Live

„Ciuperca neagră”, infecția care afectează pacienții cu Covid din India, s-a răspândit în mai multe orașe. Au fost raportate 10 decese

Data actualizării: Data publicării:
Bolnavi de Covid-19 la o secție de terapie intensivă a unui spital din India. Foto: Profimedia Images

Numărul de cazuri de pacienți cu Covid din India care dezvoltă mucormicoză, denumită și „ciuperca neagră”, o infecție fungică rară, este în creștere, în contextul în care noul val mortal al pandemiei răscolește țara.

Zece noi decese din cauza ciupercii negre au fost raportate în India recent, conform The Independent – opt în districtul Thane din statul Maharashtra și alte două în Madhya Pradesh. Cazuri de mucormicoză au fost raportate însă într-o mulțime de alte state – în Delhi, Gujarat, Karnataka, Rajasthan sau Odisha.

Mucormicoza este o ciupercă feroce care este deobicei fatală dacă nu este tratată între una și trei zile”, a spus Dr. Anchal Gupta, chirurg oftalmolog din Delhi.

Medicii cred că mucormicoza apare la pacienții cu Covid din cauza folosirii steroizilor, un tratament necesar pentru cei în stare extrem de gravă. De asemenea, ciuperca mai apare și la persoanele cu un sistem imunitar compromis și poate apărea și ca infecție nosocomială.

Dr. Gaurav Kumar, de la spitalul Ram Manohar Lohia, spune că mucormicoza devine o provocare serioasă pentru medicii care tratează pacienți de Covid și că numărul de cazuri de infectare cu aceasta ciupercă crește cu cât numărul de cazuri grave de Covid se înmulțește și el.

Doctorii spun că pacienții care dezvoltă mucormicoză au o rată a mortalității de 50%.

Ministrul sănătății al guvernului local din Maharasthra, cel mai afectat stat, spune că doar această regiune înregistrează cel puțin 2.000 de cazuri de mucormicoză la pacienți Covid.

Statul Gujarat a raportat cel mai ridicat număr de cazuri noi – 100, iar autoritățile se străduiesc acum să creeze secții speciale de spital pentru pacienții care au dezvoltat și această infecție.

Deși autoritățile indiene nu au publicat încă date la nivel național cu privire la răspândirea mucormicozei, guvernul central a accentuat producția de amfotericină B, antifungicul folosit pentru tratarea ei, și a făcut apel la calm, menționând că nu se poate vorbi încă de o epidemie de mucormicoză.

Cum se manifestă mucormicoza

Printre simptomele care apar în cazul infecţiei se numără: nas înfundat şi sângerări, durere şi umflare a ochiului, pleoape căzute şi vedere înceţoşată sau chiar pierdere a vederii. De asemenea, pe piele pot apărea pete de culoare neagră. 

În majoritatea cazurilor, pacienţii ajung la spital când infecţia este deja avansată și când și-au pierdut vederea, spun medicii, iar singura soluție în cazul acestora este îndepărtarea chirurgicală a ochiului pentru a opri infecția să ajungă la creier.

Singurul tratament eficient folosit de medicii este o injecţie ce costă 48 de dolari şi care trebuie făcută zilnic timp de maxim 2 luni. 

Criza Covid din India, în continuare severă

Valul mortal al pandemiei de coronavirus care a lovit India luna trecută a îngenunchiat sistemul medical al țării. Bilanțul deceselor se apropie deja de 260.000, iar zilnic se înregistrează cel puțin 300.000 de noi infectări. 

Deficitul de oxigen, o resursă esențială pentru supraviețuirea pacienților cu Covid în stare gravă, a făcut în așa fel încât guvernele locale din India își păzesc cu atenție sporită resursele, uneori livrând oxigenul cu escortă militară chiar de la producător pentru a asigura siguranța.

În aceste condiții, oamenii sunt disperați iar cei care și-au pierdut rudele au apelat la instalații improvizate în aer liber pentru îngroparea și incinerarea în masă a persoanelor decedate, după ce casele de pompe funebre au fost copleșite de numărul mare de morți. Astfel, cetățenii au început să construiască crematorii în parcuri, în parcări și pe străzi pentru a-și putea înmormânta persoanele dragi. Totodată, se caută în continuare locuri în care acest ritual să aibă loc.

Atât de multe trupuri neînsuflețite sunt incinerate în capitala indiană, încât autoritățile au primit cereri de a începe tăierea copacilor din parcuri pentru a fi folosiți la rugurile funerare.

Editor : Adrian Dumitru

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Originea Covid-19 nu este cunoscută nici astăzi. La cinci ani de la debutul pandemiei, OMS cere din nou informații Chinei

India anunță șapte zile de doliu național și funeralii de stat. Pe cine omagiază guvernul de la New Delhi

A murit „Mr. Clean”, premierul care a făcut din India o putere mondială. Manmohan Singh avea 92 de ani

Nouă polițiști de la Secția 16, condamnați după ce au torturat doi tineri. Nouă ani de închisoare pentru un fost lider de sindicat

Partenerii noștri