Live

„Cine controlează spațiul va controla destinul acestui Pământ”. SUA se tem că chinezii vor reuși să ajungă pe Lună înaintea lor

Data publicării:
Pământul văzut de pe Lună. Foto: NASA

Liderii Congresului SUA au avertizat cu privire la consecințele pe care SUA și aliații săi le-ar putea suporta dacă vor pierde cursa spre Lună, în condițiile în care NASA a anunțat noi întârzieri ale misiunilor Artemis cu echipaj uman, relatează Business Insider.

Îngrijorările lor sunt stârnite de eforturile Chinei de a-și crea propria dominație în spațiu și de a trimite astronauți pe Lună în următorul deceniu.

„Partidul Comunist Chinez solicită în mod activ parteneri internaționali pentru o misiune lunară, o stație de cercetare lunară și și-a declarat ambiția de a avea astronauți pe suprafața lunii până în 2030”, a spus reprezentantul Frank Lucas din Oklahoma în comisia pentru Știință și Spațiu din Camera Reprezentanților.

„Țara care aselenizează prima va avea capacitatea de a stabili un precedent, dacă viitoarele activitățile lunare viitoare se desfășoară cu deschidere și transparență sau într-un mod mai opac”, a spus Lucas, președintele comitetului.

El și alți congresmeni au spus că sunt îngrijorați de întârzierile de la NASA, care a declarat pe 9 ianuarie că lansarea misiunii Artemis 2 – care are ca scop trimiterea astronauților americani pe Lună – va fi amânată din noiembrie 2024 până în septembrie 2025.

Misiunile Artemis au ca scop revenirea astronauților americani pe lună, la peste 50 de ani de când Neil Armstrong a pășit pentru prima dată pe suprafața satelitului terestru.

Prima lansare a fost un zbor de testare fără echipaj, în 2022, în timp ce a doua lansare, acum programată pentru 2025, va trimite patru astronauți în jurul Lunii. O a treia misiune, acum amânată din 2025 până în septembrie 2026, ar duce în cele din urmă echipajele americane pe suprafața lunară.

NASA a spus că a fost nevoită să întârzie misiunile pentru că mai întâi trebuie să rezolve problemele cu scutul termic al navei spațiale, care protejează echipajele de temperaturi extreme atunci când reintră în atmosfera Pământului.

Agenția spațială a spus că lucrează, de asemenea, la problemele de la sistemul de susținere a vieții aeronavei și sistemul de ejectare de urgență.

James Free, administrator asociat la NASA, a spus că siguranța este „prioritatea numărul unu” a agenției.

„Și vom lansa misiunile când vom fi pregătiți”, a spus el.

Cu toate acestea, Mike Griffin, un fost șef al NASA, a pus la îndoială estimările agenției că ar putea lansa misiunea umană pe Lună în septembrie 2026.

„Misiunea circumlunară Artemis este, cred, foarte realizabilă în intervalul de timp anunțat de NASA”, a spus Griffin, care a fost administrator NASA din 2005 până în 2009. „Nu cred că Artemis 3, misiunea de aselenizare, este programată realist,a adăugat el.

Liderii Congresului au recunoscut siguranța este o prioritate, dar și-au exprimat în mod repetat îngrijorarea față de întârzieri.

„Nu este un secret pentru nimeni faptul că China are obiectivul de a depăși Statele Unite până în 2045, ca lider în spațiu. Nu putem permite ca acest lucru să se întâmple”, a spus reprezentantul republican Rich McCormick din Georgia.

„Cred că avantajul pe care îl avem, tehnologia spațială, va proteja nu doar economia SUA, ci și tehnologiile care pot aduce beneficii omenirii”, a adăugat el.

Cine controlează spațiul va controla destinul acestui Pământ”, a spus reprezentantul republican Bill Posey din Florida, adăugând că spațiul este „cel mai bun teren militar”.

„Sustin misiunea Artemis. Dar vreau să aibă succes, mai ales cu China pe urmele noastre”, a spus reprezentantul democrat Zoe Lofgren din California.

Totuși, NASA crede că este cu mult înaintea agenției spațiale a Chinei, chiar și cu aceste întârzieri.

Cred că China are un plan foarte agresiv. Cred că ar dori să aselenizeze înaintea noastră, pentru că asta ar fi o lovitură de imagine. Dar nu cred că vor putea”, a spus administratorul NASA, Bill Nelson, pe 9 ianuarie.

China intenționează să fie a doua țară care trimite astronauți pe Lună, , SUA fiind prima - și până acum singura care a reușit acest lucru. Beijingul a anunțat că vrea să amplaseze o bază la polul sudic al Lunii până în 2040, care să devină operațională până în 2050.

Nelson, șeful NASA, a declarat pentru Politico în ianuarie 2023 că lumea „ar trebui să fie atentă” la eforturile Chinei de a trimite oameni în spațiu.

„Este un fapt: suntem într-o cursă spațială”, a avertizat el.

Editor : M.B.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Doi astronauți chinezi au bătut recordul SUA la plimbări spațiale. Câte ore a durat ieșirea lor în spațiu

Un înalt demnitar din China a fost executat. Ce acuzații i-a adus Curtea populară supremă

Deficitul bugetar al Chinei ar putea ajunge la un nivel record. Care sunt motivele

De ce îi amenință Xi Jinping pe propriii săi aliați, după ce și-a eliminat rivalii din armată: „Să întoarcem cuțitul spre interior”

Partenerii noștri