Cine este Tucker Carlson, prezentatorul concediat de Fox News, care i-a luat interviu lui Vladimir Putin
Audiențele lui Tucker Carlson au doborât recorduri, dar a fost concediat brusc de Fox News în luna aprilie a anului trecut. Acum, Carlson a devenit primul jurnalist occidental care l-a intervievat pe Vladimir Putin de când Rusia a pornit războiul împotriva Ucrainei.
În vârstă de 54 de ani, controversatul Tucker Carlson este primul jurnalist occidental care l-a intervievat pe Putin de când Rusia a invadat Ucraina, în urmă cu aproape doi ani.
Dar cine este Tucker Carlson, de ce a fost de acord Putin cu interviul și de ce i-a oferit Carlson lui Putin ocazia de a vorbi? Sunt întrebări a căror răspunsuri sunt regăsite într-o analiză realizată de Sky News.
Emisiunea lui Tucker Carlson de la Fox News
Carlson, care a fost un susținător vocal al lui Vladimir Putin în trecut, a fost demis de la Fox News în aprilie anul trecut.
În 2016, emisiunea lui de la Fox News era difuzată în prime-time, în timpul săptămânii, iar Tucker Carlson Tonight a devenit una dintre cele mai importante emisiuni din rețea în termeni de audiență, dar și o voce influentă în politica republicană.
A devenit cel mai bine cotat program de știri prin cablu pentru grupul demografic 25-54 de ani, Fox News devenind astfel cea mai urmărită rețea de știri prin cablu din SUA. Cifrele au scăzut după plecarea lui Carlson.
A validat adesea teorii ale conspirației și propagandă de extremă dreapta. A pus sub semnul întrebării de multe ori eficacitatea vaccinurilor împotriva COVID și a comparat campaniile de vaccinare cu „experimentele naziste”.
Deși a avut succes în rândul telespectatorilor, comentariile sale controversate au determinat multe agenții de publicitate să se distanțeze de Fox News.
Plecarea din televiziunea mainstream
Carlson a plecat de la Fox News în aprilie anul trecut, la mai puțin de o săptămână după ce compania-mamă Fox Corp a fost de acord să facă o plată de 787,5 milioane de dolari către Dominion Voting Systems, pentru a evita un proces pentru defăimare.
Rețeaua nu a oferit nicio explicație pentru plecarea lui Carlson.
Dominion, care produce aparate de vot, a dat în judecată postul pentru că în emisiunile sale a promovat informații false potrivit cărora a manipulat alegerile din 2020.
Era de așteptat ca Tucker Carlson să depună mărturie în proces.
În câteva mesaje, Carlson a recunoscut că afirmațiile despre frauda la alegeri sunt lipsite de temei. El a mai spus în aceste mesaje că îl urăște „cu pasiune” pe fostul președinte Donald Trump, ceea ce este o abatere de la retorica din emisiunile sale.
Carlson a apelat la X, care a distribuit interviul cu Putin
Carlson și-a relansat emisiunea pe X anul trecut și a spus despre platforma deținută de Elon Musk că este ultima care mai permite libertatea de exprimare.
Joi seară a postat interviul cu Putin atât pe X, cât și pe site-ul lui.
Despre ce s-a discutat în interviu
Putin a vorbit pe larg despre ce crede el despre Ucraina și despre o posibilă negociere în cazul reporterului Wall Street Journal Evan Gershkovich, acuzat de spionaj și arestat în Rusia.
El i-a spus lui Carlson că este pregătit să negocieze un acord de pace cu Volodimir Zelenski, dar a menționat că Rusia nu și-a atins încă obiectivele în această țară, inclusiv „denazificarea”.
Președintele rus a mai spus că nu are „niciun interes” să atace Polonia sau Letonia, spunând că o va face doar dacă oricare dintre aceste țări ar ataca Rusia.
Citește mai multe:
De ce a fost Putin de acord să vorbească cu Tucker Carlson
Purtătorul de cuvânt de la Kremlin, Dmitri Peskov, a declarat că interviul a fost acordat întrucât abordarea lui Carlson diferă de abordările „părtinitoare” ale presei occidentale.
„Mass-media occidentală - posturi tv, ziare - nici măcar nu încearcă să pară imparțiale”, a spus Peskov.
„Sunt instituții de presă care adoptă o poziție părtinitoare. Desigur, nu există nicio dorință a noastră de a comunica cu astfel de instituții, nu are sens și este puțin probabil că va fi util”, a mai spus acesta.
Peskov a adăugat că președintele rus a acordat interviul fostului angajat angajat de la Fox News pentru că „poziția lui este diferită față de a celorlalți”.
„Nu este în niciun caz pro-rus, nu este pro-ucrainean – este pro-american, dar cel puțin contrastează cu poziția presei tradiționale anglo-saxone”.
Carlson explică de ce a făcut interviul
Într-un videoclip distribuit pe X cu câteva zile înainte de difuzarea interviului, Carlson a spus că a vorbit cu Putin pentru a „informa” americanii.
„Niciun jurnalist occidental nu s-a obosit să-l intervieveze pe președintele celeilalte țări implicate în acest conflict, Vladimir Putin”, a spus el, o afirmație respinsă de jurnaliştii care relatează despre Rusia și războiul din Ucraina.
Carlson a spus că au existat „zeci” de interviuri cu președintele ucrainean Volodimir Zelenski, pe care el le-a descris drept „mijloace favorabile” pentru a cere o mai mare implicare a SUA.
„Americanii au dreptul să afle despre războiul în care sunt implicați”, a adăugat el.
El a spus că războiul din Ucraina este un „dezastru uman” care a modificat realitățile politice și comerciale din întreaga lume.
„Și, totuși, populațiile din țările vorbitoare de limbă engleză par în mare parte să nu conștientizeze, ei cred că nimic nu s-a schimbat cu adevărat și cred că se întâmplă asta pentru că nimeni nu le-a spus adevărul”, a spus Carlson.
Trecutul pro-Putin al lui Tucker Carlson
Fostul prezentator Fox News a criticat sprijinul pe care SUA îl acordă Ucrainei în război și l-a susținut în trecut pe Vladimir Putin.
Când a început războiul, el a criticat implicarea americanilor. De asemenea, el a susținut în mod fals că președintele Zelenski era un lider autoritar.
În 2022, el a spus: „Zelenski nu are niciun interes pentru libertate și democrație. De fapt, Zelenski este mult mai aproape de Lenin decât de George Washington. El este un dictator. Este un lider autoritar periculos care a folosit o sută de miliarde de dolari americani ca să înființeze un stat polițienesc cu partid unic în Ucraina”.
În 2017, Carlson a spus: „De ce este Vladimir Putin un invivid atât de rău? Nu este Saddam Hussein, nu este Adolf Hitler, nu este un pericol pentru Statele Unite”.
Care sunt convingerile lui
Carlson este republican și se opune avortului și controlului armelor.
În ciuda mesajelor despre Trump dezvăluite în cazul Dominion, sprijinul lui Carlson pentru fostul președinte a fost real și a contribuit la succesul acestuia.
În 2021, revista Time l-a etichetat drept „cel mai puternic conservator din America”.
Cele mai controversate declarații ale lui Carlson
El a atras în mod regulat controverse pentru declarațiile incendiare despre rasă, drepturile LGBTQ și alte subiecte, iar la începutul acestui an, Carlson a fost criticat chiar și de republicani pentru felul în care a descris revoltele din capitala SUA din 6 ianuarie 2021.
În 2018, el a spus că imigranții vor face SUA „mai sărace și mai murdare”. Afirmația a nemulțumit agențiile de publicitate, care au întrerupt contractele cu Tucker Carlson Tonight.
De asemenea, el a apărat modul în care a acționat Kyle Rittenhouse, adolescentul care a împușcat doi protestatari Black Lives Matter în 2020.
Ce a făcut înainte de Fox News
Carlson s-a născut în San Francisco, în 1969 și și-a început cariera de jurnalist la un ziar conservator. În 2000 a lăsat presa scrisă pentru tv.
În primii ani de tv era recunoscut pentru papionul său, pe care l-a abandonat în 2006.
A lucrat la CNN din 2001 până în 2004. Apoi a lucrat pentru rețelele PBS și MSNBC. Este co-fondatorul site-ului de știri politice The Daily Caller, apărut în 2010, și a păstrat un pachet de acțiuni în companie până în 2020.
În 2009 a început să lucreze la Fox News.
Editor : D.C.
Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News