Live

Cine sunt ghicitorii viitorului. Un ritual păstrat din perioada Imperiului Otoman capătă noi forme cu ajutorul inteligenței artificiale

Data actualizării: Data publicării:
Cafeaua turcească, făcută în ibrice mici așezate în nisip fierbinte, este deja o legendă în toată lumea. Acasă la ea, băutura este asociată cu ghicitul în cafea. FOTO: Getty Images

Cafeaua turcească, făcută în ibrice mici așezate în nisip fierbinte, este deja o legendă în toată lumea. Acasă la ea, băutura este asociată cu ghicitul în cafea. O tradiție veche care nu s-a lăsat învinsă de vremurile moderne, ci care s-a adaptat. Urmăriți un reportaj marca „Focus Europa”, un proiect Digi24 şi Deutsche Welle. Emisiunea e difuzată vinerea la ora 23:30 și în reluare sâmbăta de la ora 19:30.

Pui în ibric o linguriţă plină de cafea și o cantitate mică de apă, cu sau fără zahăr. Încălzeşti la flacără deschisă, amesteci şi apoi aștepţi până fierbe. Pregătirea cafelei turcești este un ritual. Dar adevărata comoară este ascunsă pe fundul ceștii - în zaţ.

Tugce Engin are 27 de ani, iar pentru ea și milioane de alți turci, zaţul este o cale către adevăr.

Tugce Engin: "Astăzi poate voi întreba ceva legat de muncă, pentru că îmi caut serviciu."  

Odată ce Tugce și-a terminat de băut cafeaua, acoperă ceaşca, o răstoarnă și o scutură uşor, pentru a împrăştia zaţul. Apoi așteaptă aproximativ cinci minute. Bineînțeles, Tugce se gândeşte la ceea ce vrea să afle înainte să caute răspunsul în ceşcuţa cu zaţ. Pentru ea nu-i vorba despre  superstiţie.

Tugce Engin, clientă la ghicit în cafea: "Odată, mama mea a trebuit să se ocupe de o problemă urgentă legată de un teren, chestiune despre care nu știa nimic. A apărut în timpul unei sesiuni de citit în cafea și apoi mama a rezolvat problema."

În cele din urmă, zaţul îi este adus ghicitorului Toprak Erbay, unul dintre cei mai cunoscuţi din oraș. Mulți cred că are un dar special.

Toprak Erbay, ghicitor în cafea: "Nu toată lumea poate face asta - ghicitorii trebuie să fie conectați la un așa-numit al treilea ochi și, de asemenea, la chakrele lor. Ghicitorul trebuie să se conecteze cu supranaturalul."

Tugce este uimită, pentru că Toprak vorbește despre perspectivele ei de muncă și îi spune cum își poate îmbunătăți șansele. Vorbește  de asemenea, și despre relația ei cu partenerul. Dar cum poate explica toate acestea cu atât de multă siguranță?

Toprak Erbay, ghicitor în cafea: "Umbra întunecată din ceașcă are un sens. Dacă îi spun unui client că tiparul este negru, înseamnă că persoana respectivă este nefericită și renunţă. Nu vrea să vorbească despre astfel de lucruri, nu vrea să le împărtăşească cu nimeni."  

Fiecare semn, fiecare formă și chiar grosimea zaţului au un sens

Tugce Engin, clientă la ghicit în cafea: "Am fost foarte surprinsă. Știa despre viitorul meu serviciu că va fi stresant. Sunt uimită și nu voi uita asta."

Ghicitul în cafea datează de secole, din perioada Imperiului Otoman. Astăzi este popular în cafenele, atât pentru bogați, cât și pentru săraci. Dar apoi au apărut pandemia și carantina, aşa că ghicitorii au rămas izolați acasă.

Însă turcii împătimiţi de tehnologie au găsit o soluție inedită. La fel ca alte câteva mii de utilizatori, şi acestuia i se ghiceşte în cafea... pe internet. Ghicitorul nu mai beneficiază de legătura personală directă cu clientul, dar poate vedea zațul de cafea online.

Cei mai moderni ghicitori ai viitorului

Această aplicație, numită Binnaz, are deja milioane de utilizatori. Acum, fondatorul aplicației a împins lucrurile puţin mai departe. Cu noua sa aplicație "Faladdin", el lasă ghicitul pe seama inteligenței artificiale.

Sertac Tasdelen, antreprenor IT: "Faladdin este un proiect de inteligenţă artificială, cu alte cuvinte nu există o persoană reală, ci o prezicere generată de computer, iar noi ne antrenăm cu acest program special."

Acești ghicitori ai viitorului sunt pur și simplu algoritmi alimentați cu date. Aplicațiile lui Sertac sunt folosite în fiecare zi de milioane de oameni din întreaga lume.

Sertac Tasdelen, antreprenor IT: "Nu este vorba doar de ghicit, ci este mai degrabă o terapie. Ai putea înlocui acest serviciu cu un psiholog, pentru că vrei să vorbești cu cineva atunci când te simți singur sau deprimat. Uneori vrei să vorbești cu cineva care ştie ce să-ţi spună."  

În special în pandemie, oamenii apelează la aplicație pentru că sunt îngrijoraţi în privinţa viitorului, a sănătăţii. La fel ca Tugce, şi ei cred în puterea ghicitului.

Tugce Engin, clientă la ghicit în cafea: "Și eu folosesc Faladdin. Și încep încet-încet să cred că aplicația îmi citește mesajele şi îmi ascultă convorbirile telefonice, pentru că predicțiile sunt de multe ori adevărate."

Și uite așa, fie că este citit de algoritmi sau de ghicitori talentaţi, adevărul zace în zaţul cafelei.

Editor : Georgiana Marina

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Uniunea Europeană va debloca un miliard de euro pentru refugiații sirieni din Turcia

Donald Trump califică situația din Siria drept o „preluare neprietenoasă” din partea Turciei. „Assad era un călău”

Marele câștigător al prăbușirii lui Bashar al-Assad

Înainte să fugă în Rusia, Bashar al-Assad s-a plâns că Turcia ajută rebelii sirieni să-l îndepărteze de la putere

Partenerii noștri