident - un obiectiv pe care îl împărtășesc cu China.

Observatorii occidentali au avertizat despre coordonarea tot mai mare a intereselor între China, Rusia, Coreea de Nord și Iran - ceva ce un comandant american de rang înalt a spus că este noua „Axă a răului”.

În timp ce Moscova și Phenianul formează o alianță tot mai apropiată, pentru Beijing ar fi prudent să păstreze o oarecare distanță de noul parteneriat, a spus Liu, adăugând că „China cu siguranță nu vrea să fie văzută ca făcând parte dintr-o nouă Axă”.

În ciuda apropierii dintre Coreea de Nord și Rusia, China rămâne un partener mult mai important pentru Kim Jong Un decât Moscova. Foto: Profimedia Images

În ciuda absenței lui Xi, China este un subiect care a fost pe buzele tuturor în timpul întâlnirii dintre Putin și Kim. „Orice astfel de întâlnire va include discuții despre China”, a spus și Edward Howell, lector de politică de la Universitatea Oxford.

„Rusia știe foarte bine că China nu vrea să fie lăsată pe dinafară în orice negocieri substanțiale care implică Coreea de Nord, nu în ultimul rând pentru că China este mult mai importantă - în comparație cu Rusia - pentru Coreea de Nord.”

China simte că nu poate controla viteza și măsura în care Rusia și Coreea de Nord își consolidează alianța.

„China nu crede că o alianță între Rusia și Coreea de Nord ar fi o trădare”, a spus Liu. „Niciuna dintre țări nu are capacitatea de a trăda China. Ele continuă să depindă de China, în ciuda alianței lor.”

Citește și: Noi imagini cu Putin, Kim, doi căței, un cal și o limuzină. „Ce drăguți sunt, păcat că or să ne arunce în aer pe toți”

Editor : Raul Nețoiu

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Digi Sport

Scandal în timpul meciului: ”Dacă nu ștergi, te bat”. VIDEO Scene incredibile în Giulești: ”Luați-l pe ăsta”

Descarcă aplicația Digi Sport

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Vladimir Putin a trimis lupi pe linia frontului din Ucraina. Ce plan are dictatorul de la Kremlin

Brigada 92 de asalt ucraineană a respins o ofensivă rusă în zona Harkov. 40 de vehicule de luptă în flăcări

Rușii au bombardat spitalul din Sumî. Clădirea a fost lovită și a doua oară când salvatorii evacuau răniții. Nouă morți

Belarus va semna un acord pentru garanții de securitate cu Rusia: „Vecinii noştri îşi arată muşchii, dar nu fac un pas înainte”

Partenerii noștri