Live

China se confruntă cu un nou val de Covid care ar putea ajunge la 65 de milioane de cazuri pe săptămână

Data publicării:
China se confruntă cu un nou val de cazuri de COVID-19. FOTO: Profimedia Images

China se pregăteşte pentru un nou val de infecţii Covid-19 care ar putea înregistra până la 65 de milioane de cazuri pe săptămână atunci când va atinge punctul culminant, prognozat la sfârşitul lunii iunie, relatează NBC News.

Este o predicţie surprinzătoare într-o ţară unde a luat naştere pandemia, la sfârşitul anului 2019, dar care, până acum câteva luni aplicase unul dintre cele mai dure protocoale de control al bolii de pe planetă. Acum, cu cea mai recentă variantă a tulpinii Omicron, XBB, care alimentează o recrudescenţă a cazurilor, răspunsul guvernului chinez şi al publicului este cel mult discret, relatează corespondenţii locali ai postului american de televiziune, potrivit News.ro.

Această creştere apare la şase luni după ce ţara şi-a demontat infrastructura tentaculară pusă la punct pentru a face faţă Covidului, care a inclus carantine stricte, testări în masă, izolări sufocante şi cerinţe draconice în ceea ce priveşte portul măştilor de protecţie.

Un sentiment diferit

"Oamenii au un sentiment diferit în legătură cu acest val", a declarat Qi Zhang, în vârstă de 30 de ani, care lucrează la o companie financiară din oraşul Tianjin din nordul ţării. "Ultima dată, toată lumea a fost îngrozită, dar acum cred că nu mai înseamnă mare lucru", a declarat ea joi pentru NBC News.

Datele noului val au fost dezvăluite de specialistul în boli respiratorii Zhong Nanshan la o conferinţă medicală organizată săptămâna aceasta în oraşul Guangzhou, din sudul ţării. Potrivit presei de stat, acesta a declarat în faţa audienţei că valul care a început la sfârşitul lunii aprilie a fost "anticipat" şi că modelarea sa sugerează că China s-ar putea apropia de 40 de milioane de infecţii pe săptămână. Până la sfârşitul lunii iunie, a spus el, numărul săptămânal de infecţii va atinge un vârf de 65 de milioane.

Statele Unite, prin comparaţie, raportau peste 5 milioane de cazuri pe săptămână la momentul culminant al epidemiei, în ianuarie anul trecut. La fel ca SUA, China a încetat să mai furnizeze actualizări săptămânale ale cazurilor în această lună, ceea ce face dificilă perceperea extinderii reale a epidemiei actuale.

SUA se consultă cu aliații 

Departamentul de Stat a declarat că SUA - care în ianuarie a impus testarea obligatorie pentru călătorii din China, dar a ridicat măsura în martie - discută despre acest al doilea val de Covid din China cu aliaţii şi partenerii, dar a refuzat să spună dacă sunt luate în considerare restricţii de călătorie. Purtătorul de cuvânt Matt Miller a declarat că Departamentul va monitoriza situaţia împreună cu Centrul pentru Controlul şi Prevenirea Bolilor înainte de a actualiza recomandările de călătorie.

În timpul primului val de infecţii cu omicron din China, în decembrie şi ianuarie, o variantă diferită a coronavirusului infecta zilnic milioane de oameni, copleşind spitalele şi crematoriile din oraşele din întreaga ţară. Rafturile farmaciilor au fost golite de medicamente pentru febră, iar şcolile au fost închise. Aproximativ 80% din cei 1,4 miliarde de locuitori ai Chinei au fost infectaţi în timpul acelui val, a declarat în ianuarie Wu Zunyou, epidemiolog şef la Centrul chinez pentru controlul şi prevenirea bolilor. Dar este posibil ca imunitatea să se fi diminuat în lunile care au trecut de atunci, crescând riscul de reinfectare.

Dr. Zhong a declarat în cadrul conferinţei medicale că guvernul a dat aprobarea preliminară pentru două vaccinuri care vizează subvariantele XBB, care circulă deja în SUA, iar altele ar putea fi aprobate în curând.

Schimbare de ton în China

Joey Wang, în vârstă de 24 de ani, un student din provincia Hebei, a declarat că mulţi oameni au constatat că simptomele Covid sunt mai puţin severe de această dată. Dar temerile publicului par să fi fost, de asemenea, atenuate de schimbarea mesajelor guvernamentale. Presa nu mai încearcă să îngrozească publicul, nu mai există videoclipuri scurte de tipul "luptă împotriva pandemiei" pentru a alerta oamenii şi nu mai există măsuri dure, cum ar fi carantina, a arătat el.

Răspunsul moderat al guvernului chinez vine în contextul în care acesta încearcă să revigoreze economia şi să liniştească companiile americane şi străine, care ar reacţiona negativ la revenirea restricţiilor.

"Aplicarea politicii zero-Covid a fost foarte dăunătoare pentru afaceri", a declarat Michael Hart, preşedintele Camerei de Comerţ Americane din China, "aşa că am spus din nou şi din nou guvernului chinez: de ceea ce au nevoie companiile este stabilitate, claritate, astfel încât să îşi poată face planuri".

Tânăra Qi Zhang spune că unii colegi care au fost recent depistaţi pozitiv au ales să vină oricum la serviciu, contrastând cu primul val, când toată lumea petrecea perioade lungi de timp lucrând de acasă. "Când privesc înapoi la măsurile atât de stricte, mi se pare un vis", a mărturisit ea. "Mă face să mă îndoiesc dacă toate acele măsuri stricte de izolare au fost corecte, dacă tot am ajuns aici oricum", a adăugat ea.

Editor : I.C

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Digi Sport

Cum a reacționat românul trecut pe la Inter și Milan când a aflat cu ce se ocupă soția lui: ”Nu este nimic greșit”

Descarcă aplicația Digi Sport

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Xi Jinping afirmă în mesajul de Anul Nou că nimeni nu poate opri „reunificarea” Chinei cu Taiwanul

Reacția Chinei la solicitările OMS pentru acces la mai multe informaţii cu privire la COVID-19

China a finalizat construcţia celui mai lung tunel de autostradă din lume, în Xinjiang

Originea Covid-19 nu este cunoscută nici astăzi. La cinci ani de la debutul pandemiei, OMS cere din nou informații Chinei

Partenerii noștri