Chinezii care imigrează în Mexic în căutarea unui loc de muncă, a unui viitor și, în cazul unora, pentru a simți gustul libertății
În ciuda slujbei sale bine plătite în domeniul tehnologiei, Li Daijing nu a ezitat când verișoara sa i-a cerut ajutorul pentru a conduce un restaurant în Mexico City. Anul trecut, și-a făcut bagajele și a părăsit China pentru capitala mexicană, visând la o nouă aventură, relatează The Associated Press, într-un articol dedicat celui mai recent val de migranți chinezi care aleg să se stabilească în Occident.
Femeia în vârstă de 30 de ani din Chengdu, capitala provinciei Sichuan, speră ca într-o zi să înceapă o afacere online de import de mobilă din țara sa natală.
„Îmi doresc mai mult”, a spus Li. „Vreau să fiu o femeie puternică. Vreau independență”.
Li face parte dintr-un nou val de migranți chinezi care își părăsesc țara în căutare de oportunități, mai multă libertate sau perspective financiare mai bune, într-un moment în care economia Chinei a încetinit, rata șomajului în rândul tinerilor rămâne ridicată, iar relațiile Beijingului cu SUA și aliații acestora s-au deteriorat.
În timp ce grănicerii americani au arestat zeci de mii de chinezi la granița dintre SUA și Mexic în ultimul an, mii de chinezi fac din țara latino-americană destinația lor finală. Mulți speră să își deschidă propriile afaceri, profitând de apropierea Mexicului de SUA.
Anul trecut, guvernul mexican a eliberat 5.070 de vize de rezidență temporară imigranților chinezi, de două ori mai multe decât în anul precedent - ceea ce face ca China să ocupe locul al treilea, după Statele Unite și Columbia, ca sursă de imigranți cărora li s-au acordat aceste permise.
O diasporă adânc înrădăcinată, care a promovat de-a lungul deceniilor rețele puternice de familie și de afaceri, face ca Mexicul să fie atractiv pentru noii sosiți chinezi; la fel și prezența tot mai mare a multinaționalelor chineze în Mexic, care s-au stabilit pentru a fi aproape de piețele din America.
„O mulțime de chinezi au început să vină aici în urmă cu doi ani, iar acești oameni trebuie să mănânce”, a declarat Duan Fan, proprietarul „Nueve y media”, un restaurant din cartierul elegant Roma Sur din Mexico City, care servește mâncăruri picante din Sichuan, provincia sa natală.
„Am deschis un restaurant chinezesc pentru ca oamenii să poată veni aici și să mănânce ca acasă”, a spus el.
Duan, în vârstă de 27 de ani, a sosit în Mexic în 2017 pentru a lucra cu un unchi care deține o afacere de vînzări en-gros în Tepito, în apropiere de centrul istoric al capitalei, iar părinții săi i s-au alăturat ulterior.
Spre deosebire de generațiile anterioare de chinezi care au venit în nordul Mexicului din provincia Guangdong din sudul Chinei, este mai probabil ca noii sosiți să vină din toată China.
Datele celui mai recent recensământ din 2020 realizat de Institutul Național de Statistică și Geografie din Mexic arată că imigranții chinezi sunt concentrați în principal în Mexico City. În urmă cu un deceniu, recensământul a înregistrat cea mai mare concentrație de chinezi în statul Baja California, cel mai nordic, la granița dintre SUA și Mexic, vizavi de California.
Sosirea multinaționalelor chineze conduce la un aflux de „persoane din estul Chinei, mai educate și cu un context global mai larg”, a declarat Andrei Guerrero, coordonatorul academic al Centrului pentru Studii China-Baja California.
Chinatown din Mexico City
Într-un cartier de clasă medie din Mexico City, Viaducto-Piedad, în apropiere de istoricul Chinatown al orașului, o nouă comunitate chineză s-a dezvoltat de la sfârșitul anilor 1990. Imigranții chinezi nu numai că au deschis afaceri, dar au și creat spații comunitare pentru evenimente religioase și activități recreative pentru copii.
Viaducto-Piedad este recunoscut de chinezii înșiși drept adevăratul „Chinatown” al Mexico City, a declarat Monica Cinco, specialist în migrația chineză și director general al Fundației EDUCA Mexico.
„Când îi întrebam de ce, îmi spuneau că «pentru că noi locuim aici. Avem magazine pentru consumul chinezilor, saloane de înfrumusețare și restaurante doar pentru chinezi»”, a spus ea. „Ei locuiesc acolo, există o comunitate și mai multe școli publice din zonă au o populație chineză semnificativă.”
În centrul orașului Mexico City, antreprenorii chinezi nu numai că au deschis noi magazine en-gros, dar au și preluat zeci de clădiri. Uneori, aceștia au devenit o sursă de tensiune cu întreprinderile și rezidenții locali, care spun că expansiunea întreprinderilor deținute de chinezi îi dislocă.
La un mini-market dintr-un cartier animat din centrul orașului, unde se vând produse chinezești precum ciuperci „urechi de lemn” uscate și aripioare de rață picante ambalate în vid, Dong Shengli, în vârstă de 33 de ani, a declarat că s-a mutat în Mexico City din Beijing în urmă cu câteva luni pentru a ajuta la administrarea magazinului unor prieteni.
Dong - care, între timp, și-a găsit un loc de muncă la un angrosist care importă adidași și haine de designer contrafăcute - a declarat că a lucrat la Comisia Națională pentru Energie din China, dar a fost convins de prietenii săi să plece în Mexic.
El intenționează să exploreze posibilitățile de afaceri din Mexic, dar China încă îl atrage. „Soția mea și părinții mei sunt în China. Mama mea este în vârstă, are nevoie de mine”, a spus el.
În căutarea libertății
Alții părăsesc China în căutarea unor libertăți mai mari. Acesta este cazul lui Tan, în vârstă de 50 de ani, care și-a dat doar numele de familie din cauza îngrijorării pentru siguranța familiei sale, care a rămas în China. Acesta a sosit în Mexic anul acesta din provincia sudică Guangdong și s-a angajat pentru câteva luni la un Sam's Club. Acasă, s-a descurcat făcând diverse munci, inclusiv la o uzină chimică și scriind articole de revistă în timpul pandemiei.
Cu toate acestea, s-a simțit deranjat de ceea ce el a descris ca fiind atmosfera represivă din China.
„Nu este vorba doar de opresiune la locul de muncă, ci și de mentalitate”, a spus el. „Pot simți regresul politic, diminuarea libertății și a democrației. Implicațiile acestui fapt îi fac pe oameni să se simtă cu adevărat încurcați și bolnavi. Așadar, viața este foarte dureroasă”.
Ceea ce i-a atras atenția în Mexico City au fost protestele care adesea împânzesc bulevardele principale ale orașului - o dovadă, spune el, că libertatea de exprimare pe care o dorește există în această țară.
La restaurantul unde încă mai ajută în cartierul la modă Juárez, Li a spus că Mexicul este un tărâm al oportunităților pentru ea și pentru alți chinezi care nu au rude în SUA care să îi ajute să se stabilească acolo. Ea a declarat că a părăsit China parțial din cauza culturii competitive la locul de muncă și a prețurilor ridicate ale locuințelor.
„În China, toată lumea economisește bani pentru a cumpăra o casă, dar este foarte scump să ai una”, a spus ea.
Încrezătoare în sine și cu un zâmbet contagios, Li a spus că speră că abilitățile sale de promotoare de vânzări pentru gigantul chinez Tencent Games o vor ajuta să progreseze în Mexic. Femeia spune că nu a întâlnit multe chinezoaice ca ea în Mexico City: nou-venite, tinere și singure.
Majoritatea sunt căsătorite și se mută în Mexic pentru a se reîntâlni cu soții lor.
„Să vii aici înseamnă să înfrunți necunoscutul”, a spus ea.
Li nu știe când va putea să își pună în aplicare planurile de afaceri ambițioase, dar are idei: de exemplu, își imaginează că în provincia Henan ar putea obține scaune, mese și alte piese de mobilier la un preț bun. Între timp, ea vinde mobilă importată în Mexic de un prieten chinez pe platforma de comerț electronic Mercado Libre. „Nu sunt căsătorită, nu am prieten, sunt doar eu”, a spus ea, „așa că voi munci din greu și mă voi lupta”.
Editor : B.E.
Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News