Live

Video Cine a fost Brent Renaud, primul jurnalist străin ucis în războiul din Ucraina

Data actualizării: Data publicării:
Videojurnalistul american Brent Renaud a fost ucis de forțele ruse duminică, 13 martie 2022, la Irpin, în Ucraina Foto: Profimedia Images

Un jurnalist american independent a fost ucis duminică de soldații ruși, în Ucraina. Este vorba despre Brent Renaud, în vârstă de 50 de ani, premiat pentru reportajele sale și care, în trecut, a lucrat pentru The New York Times. Filma povestea oamenilor care încercau să fugă de bombe, lângă Kiev, când a fost împușcat mortal de soldații ruși. 

Brent Renaud este primul jurnalist străin care moare în timpul războiului din Ucraina de la începutul invaziei ruse. Jurnalistul american a fost împușcat în zona gâtului, în timp ce filma pentru un documentar în orașul Irpin, o suburbie a Kievului distrusă de bombardamentele din ultimele zile. Brent Renaud a murit pe loc. Cu el se afla și un alt jurnalist, Juan Arredondo, un prieten cu care lucra. Acesta a fost rănit și dus de urgență la spital. A povestit cum s-a întâmplat totul chiar de pe patul de spital:

 

Mărturie de pe patul de spital

- Care este numele tău?

- Juan.

- De unde ești?

- Sunt din Statele Unite.

- Ce s-a întâmplat?

- Am trecut peste primul pod din Irpin și urma să-i filmăm pe refugiații care plecau de acolo. Ne-am urcat într-o mașină a cuiva care s-a oferit să ne ducă până la celălalt pod. Am trecut de un punct de control și, imediat după aceea, au început să tragă în noi. Șoferul a întors mașina, dar ei au continuat să tragă. Eram doi în mașină, eu și prietenul meu Brent Renaud. El a fost împușcat și a rămas în urmă.

- Și cum se simte?

- Nu știu.

- Nu știi ce i s-a întâmplat?

- Am văzut că a fost împușcat în gât. Ne-am despărțit, iar eu am fost adus la spital.

Juan încă nu aflase că prietenul său și-a dat ultima suflare în timp ce făcea ceea ce iubea cel mai mult: să aducă poveștile victimelor de război în fața lumii intregi.

Autorităţile ucrainiene dau direct vina pe ruși pentru ce s-a întâmplat. Şeful poliției din Kiev spune că „ocupanții ucid cu cinism chiar și jurnaliștii străini care încearcă să arate adevărul despre atrocitățile trupelor rusești în Ucraina”.

A făcut echipă cu fratele său, Craig

Chiar dacă asupra lui Brent Renaud a fost găsită o legitimaţie emisă de The New York Times, cei de la publicația americană spun că ultima dată a lucrat pentru ziar în 2015. NYT a publicat un mesaj în care își exprimă condoleanțele: ,,Suntem profund întristați să aflăm de moartea lui Brent Renaud, un video-jurnalist extrem de talentat”.

Jurnalist și producător al unor documentare cu care câștigat cele mai importante premii din breaslă, precum EMY şi Peabody, Brent Renaud și-a petrecut ultimele două decenii producând filme și programe de televiziune împreună cu fratele său, Craig.

Brent Renaud (stânga) și Craig Renaud (dreapta) au fost recompensați cu un premiu Peabody pentru filmul lor documentar, în 2015 Foto: Profimedia Images

„Numele meu este Brent Renaud, iar el este fratele meu Craig. Ne-a venit ideea acestui proiect despre imigranți pe vremea când lucram la un film în New Orleans”, spunea Brent într-o înregistrare din 2015.

Cei doi s-au remarcat pentru că au făcut cunoscute povești din punctele fierbinți ale lumii, iar proiectele lor au acoperit războaiele din Irak și Afganistan, cutremurul din Haiti și tulburările politice din Egipt și Libia.

Jurnalistul Brent Renaud a postat şi o ultimă fotografie făcută de el, în urmă cu patru zile, în care a surprins inocenţa copiilor din Ucraina care fug din calea războiului.

Editor : Luana Pavaluca

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Atac rusesc cu drone asupra oraşului Sumî: cel puțin doi morți, mai mulți răniți și clădiri avariate

Deputații ruși au aprobat o creștere impresionantă a cheltuielilor militare anul viitor. Care este procentul alocării

Ucraina acuză Rusia că a atacat-o în premieră cu o rachetă balistică intercontinentală. Reacția Kremlinului

Zelenski recunoaşte că Ucraina nu poate recuceri Peninsula Crimeea „cu arma în mână”. „Poate fi adusă înapoi pe cale diplomatică”

Partenerii noștri