Live

Cimitirul din Marea Mediterană. 11.200 de migranţi au murit în ultimii cinci ani încercând să ajungă din Africa în Spania

Data actualizării: Data publicării:
Drumul între coasta nord-vestică a Africii şi insulele Canare a curmat cele mai multe vieţi în ultimii ani. Foto: Profimedia Images

Mai mult de 11.200 migranţi şi-au pierdut viaţa ori au dispărut începând din 2018 în tentativa de a ajunge în Spania, arată un raport al organizaţiei neguvernamentale Caminando Fronteras, prezentat luni, informează Agerpres.

Organizaţia spaniolă - care îşi bazează bilanţurile mai ales pe mărturiile unor migranţi sau ale familiilor lor - a numărat 11.286 decese sau dispariţii pe rutele de migraţie maritime şi terestre care leagă continentul african de Spania, între 2018 şi 30 noiembrie 2022.

Trupurile majorităţii acestor persoane nu au fost găsite, potrivit Caminando Fronteras, care a identificat printre acestea 1.272 femei şi 377 copii.

Majoritatea (7.692) au murit pe ruta extrem de periculoasă între coasta nord-vestică a Africii şi insulele Canare.

A doua rută ca număr de victime este cea care leagă Algeria şi coasta sud-estică a Spania, pe care s-au înregistrat 1.526 decese sau dispariţii în cinci ani.

Pe lângă rutele maritime, raportul consemnează 47 migranţi decedaţi în timp ce încercau să pătrundă în enclavele spaniole Ceuta şi Melilla, situate pe coasta nordică a Marocului şi care constituie singurele frontiere terestre ale Uniunii Europene în Africa.

Pe 24 iunie, cel puţin 23 migranţi, conform autorităţilor marocane, şi-au pierdut viaţa în tentativa de a intra în Melilla. Tragedia, care a provocat indignare la nivel internaţional, reprezintă bilanţul uman cel mai grav înregistrat vreodată în tentative de pătrundere a migranţilor în cele două enclave.

Potrivit Caminando Fronteras, recurgerea la bărci pneumatice instabile, folosite tradiţional în Mediterana pe ruta Canarelor, este unul din factorii care explică creşterea numărului de decese în 2021 (4.639), un an cu un număr considerabil de victime.

Conform aceluiaşi raport, numărul deceselor a scăzut la 2.154 între 1 ianuarie şi 30 noiembrie 2022.

Spania rămâne unul din principalele puncte de intrare a imigraţiei clandestine în Europa.

Între 1 ianuarie şi 15 decembrie, aproape 30.000 migranţi au sosit clandestin în Spania, cu 23% mai puţini decât în 2021, potrivit celor mai recente cifre ale Ministerului de Interne.

Editor : D.R.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

108 migranți au fost salvați de la înec în Marea Mediterană. Tunisia a oprit 6 încercări de trecere ilegală în noaptea de Anul Nou

Peste 1.000 de migranţi aşteaptă pe nave ale ONG-urilor să fie lăsați să debarce în Europa

Singura supraviețuitoare de pe un vas cu migranți a fost găsită agățându-se de o barcă gonflabilă în Oceanul Atlantic

Copii morți au fost aduși de valuri pe plajele din Libia, după ce ar fi încercat să ajungă în Europa

Partenerii noștri