Live

Cine este „moștenitorul” cultului QAnon. „Rețeaua Sabmyk”, noua teorie a conspirației a extremei drepte americane

Data publicării:
Susținători ai conspirației QAnon la Washington, în data de 6 ianuarie, înainte de tentativa de insurecție instigată de Donald Trump. Foto: Profimedia Images

De când Donald Trump a părăsit Casa Albă, vasta comunitate online a QAnon se află într-o constantă stare de tensiune – unii dintre adepții săi și-au creat instinctiv noi teorii ale conspirației – precum cele conform cărora Donald Trump ar conduce în continuare țara dintr-un buncăr sau ar fi urmat să fie învestit din nou în 4 martie – însă pe măsură ce și acestea sunt negate constant de realitate, adepții cultului par că se îndreaptă spre o nouă rețea de extremă-dreapta, relatează The Guardian.

Foarte activă pe platforma de mesagerie Telegram, „Rețeaua Sabmyk”, precum QAnon, este o altă grupare care promovează o teorie a conspirației și care încearcă să preia rapid publicul debusolat al celei din urmă, aflată în dezintegrare.

Misteriosul individ care se află în spatele acestei noi rețele ar fi un artist din Berlin care are un lung istoric de manipulări pe rețelele sociale – Sebastian Bieniek – este concluzia unei investigații a organizației „Hope Not Hate”, care urmează să fie publicată integral săptămâna viitoare.

Din 21 decembrie 2020, data la care a apărut pentru prima oară „Rețeaua Sabmyk”, peste 136 de canale în engleză, germană, japoneză, coreeană și italiană au apărut pe internet, promovând conținut conspiraționist și adunând zecii de mii de urmăritori zilnic.

Conținutul Sabmyk este făcut în așa fel încât să îi atragă pe cei care susțineau QAnon – teorii ale conspirației legate de măștile de protecție sau de vaccinuri, coronascepticism sau minciunile lui Trump legate de alegerile prezidențiale americane din 2020.

Pe de altă parte, Sabmyk încearcă să formeze o mișcare internațională – există conținut specific, de exemplu pentru britanici – unul dintre canalele Sabmyk este denumit „Partidul Patrioților Britanici” și folosește mesaje anti-musulmani sau direcționate împotriva primarului Londrei, Sadiq Khan.

Liderul grupării este înfățișat drept un „mesia” în cadrul teoriei conspirației promovate, iar o postare pe o rețea asociată acestei grupări susținea că acesta are „17 cicatrici în formă de V” pe un braț, făcute în timpul unei „ceremonii profetice la vârsta de 24 de ani”.

Editor : Adrian Dumitru

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

„Trump părea complet fascinat de Putin”. Ce spune fostul cancelar german Merkel despre întâlnirile avute cu liderul american

Elon Musk a dezvăluit detalii din proiectul său „radical” de reformare a statului federal american. Ce prevede planul miliardarului

Cum l-au subestimat toate sondajele de opinie pe Donald Trump și de ce i se întâmplă asta numai lui

Record istoric: Bitcoin a depăşit pentru prima dată pragul de 95.000 de dolari

Partenerii noștri